fcb.portal.reset.password

Kubala, al Camp de Les Corts / Sáenz-Guerrero

Un dels gran ídols del barcelonisme, un jugador excepcional, dotat d’un físic privilegiat i un talent innat pel futbol. Eslovac, amb arrels poloneses, va néixer a Budapest (Hongria), on el seu pare, Pavel, futbolista professional, jugava al Ferencvaros. Conegut com ‘el noi de la pilota’ perquè estava sempre al carrer Ludovigeum donant puntades a la pilota, Laszi va mostrar des de ben petit inquietud per seguir les passes del seu progenitor.

Va fitxar als 17 anys pel Ferencvaros, però la mort del seu pare va fer que la seva mare i, amb ella, Kubala, tornés a la seva Bratislava natal. Kubala va  passar a jugar llavors per l’Slovan, on va conèixer Daucik, el seu futur cunyat. Va tornar a Budapest, reclamat pel Vasas. El comunisme s’estava estenent per la zona, i va ser llavors que va decidir fugir a Àustria, on es va instal·lar. Va rebre llavors una oferta del Torino, que no es va concretar, i poc després una del Pro Patria, que va acabar amb èxit, tot i que va haver de complir un any de sanció per haver trencat de manera unilateral el seu compromís amb el Vasas.

Malgrat tot, passat el temps la FIFA no el va perdonar. Li va caure el món a sobre. Amb altres exiliats, es va organitzar llavors un equip, l’Hungaria, que es va dedicar a jugar partits amistosos per poder guanyar-se la vida. El 1950 l’Hungaria va arribar a Espanya per jugar contra l’Espanyol, i Samitier, a la tribuna de Sarrià, va quedar impressionat amb el joc de Kubala.

Des d’aquell moment ‘Sami’ es va posar en marxa fins a aconseguir la incorporació d’aquell fenomen, que va condicionar el seu fitxatge també amb el de l’entrenador, el seu cunyat, Daucik. Va firmar el juny del 1950, però els tràmits burocràtics no van acabar fins l’abril del 1951, quan finalment va poder debutar oficialment amb el seu nou equip. Començava aleshores una trajectòria d’èxits al Barça, equip del qual és una de les principals referències futbolístiques.

Forum Barça

Fòrum Barça

Coincidint amb el 115è aniversari del Club, el Fòrum Barça impulsa el Dietari FCB, que es difon a través de www.fcbarcelona.cat, amb un record diari d’un esdeveniment remarcable de la història del Club. Aquest recull és fruit de la tasca de recerca de Jaume Llauradó, i compta amb la col·laboració del Centre de Documentació del FC Barcelona.

Tornar a dalt