fcb.portal.reset.password

Guardiola, eufòric / FOTO: ARXIU FCB

Honestedat, esforç, superació, treball en equip, respecte i superació personal. Són alguns dels valors que la Mesa del Parlament de Catalunya ha destacat de la personalitat de Josep Guardiola i que l’han fet mereixedor de la Medalla d’Or del Parlament que li serà atorgada aquest dijous a l’entrenador del FC Barcelona. La seva brillant trajectòria com a futbolista i entrenador del primer equip del Barça avala una de les personalitats més singulars del futbol de les últimes dècades.

El tècnic amb més títols

“Crec molt en el treball, l’esforç i el talent”. Aquesta frase, pronunciada per Josep Guardiola durant la seva presentació com a entrenador del primer equip el 17 de juny del 2008, defineix a la perfecció els valors que han presidit la seva trajectòria i en què es fonamenta l’èxit de Barça. Guardiola no concep talent sense esforç, però no entén els que menystenen el talent en un futbol cada cop més resultadista. Guardiola s’ha convertit en el tècnic amb més títols en la història de la secció de futbol del Barça capitanejant un equip que, a més,  meravella per la qualitat del seu futbol.

En el capítol merament esportiu, els mèrits de Josep Guardiola són indiscutibles. Com a jugador va guanyar cinc Lligues, una Copa d’Europa, una Recopa d’Europa, dues Copes del Rei i dues Supercopes d’Europa, mentre que com a entrenador del primer equip ha superat les expectatives més optimistes amb un total de 12 títols, i ha superat l’anterior millor registre del seu gran referent futbolístic, Johan Cruyff.

El premi a una filosofia admirada arreu del món

Als seus coneixements futbolístics, Guardiola afegeix una especial capacitat per connectar amb l’univers del futbolista professional que ha estat clau per explicar bona part del seu èxit. Ha sabut transmetre a l’equip una idea de futbol basada en el respecte a la pilota, el joc l’atac i la solidaritat defensiva. “Perdonaré que no encertin, però no que no s’esforcin”, deia Guardiola el dia de la seva presentació com a entrenador del primer equip.

El bon ambient del vestidor i el compromís dels jugadors al voltant d’aquesta filosofia han fet la resta. El futbol exhibit pel Barça els últims anys ha desfermat l’admiració de l’univers futbolístic. Aficionats de tot el món, tècnics i futbolistes dels equips rivals, tothom ha coincidit a destacar l’atractiva proposta futbolística de Josep Guardiola. El futbol del Barça ha estat sovint qualificat d’inimitable i és perquè Guardiola ha sabut perfeccionar el concepte de ‘futbol total’ que va néixer als anys 70 i que va posar al dia Johan Cruyff amb el Dream Team.  Guardiola ha aplicat al joc de l’equip les diferents influències que ha rebut dels seus entrenadors en la seva etapa com a futbolista i els coneixements que va anar assimilant mentre es formava com a entrenador. El resultat final parla per si sol i l’ideòleg d’aquest equip rebrà aquest dijous el reconeixement de la màxima institució del país, el Parlament de Catalunya.

Distincions individuals

Com a jugador, Josep Guardiola va rebre el Trofeu Bravo al millor futbolista jove el 1992. Ha estat la seva tasca com a entrenador la que li ha reportat més reconeixement en forma de distincions. Ha rebut dos cops el Trofeu Miguel Muñoz com a millor entrenador de la Lliga (2009 i 2010), el Premi Don Balón (2009), l’Onze d’Or (2009), el premi de l’IFFHS (2009) i el Premi LFP al millor entrenador (2009).

Però, sens dubte, hi ha dos distincions que sobresurten per damunt de les altres i que han fet especial il·lusió a Guardiola. L’any 2009 va ser nomenat Fill Predilecte de Santpedor i el 2010, i per votació dels lectors d’‘El Periódico de Catalunya’ i del programa ‘Els Matins’ de TV3, va ser distingit amb el Premi Català de l’Any.

Tornar a dalt