fcb.portal.reset.password
Un grup de persones està al costat de la pedra

Diverses personalitats van assistir a l'acte, celebrat el 28 de març del 1951. / FOTO: ARXIU-FCB

Miró-Sans aguanta la bandera del Barça

El llavors president Francesc Miró-Sans va encapçalar la comitiva. / FOTO: ARXIU-FCB

Multitud de persones en una esplanada

Milers de persones van voler presenciar la col·locació de la primera pedra. / FOTO: ARXIU-FCB

El primer pas en ferm per a la construcció de l’actual Camp Nou es va produir al setembre del 1950, quan l’aleshores president Agustí Montal i Galobart va firmar una opció de compra sobre terrenys de la zona de la Maternitat, que va fer efectiva dos mesos després. Però no va ser fins dos anys i mig després que es va posar fil a l’agulla. El nou president Francesc Miró-Sans era un acèrrim defensor de la ràpida construcció del nou estadi i una de les primeres coses que va decidir (18 de febrer del 1954) va ser emplaçar el futur estadi en els terrenys adquirits el 1950 i no al tram final de la Diagonal. Així, el 28 de març (aquest divendres fa 60 anys) davant una munió de 60.000 barcelonistes, es va col·locar la primera pedra del Camp Nou, sota la presidència del governador civil Felipe Acedo Colunga i amb la benedicció de l'arquebisbe de Barcelona, Gregorio Modrego.

Aquesta primera pedra està ubicada ara al Museu del FC Barcelona, al centre del primer pis, que és on s’exposen peces que simbolitzen la continuïtat del Club: els cartells commemoratius dels aniversaris del Club i una primera pedra ben interessant. Una peça curiosa i sorprenent, perquè rarament els museus mostren cap primera pedra, que és un objecte que acostuma a quedar ben soterrat al fons del terreny on s’alça algun edifici o s’hi fa alguna obra important. I encara més, perquè la que poden contemplar ha fet aquesta funció en dues ocasions diferents.

De Les Corts al Camp Nou

Es tracta del que inicialment va ser la primera pedra del camp de Les Corts, enterrada solemnement pel mateix Joan Gamper el 19 de febrer del 1922 en l’inici de la construcció de la catedral barcelonista. Però curiosament, aquella primera pedra també va ser utilitzada amb idèntica funció el 28 de març del 1954 amb els primers treballs del Camp Nou, durant la presidència de Francesc Miró-Sans.

Aquesta circumstància s’explica perquè la simbòlica pedra va aparèixer a la superfície en fer-se uns treballs al vell camp de les Corts, i anys més tard els dirigents del Club van pensar que la millor utilitat que podia tenir era convertir-la novament en llavor del Camp Nou. Per això van gravar-ne la nova data a la cara posterior, i la van soterrar. Però les vicissituds de la ja històrica pedra no van acabar aquí, de manera que en unes obres al Camp Nou la pedra va reaparèixer de nou a la superfície. Ja es veu que és un objecte que no vol romandre amagat i que reclama un paper privilegiat en l’imaginari blaugrana. Per això avui ocupa un lloc de privilegi al cor del Museu, com a senyal manifest de la continuïtat del Club. És, sens dubte, una peça emblemàtica i cabdal.

 

 

[[BOTOVERMELL::Especial++NOU ESPAI BARÇA::http://www.fcbarcelona.cat/referendum/descripcio-espais/espai-barca::VER::NF::NO-TRACKING::::::]]

Tornar a dalt
_satellite.pageBottom();