fcb.portal.reset.password

Orla commemorativa amb motiu del Campionat d’Espanya del 1910

El FC Barcelona ha descobert una nova pàgina de la seva història, el primer himne que va tenir el Club i que data del 17 de juliol del 1910, un fet fins ara desconegut. Precisament aquest dijous es compliran 104 anys de l’estrena d’aquest primer himne, amb motiu d’un partit de clausura de la temporada 1909/10 entre el primer i el segon equip del FC Barcelona. El FC Barcelona va guanyar aquella temporada les tres competicions oficials que va disputar i va aconseguir el primer triplet de la seva història en assolir el Campionat de Catalunya, la Copa dels Pirineus Orientals i el Campionat d’Espanya.

En aquest partit d’homenatge als campions, els jugadors barcelonistes van saltar al terreny de joc als acords de l’himne ‘Foot-ball Club Barcelona’, compost pel músic major de la banda del regiment d’infanteria d’Alcántara núm. 58, José Antonio Lodeiro Piñeiroa (1868-1934), natural de Mondoñedo (Lugo) i destinat a Barcelona entre els anys 1907 i 1915. Aquest himne, que ja es pot considerar el primer de caràcter oficial que va tenir el Club en la seva història, va estar vigent fins al 25 febrer del 1923, quan en ocasió d’un homenatge tributat a Joan Gamper se’n va estrenar un de nou, amb lletra de Rafael Folch i música d’Enric Morera.

Malauradament, amb el pas del temps el ‘Foot-ball Club Barcelona’ de José Antonio Lodeiro va caure en l’oblit i durant moltíssims anys la historiografia blaugrana va registrar erròniament l’himne del 1923 com el primer de la història del Club.

Investigació conjunta

Aquesta nova descoberta s’ha produït gràcies a la tasca conjunta del Centre de Documentació i Estudis del FC Barcelona, la Peña Barcelonista de Mondoñedo –a través del seu secretari Suso Robles- i el cronista d’aquesta població de Lugo, Andrés García Doural. El Centre de Documentació del Club va descobrir l’existència de l’himne del 1910 i la Peña de Mondoñedo i García Doural van aportar imatges i informació històrica de José Antonio Lodeiro, un músic força destacat que té un carrer dedicat al seu Mondoñedo natal.

Aquest fet demostra que el FC Barcelona, presidit per l’alemany Otto Gmelin, menys d’onze anys després de la seva fundació ja era un prestigiós club de futbol capaç de captivar un músic i militar gallec, fins al punt de compondre-li un himne en el seu honor, que va ser adoptat com a oficial pel Club de manera immediata i va ser tocat diverses vegades al camp en ocasions assenyalades. En aquell llunyà 17 de juliol del 1910, ara fa 104 anys, el Barça va ser el primer club estatal de futbol que va tenir un himne oficial.

 

Crida a la recerca de la partitura

Malauradament, no es pot interpretar actualment aquest himne perquè fins ara no s’ha pogut trobar la partitura, però la investigació continua per tal que aquest document històric pugui veure la llum. El Club fa una crida als socis i aficionats a col·laborar en aquesta tasca de recerca.

Tornar a dalt
_satellite.pageBottom();