El programa per als refugiats de la Fundació Barça aconsegueix la millora del benestar emocional d'infants i joves refugiats

El programa per als refugiats de la Fundació Barça aconsegueix la millora del benestar emocional d'infants i joves refugiats

La Fundació Barça presenta el seu primer informe d’avaluació del programa per als refugiats i anuncia que començarà a treballar amb menors no acompanyats a Catalunya

Aconseguir que nens i nenes refugiats millorin el seu benestar emocional, estableixin noves amistats amb nens i nenes d’altres nacionalitats i ètnies o de la comunitat local, millorin la seva autoconfiança, la reducció de conductes agressives..., són alguns dels resultats aconseguits pel programa de la Fundació Barça als 14.000 infants i joves refugiats durant el seu primer any d’actuació en camps de refugiats, escoles i centres de menors no acompanyats a Grècia, el Líban i Itàlia.

Aquestes són algunes de les conclusions de l’informe d’avaluació del seu programa de refugiats que la Fundació Barça i la Stavros Niarchos Foundation (SNF) han encarregat a Roots for Sustainability i B·Link per conèixer quin és l’impacte real en aquest grup de beneficiaris. Aquestes consultories han entrevistat més de 800 nens i nenes que hi participen en 19 ubicacions diferents del Líban, Grècia i Itàlia. (El total de beneficiaris del programa és de més de 14.000: 3.226 del programa finançat  per SNF i 10.800 del programa d’escoles al Líban).

El programa de suport als infants i joves refugiats a través de l’esport s’implementa en diferents contextos: camps de refugiats (Skaramagas, Lesbos i Mória a Grècia); entorns escolars en zones urbanes (Atenes); entorns municipals (6 municipalitats de la regió de la Bekaa, al Líban), i centres d’acollida de menors no acompanyats (Sicília i Calàbria).

L’alta constància i la regularitat de l’assistència dels participants és un indicador excel·lent de la motivació dels joves i l’èxit del programa, amb una implementació mitjana de 72 sessions anuals per infant (dues sessions setmanals de dues hores de durada). Les dinàmiques específiques de la metodologia contribueixen a neutralitzar estereotips culturals i animen al diàleg intercultural.

Els programes de la Fundació Barça tenen com a objectiu reforçar i donar eines als infants i adolescents per prevenir i resoldre conflictes i fomentar la inclusió social i la integració. L’entorn esportiu i de lleure proporciona una plataforma per normalitzar la vida dels nens i nenes que estan vivint una situació difícil. També permet donar suport a la salut física i mental, ajuda en la mitigació del trauma i promou la integració i les relacions socials per a un millor benestar emocional. S’utilitza la metodologia FutbolNet per treballar l’autoconfiança i la mitigació del trauma, el respecte i la gestió de conflictes entre les persones, usant el diàleg com a eina principal. El programa inclou infants i adolescents refugiats i de la comunitat local que els acull per tal de fomentar-ne la integració.

La presentació de l’informe ha estat conduïda pel vicepresident primer del FC Barcelona i de la Fundació Barça, Jordi Cardoner, l’exjugador del FC Barcelona, Lilian Thuram, el director adjunt de Programes i Estratègia de la Fundació Stavros Niarchos, Panos Papoulias, i la directora general de la Fundació Barça, Mària Vallès.

Una de les pitjors crisis humanitàries del nostre temps

Actualment hi ha més de 68 milions de persones desplaçades que s’han vist obligades a fugir de les seves llars a causa de les guerres i els conflictes, i la meitat són menors. La guerra de Síria ha tingut com a resultat una de les pitjors crisis humanitàries dels nostres temps, ja que 6,3 milions de persones s’han vist obligades a abandonar el seu país. Almenys un milió de refugiats sirians han buscat seguretat i refugi al Líban, un país de 4,4 milions d’habitants. La regió de la vall de la Bekaa, propera a la frontera amb Síria, actualment alberga 350.000 refugiats en diversos camps informals. Altres crisis, com la del Sudan del Sud o l’Afganistan, també han obligat milions de persones a fugir. Moltes famílies refugiades han buscat refugi a Europa, i el Mediterrani ha estat protagonista de tragèdies i històries de supervivència.

A Grècia hi ha 51.000 refugiats registrats, dels quals 21.000 són infants.

Al mateix temps, la proporció de menors no acompanyats (MENA) que arriben a Europa va augmentar un 31% el 2017, i només a Itàlia el 86% dels nens i nenes que arriben són MENA.

