El Camp Nou, un recinte de luxe

El Camp Nou, un recinte de luxe

El Camp Nou és un estadi on a més de futbol s'han fet esdeveniments de tot tipus

El Camp Nou és l'estadi del FC Barcelona des del 24 de setembre del 1957, quan es va inaugurar la instal·lació

El Camp Nou acull els partits de futbol del primer equip del Club des del 1957.

El nou estadi del Barça va substituir l’antic camp de Les Corts, que tot i que tenia una capacitat per a 48.000 espectadors (després de diverses ampliacions) va quedar-se petit amb la gran expectació que va aixecar l'equip que encapçalava el crac hongarès Ladislau Kubala. 

Els arquitectes Francesc Mitjans Miró i Josep Soteras Mauri, amb la col·laboració de Lorenzo García Barbón) van dissenyar l’estadi, que es va construir entre el 1955 i el 1957 amb formigó i ferro. L’obra va costar uns 288 milions de pessetes i va suposar l’endeutament del Club durant uns anys. 

Tot i que inicialment el seu nom era Estadi del FC Barcelona, en l’àmbit popular ràpidament es va rebatejar com a 'Camp Nou', ja que l'estadi substituïa l'antic camp de Les Corts. La temporada 2000/2001 es va oficialitzar el nom de Camp Nou després d'una consulta popular, a través del correu, entre els socis de l'Entitat. De les 29.102 respostes que es van remetre al club, un total de 19.861 (el 68.25%) van apostar per Camp Nou en lloc d'Estadi del FC Barcelona. 

L'Estadi té una alçada màxima de 48 metres i una superfície de 55.000 metres quadrats (250 metres de longitud i 220 d’amplada). Seguint la normativa de la UEFA, el terreny de joc fa 105 metres x 68 metres. 

Amb una capacitat per a 99.354 persones, actualment és l’estadi més gran de tot Europa. La capacitat de l'Estadi, però, ha patit diversos canvis, a causa de les diferents ampliacions que s'hi han fet. Inicialment, el 1957 hi cabien 93.053 espectadors, xifra que va arribar fins als 120.000 l'any 1982, coincidint amb la celebració del Mundial de futbol. Posteriorment, en aplicació de la normativa que obligava a eliminar les localitats dempeus, l'aforament es va situar, a finals dels anys 90, a la ratlla dels 99.000 espectadors. 

Durant la temporada 1998/99, la UEFA va reconèixer els serveis i la funcionalitat del Camp Nou i el va classificar com a estadi ‘cinc estrelles’. En tot l’estat espanyol, només hi ha quatre estadis més que les tinguin: l’Estadi Olímpic Lluís Companys, també a Barcelona, l’Estadi Olímpic de la Cartuja, a Sevilla, l’Estadi Vicente Calderón, a Madrid, i l’Estadi Santiago Bernabéu, també a Madrid.

Des d'aquell llunyà any 1957, l'Estadi ha experimentat moltes reformes i millores. Entre les més destacades cal assenyalar la inauguració de l’enllumenat, el 1959, el marcador electrònic de la Tribuna, la sala de premsa, i d’altres. Al marge d’un seguit de millores concretes, certament el que més va canviar la fesomia de l’Estadi van ser les obres d’ampliació del 1982, realitzades per acollir la cerimònia inaugural del Campionat del Món. Es va construir aleshores la tercera graderia, amb una capacitat per a 22.150 places noves.

Posteriorment a aquesta ampliació l’Estadi ha experimentat noves millores, com la remodelació de la primera graderia, el 1994, que va suposar també rebaixar el nivell del terreny de joc. Múltiples obres que han fet possible que aquest estadi sigui avui un estadi de cinc estrelles, i que aculli al seu interior molts serveis del Club, com el Museu, el Centre de Documentació i Estudis, Barça TV i el Centre de Medicina Esportiva.

Seu de grans esdeveniments

A part de ser el lloc on el FC Barcelona juga els seus partits, el Camp Nou ha estat l’estadi on s’han jugat diverses finals de competicions internacionals, tant de la Recopa com de la Copa d’Europa, a banda d’haver estat seu olímpica, en celebrar-se la final de la competició de futbol dels Jocs Olímpics de 1992. La més recent d'aquestes finals, però, és la de la Lliga de Campions del 1999, quan el Manchester United va imposar-se per 2-1 al Bayern Munic, en un partit que es va decidir als darrers instants.

També ha servit, en nombroses ocasions, com a seu de diversos esdeveniments de gran importància internacional. El públic de l'Estadi ha vist als millors equips de futbol, però també ha pogut presenciar esdeveniments com ara concerts musicals de cantants com Lluís Llach, Bruce Springsteen, Michael Jackson, Josep Carreras, Julio Iglesias o grups com U2; actes solidaris com el d’Amnistia Internacional, o la visita del Papa Joan Pau II, el 7 de novembre de 1982.

I, a banda de tot això, naturalment, el Camp Nou ha estat l’escenari de solemnes celebracions blaugrana, com les del 75è aniversari, especialment el dia que es va estrenar el 'Cant del Barça' (27 de novembre del 1974), o els principals actes del Centenari, des de la jornada inaugural en què Joan Manuel Serrat va interpretar l’himne del Club fins al partit culminant, que va enfrontar el Barça amb la selecció del Brasil, i en què van desfilar per la gespa del Camp Nou tots els exjugadors del Club.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut