fcb.portal.reset.password

El vicepresident Carles Vilarrubí, amb els autors del llibre; a la seva dreta, Xavier Garcia Luque, i a l’esquerra, Jordi Finestres, acompanyats del director del Museu, Jordi Penas, i de Carles Salmurri, col·laborador del llibre. FOTO: GERMÁN PARGA-FCB.

El FC Barcelona ha recuperat el text dels Estatuts que el Club va aprovar el 12 de juny del 1940, obeint a les instruccions rebudes per part de les noves autoritats franquistes, que van aconseguir controlar el Club. El text ha estat lliurat al vicepresident institucional Carles Vilarrubí pels periodistes Xavier Garcia Luque i Jordi Finestres, autors del llibre ‘El Barça segrestat’, que van recuperar els Estatuts durant la seva investigació d’aquesta fosca etapa de la història del Barça que comprèn vuit anys, entre el gener del 1939, amb l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona, i el setembre del 1946, quan el president Agustí Montal Galobart va iniciar, tímidament, la recuperació democràtica de l’Entitat.

Aquests Estatuts del 1940, els únics que no es trobaven localitzats al Centre de Documentació i Estudis del FC Barcelona, consten de 38 articles, agrupats en deu capítols, i porten la signatura del president Enric Piñeyro, marquès de la Mesa de Asta, i la del secretari Joan Agustí Peypoch. Estan redactats en llengua castellana, a diferència dels anteriors, i anul·len totes les mesures de control que tenien els socis del Barça sobre els seus dirigents. Desapareixen les assemblees de socis o de compromissaris, no hi ha comissions econòmiques ni informes econòmics per als socis i, naturalment, no es parla d’eleccions presidencials perquè els dirigents del Club es nomenen a dit a través de la Federació Catalana, la Federació Espanyola i la Delegación Nacional de Deportes.

L'opinió dels protagonistes

El vicepresident Carles Vilarrubí ha destacat: “Amb uns Estatuts com aquests qualsevol altre club que no fos el FC Barcelona hauria desaparegut i, no obstant, amb l’ADN i el país que té al darrere, el Barça ha fet possible que avui, molts anys després, continuem existint i continuem mantenint la nostra identitat. Qualsevol club del món amb uns Estatuts implantats d’aquesta manera hauria desaparegut perquè eren uns Estatuts per fer desaparèixer la identitat d’un club i la identitat del país que representa”.

Pel que fa als autors del llibre ‘El Barça segrestat’, protagonistes de la troballa del text que han volgut que formi part del patrimoni documental del Club, van reconèixer que el procés d’investigació ha estat llarg. “Jo diria que ha estat un procés apassionant. Hem conegut moltes persones, bàsicament descendents, gent que ens ha explicat com eren els personatges de l’època que explicàvem al llibre, del 1939 al 1946. Hem entès més i millor a través dels documents de les actes del Club com funcionava el dia a dia, com assumeixen tot el que és la repressió contra el Club les persones que tenen la capacitat de gestionar el Barça i com aguanta aquesta envestida del que seria tot el franquisme. Per tant, ens hem trobat amb sorpreses agradables de compromís de fermesa davant del que són alguns principis inalterables com la permanència del Barça com una entitat vinculada per sempre més a la ciutat i al país i a la societat”, ha explicat Jordi Finestres.

Per la seva part, Xavier Garcia Luque ha explicat sobre els Estatuts lliurats: “No es van arribar a editar en cap llibret, relligat i ben presentat. Són simplement uns papers escrits a màquina; són nou folis en total, articulats. Se’n devien fer les còpies justes per enviar als organismes legals, a les federacions, i és més possible que se’n perdés la llista. D’altra banda, són uns Estatuts que al pas dels anys són una mica vergonyosos, no pel Club, que s’hi va veure obligat, però sí que demostren uns intents de desnaturalitzar-lo”.


Els estatuts del FCBarcelona del 1940, al Museu por fcbarcelona

Tornar a dalt