fcb.portal.reset.password

Tata Martino, al seu despatx de la Ciutat Esportiva / FOTO: MIGUEL RUIZ - FCB

L'entrenador del Barça Gerardo Martino és el protagonista del proper número de la REVISTA BARÇA que arribarà als socis a mitjans d’octubre. El tècnic argentí va agafar les regnes del primer equip de futbol després que Tito Vilanova hagués de deixar la banqueta per motius de salut el juliol passat. La publicació blaugrana explica com va ser el procés de selecció de Martino, des que el president Sandro Rosell va posar el seu nom sobre la taula i posteriorment el director esportiu Andoni Zubizarreta va arribar a la conclusió que el tècnic argentí era la millor opció d’entre els candidats que es van analitzar.

El procés de selecció va ser ràpid però minuciós i el director esportiu va prioritzar el futbol per damunt de tot. Zubizarreta va començar per definir el perfil d’entrenador que el Barça necessitava i un cop van quedar quatre opcions damunt la taula va recopilar tota la informació necessària abans de parlar amb els candidats directament. En el cas de Martino, el director esportiu explica que va parlar amb directors esportius, entrenadors i jugadors que havien treballat o que coneixien directament el tècnic del Newell’s.

Fervent admirador del Barça de Guardiola i Tito

El Tata, mentrestant, es trobava al seu Rosario natal disposat a gaudir d’uns mesos de descans per recuperar-se d’una temporada molt intensa amb el Newell’s, equip que va fer campió del torneig argentí i va portar fins a les semifinals de la Copa Libertadores. El tècnic ja havia anunciat a mitjans de temporada que no continuaria al club de Rosario però que estaria amb l’equip fins que disputés el seu últim partit. La Reial Societat va mostrar molt interès en el seu fitxatge, però la contractació es va frustrar perquè la classificació per a les semifinals del torneig americà li impedia començar la temporada amb l’equip basc.

Martino era un fervent admirador del Barça de Guard
iola i Tito i seguia habitualment els partits de l’equip blaugrana, amb el qual s’identificava plenament pel seu futbol ofensiu, de combinació, de pressió alta i d’atacar amb la pilota. Zubizarreta va arribar a la conclusió que el Tata era “un entrenador que s’acostava a aquesta manera de jugar, els seus equips tenien aquesta proposta, des del punt de vista competitiu havia funcionat bé” i li va semblar “un entrenador que tenia riquesa tàctica”.

La REVISTA BARÇA revela algunes anècdotes, com ara que durant unes vacances a Barcelona, fa catorze mesos, el Tata i el seu fill van visitar el Camp Nou Experience com dos turistes més, van gaudir al Museu i van baixar arran de gespa, a la zona de les banquetes, sense poder imaginar que el futur reservaria al Tata un lloc de privilegi.

El procés de selecció

Zubizarreta explica a la REVISTA BARÇA com ell i el vicepresident esportiu Josep Maria Bartomeu van sotmetre a Martino a un complet qüestionari durant les llargues converses que van tenir a través del mans lliures. Preguntes de tota mena, des de qüestions futbolístiques a familiars, d’estructura de treball o com entenia la relació amb els ajudants i especialment amb el vestidor. Mentre el Tata responia, Zubizarreta anotava en una llibreta negra les seves conclusions. “Em va cridar l’atenció la seva flexibilitat, que entenia que era una situació singular i que havia d’acomodar-se a la manera de treballar; em va sorprendre la importància que donava a parlar amb el jugador d’una forma directa, des del vestidor. Vaig descobrir un home que veu el futbol des del vestidor”, explica el director esportiu en les pàgines de la revista.

La connexió Rosario-Barcelona

El número de la publicació d’octubre i novembre també inclou un perfil professional i humà de Martino a ulls del periodista argentí Ariel Senosiain, i un reportatge sobre la connexió entre Rosario i Barcelona. L’exporter blaugrana Roberto ‘Tito’ Bonano escriu sobre l’agermanament futbolístic, amb vuit jugadors blaugrana del passat i del present nascuts o formats en equips de Rosario, i els professors Thomas S. Harrington i Jaume Sobirana ens descobreixen la connexió històrica i cultural entre dues ciutats que comparteixen la presència d’edificis de l’escola modernista catalana en els seus carrers.

La REVISTA BARÇA també inclou una conversa amb César Luis Menotti, l’últim precedent d’un entrenador argentí a la banqueta del Barça, fa 30 anys, i repassarem la trajectòria dels entrenadors durant aquestes tres dècades, des de Johan Cruyff al Tata Martino.

Altres temes

D’altra banda, en aquest número analitzem la revolució que ha tingut la secció de bàsquet amb vista a la temporada 2013/14 i una entrevista amb la nova estrella de l’handbol, Nikola Karabatic. La visita del Barça a Israel i Palestina aquest estiu, l’anàlisi del moviment penyístic blaugrana a partir del cens de totes les penyes que s’ha fet recentment, així com l’entrevista amb el comissionat dels actes del Tricentenari del 1714, Miquel Calçada, són altres temes que es podran trobar en aquest número que ben aviat arribarà a les llars dels socis del Barça.

Tornar a dalt