fcb.portal.reset.password

Francisco Cánovas, en una imatge del curs 1948-49 / ARXIU-FCB

Cánovas, el primer futbolista agenollat a l'esquerra, en el dia del debut de Kubala / ARXIU-FCB

Francisco Cánovas Candel (1927-2016) va morir aquest dissabte a l’edat de 88 anys. Nascut el 14 de maig del 1927 a Santomera (Múrcia), Cánovas va ser un extrem dret de bona tècnica que va arribar l’any 1947 al FC Barcelona procedent del Reial Múrcia. Al Barça s’hi va estar fins al 1951, però, malgrat les seves excel·lents qualitats, la presència d’un crac com Estanislau Basora a la seva posició natural li va barrar les portes de la titularitat. D’aquesta manera, durant aquells quatre anys va ser successivament cedit al Girona, el Sabadell, el Racing de Santander i el Lleida. Amb el Barça va jugar 35 partits (tots ells amistosos) i va marcar 17 gols. El 1951 va marxar al Valladolid.

En qualsevol cas, Cánovas ocupa un lloc d’honor a la història del FC Barcelona perquè era el darrer supervivent del grup de futbolistes que va formar part de l’onze inicial en el debut de Ladislau Kubala (el dia de la seva presentació amb el Barça a Les Corts, el 12 d’octubre del 1950 davant l’Osasuna en partit amistós). L’alineació va ser la següent: Velasco, Pedrín, Torra, Brugué, Curta, Abella, Cánovas, Escudero, Aloy, Kubala i Nicolau.

Personatge erudit i polifacètic, des de l’any 1999 Cánovas va ser el cronista oficial de Santomera, on va morir aquest dissabte 2 d’abril del 2016.

Aquest 2015, Cánovas va explicar el seu testimoni en el reportatge 'El dia que va néixer una llegenda', realitzat per Barça TV amb l'objectiu de commemorar el 65è aniversari del debut de l'hongarès. “Es va muntar un partit amistós en un dia entre setmana i vam jugar els suplents, però el camp estava ple de gom a gom”, va explicar.


Especial Kubala, 65 anys del debut - Entrevista... by fcbarcelona

Tornar a dalt
_satellite.pageBottom();