En aquest context, els infants i joves són la població afectada més vulnerable. Molts d’ells han viscut situacions traumàtiques, han perdut les xarxes de referència social i la seva educació s’ha vist interrompuda.

Nou programa per a menors no acompanyats a Catalunya

El degoteig de menors migrants sense referents adults que arriben a Catalunya no s’atura. Dades de setembre d’aquest any indiquen que més 2.200 adolescents i joves estan sent acollits i es preveu que arribin al voltant d’uns 3.000 joves. Més enllà del nombre, darrere de cada xifra hi ha les històries de vida de molts infants que, en moltes ocasions, es veuen exposats a diferents formes de desprotecció i aquest és un dels col·lectius de més risc i vulnerabilitat. Davant d’aquesta situació, des de la Fundació Barça, en línia amb la seva experiència tant a Catalunya com en altres contextos i en el marc del programa de refugiats, considera cabdal posar a disposició d’aquests joves la metodologia FutbolNet, una eina pròpia de la Fundació que utilitza l’esport i la força de la marca Barça. Aquesta metodologia ofereix un acompanyament socioeducatiu i emocional dels joves, que té un efecte directe en la seva integració i  arrelament al territori, en el seu benestar emocional i en la prevenció de conductes de risc (delictives, de consum...).

Per dur-ho a terme, la Fundació s’està coordinant amb la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) del Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya i el Consorci de serveis socials, òrgans que en estan facilitant el contacte amb les entitats d’acollida de tot el territori. La Fundació Barça implementarà la metodologia, que s’integra dins dels plans d’acollida i integració de l’Administració i de les entitats que estan donant resposta. El projecte permetrà que, al llarg de la temporada, uns 200 joves i diverses entitats comptin i gaudeixin de l’activitat de forma setmanal.

Aquesta activitat pretén:

-Donar suport a les entitats d’acollida amb un recurs atractiu per al col·lectiu d’adolescents i joves migrants sense referents adults.
- Ajudar els adolescents i joves migrants a guanyar aptituds per relacionar-se amb l’entorn.
- Fomentar la creació de nous vincles i la inclusió amb la població d’acollida.
- Prevenir conductes de risc.
- Generar hàbits saludables lligats a la pràctica esportiva.
-Contribuir a la desestigmatització d’aquest col·lectiu.

Testimoni de Mamadou a Mória, Grècia

Amb només 15 anys, Mamadou va abandonar el seu petit poble a l’est de Mali amb només la roba que portava posada com a pertinença i una mica de diners que havia aconseguit estalviar. Va marxar de casa dels seus pares sense avisar ningú, sense acomiadar-se, per buscar un futur millor a Europa. Els llargs mesos que va passar en ruta van ser els més durs de la seva vida. Refugiat en matolls, va viure amb molta por que el seu viatge es veiés truncat en qualsevol lloc fronterer. Sense conèixer el camí d’anada, i sense voluntat per tornar a casa.

Mamadou ha acabat vivint en un mòdul per a menors no acompanyats a Mória, el més gran dels camps de refugiats de l’illa grega de Lesbos. “FutbolNet m’ha ofert l’oportunitat de continuar jugant. Però, sobretot, m’ha ajudat a tornar a mirar-me i comunicar-me d’una altra manera”.

Principals conclusions de l’informe

  • Una participació regular en les sessions de la metodologia FutbolNet acostuma a traduir-se en relacions més serenes i respectuoses. Les situacions de conflicte es veuen reduïdes després d’un o dos mesos d’exposició al programa. En definitiva, les actituds del nens, nenes i joves són més respectuoses i tolerants.
  • Els nens i nenes se senten més calmats, amb menys por i menys enfadats.   Inicialment estan deprimits, frustrats i agressius, però després d’unes quantes sessions se senten més calmats, relaxats, menys espantats i enfadats. L’exposició augmenta el benestar emocional.
  • L’avaluació destaca: “El 100% del nens i nenes es mostren satisfets amb el programa. Els nens i nenes assenyalen que és l’única activitat del dia que esperen amb ganes”.
  • El 45,3% dels nens i nenes han reduït el sentiment de por.
  • FutbolNet els dona una oportunitat de conèixer amics nous i connectar-hi d’una manera molt especial. Aquesta metodologia facilita que l’amistat vagi més enllà del programa.
  • El 58,2% dels nens i nenes entrevistats han augmentat la seva socialització.
  • Els indicadors que tenen a veure amb la socialització, l’autoestima o l’autonomia milloren notablement durant les primeres fases del programa (primeres 25 sessions), i és particularment evident entre els menors no acompanyats (MENA) que s’han entrevistat.
  • El 44,8% de les nenes i el 43,7% dels nens augmenten la seva autoestima.

