Retrat d'Otto Gmelin

Després de deixar el càrrec, Gmelin va formar part del primer Col·legi d'Àrbitres del futbol espanyol. | ARXIU FCB

Gmelin va ser president durant poc menys d'un any, fins al 17 de novembre del 1910, data en què va tornar a cedir la vara presidencial al fundador del Club. Durant els 344 dies que va durar el mandat de Gmelin, conegut com el gran Otto per la seva corpulència, l'Entitat va viure un període de gran activitat, digna continuació de la revitalització viscuda durant la primera etapa de Gamper com a president.

El balanç esportiu va ser immillorable: el Barça va conquerir el seu primer Campionat d'Espanya, es va proclamar campió de Catalunya sense cedir ni un sol punt i, a més, es va adjudicar la Copa Pirineus. També cal esmentar la primera visita d'un equip professional britànic, el Cardiff Corinthians, que va caure clarament derrotat (4-1).

L'any de Gmelin al capdavant del Club va coincidir amb l'ocàs de l'amateurisme futbolístic i amb la progressiva extensió dels anomenats socis passius, és a dir, aquells que no pretenien jugar a futbol, sinó tan sols ser-ne espectadors.

Després de deixar el càrrec, Gmelin va formar part del primer Col·legi d'Àrbitres del futbol espanyol i va continuar integrat a la directiva presidida per Gamper.