Partitura i lletra de l'himne del Barça (1974)

El 'Cant del Barça' no és, però, ni el primer ni l’únic himne que ha tingut el club. Va ser estrenat el 27 de novembre del 1974, dins dels actes del 75è aniversari de l’entitat, abans del partit que culminava aquella efemèride. 3.600 cantaires, dirigits pel mestre Oriol Martorell, des de la gesta de l’estadi, van posar veu en públic per primer cop al nou himne. La lletra l’havien escrit Josep Maria Espinàs i Jaume Picas, i la música la va compondre Manuel Valls. Ràpidament aquest himne es va fer molt popular, gràcies al seu ritme, al fet que és possible acompanyar-lo picant de mans, i a una lletra molt encertada, que resumeix els valors que s’associen al barcelonisme, especialment l’esperit d’acollida a tots els qui volen integrar-se a la societat catalana, i l’esperit de club que ha de ser present en tota la massa social.

Tanmateix, aquest no ha estat l’únic himne que ha tingut el club. El primer es va estrenar el 17 de juliol de 1910, en ocasió d'un partit de clausura de temporada entre el primer i el segon equip del FC Barcelona. Els jugadors van sortir al terreny de joc del camp del carrer Indústria, als acords de l’himne  Foot-ball Club Barcelona, compost pel músic major de la banda del regiment d’infanteria d’Alcántara nº 58, José Antonio Lodeiro Piñeiroa. Amb motiu del 115è aniversari de la seva fundació, el Club va fer públiques les partitures d'aquest primer himne de la història.

Escolta l'himne 1910

Anys després, El 25 de febrer de 1923, es va estrenar el segon himne de la història, amb lletra de Rafael Folch i Capdevila i música d’Enric Morera. L’estrena va córrer a càrrec de l’Orfeó Gracienc, i es va fer al camp de Les Corts, en el context d’un homenatge del futbol català a Joan Gamper. Amb els termes grandiloqüents de l’època, la lletra posava l’èmfasi en la relació entre “esport i pàtria”.

Escolta l'himne 1923

Més endavant, amb motiu del 50è aniversari, Esteve Calzada va escriure un nou himne, al qual va posar música Joan Dotras. Duia per títol 'Barcelona, sempre amunt!', i tot i les circumstàncies de l’època, estava escrit en català.

Escolta l'himne 1949

També va escriure en català Josep Badia, el 1957, la lletra d’un quart himne, l''Himne a l’Estadi', dedicat al Camp Nou que aleshores s’inaugurava. El mot 'Barça' apareixia, en aquesta ocasió, per primer cop en un himne del club, al qual va posar la música Adolf Cabané.

Escolta l'himne 1957

L’èxit del 'Cant del Barça' va fer oblidar aquests himnes anteriors, especialment 'l''Himne de l’Estadi', que era el vigent el 1974. I aquest èxit explica que amb més de 40 anys a l'esquena, ningú pensi en la necessitat de cap nou himne, tot i que en ocasió del Centenari es va estrenar un 'Cant del Centenari', el 22 de setembre del 1998, amb lletra de Ramon Solsona i música d’Antoni Ros Marbà, però de bon principi tenia la seva vigència limitada als actes d’aquella commemoració.

Escolta l'himne 1974 (actual)

Escolta l'himne 1974 (arranjament)

Arranjament per a Banda de Música fet pel compositor i director Josep Roda Batlle. [Partitura]

Escolta l'himne centenari