Fundació Barça i Stavros Niarchos

Des del juny del 2017, la Fundació Barça, amb el suport de la Fundació Stavros Niarchos, implementa un programa d’educació esportiva basada en la metodologia FutbolNet. El programa té per objectiu millorar la vida dels infants i joves refugiats, i està adreçat a nens, nenes i joves que es troben en comunitats i centres amb una gran proporció de refugiats a Grècia, Itàlia i el Líban.

Els efectes de l’esport poden ser de rellevant importància per als infants i joves. Mentre juguen, els infants exploren, descobreixen i creen. I, a la vegada, desenvolupen habilitats socials, aprenen a expressar les seves emocions i guanyen confiança en les seves pròpies capacitats.

Declaracions de Jordi Cardoner, vicepresident primer del FC Barcelona i de la Fundació Barça

"L’acció solidària és intrínseca al nostre tarannà. Dona resposta al compromís amb la població refugiada, i especialment amb els milers de nens i nenes refugiats allà on la Fundació Barça, a través dels seus programes, està millorant el benestar emocional dels infants i joves refugiats que han estat obligats a marxar del seu país, i posicionant l’esport com una eina de transformació social. Aquest any arribarem a més de 6 milions d’euros amb recursos destinats als refugiats, gràcies al suport de la Fundació Stavros Niarchos”.

Declaracions de Lilian Thuram, exjugador del Futbol Club Barcelona i president de la Fundació Lilian Thuram

“Quan vaig poder participar en aquest programa, vaig certificar que el futbol pot canviar vides. Realment el clam més que un club es una realitat. Em van demanar participar en aquest programa i vaig acceptar. Recordo que quan vaig arribar al Líban per visitar el programa vaig veure tots els somriures dels infants i dels pares i vaig entendre que el futbol pot canviar vides. Quan els infants juguen a futbol, no pensen en res més que el joc. En aquell moment, són més feliços i tenen més confiança en ells mateixos. Fer que els nens siguin feliços és fer que els pares també ho siguin, d’aquesta manera es redueix una mica la seva problemàtica”.

Declaracions d’Andreas Dracopoulos, copresident de la Fundació Stavros Niarchos

"La Fundació Stavros Niarchos és una fundació filantròpica internacional que treballa des de fa més de 20 anys a més de 120 països d'arreu del món, i on ha compromès més de 2.500 milions de dòlars.  Sempre intenta treballar amb els partners que comparteixen la nostra missió i visió que és, simplement, la de saber fer bé les coses. Per aquesta raó no podríem haver trobat un soci millor que la Fundació Barça. Estem orgullosos d'haver donat suport a la implementació del programa Futbolnet de la Fundació Barça per als nens refugiats i locals del Líban, Grècia i Itàlia durant l'últim any i mig amb un èxit molt gran. A causa del gran impacte positiu que ha tingut el programa en la vida dels infants, la nostra Junta acaba d'aprovar la renovació de la nostra col·laboració amb la Fundació Barça durant tres 3 anys més amb el nostre compromís total de gairebé 6 milions d'euros. Tots gaudim del poder i la bellesa de les meravelloses actuacions de l'equip de futbol del Barça en el camp, però valorem encara més la responsabilitat assumida per la Fundació Barça per utilitzar aquest poder i bellesa per ajudar a fer del món un lloc millor".

Declaracions de Mària Vallès, directora general de la Fundació Barça

“És un gran dia per a la Fundació, estem molt satisfets del treball aconseguit amb els infants i joves. Més enllà d'implementar els nostres programes, la responsabilitat de la Fundació es portar l’esperança a moltes persones que avui no la tenen. Estem treballant a Itàlia, Grècia i Líban,  el context de cada país ens ha permès actuar de diferents formes, tant en escoles públiques com en instal·lacions comunitàries o camps de refugiats. Respecte als nostres objectius, destacaria el suport psicosocial i la integració”.

Declaracions de Chakir el Homrani, conseller del Departament de Treball, Afers Socials i Família

“Aquest projecte mostra com som capaços de sumar esforços, i el que és més important, com treballem per evitar l'estigmatització d'aquest col·lectiu. Volia aprofitar per reconèixer i felicitar el treball que fa la Fundació Barça i la Stavros Niarchos. Quan som capaços de treballar en equip i des de diversos espais, és quan podem donar resposta de manera quantitativa i qualitativa. Entre tots hem de fer esforços per acabar amb la segregació”.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut