40 anys de la primera transmissió radiofònica en català d’un partit del Barça

40 anys de la primera transmissió radiofònica en català d’un partit del Barça

Joaquim Maria Puyal va transmetre per Ràdio Barcelona el primer partit en català des del final de la guerra civil al Camp Nou

El 5 de setembre del 1976 el FC Barcelona va ser protagonista d’un esdeveniment cabdal en el procés de normalització de la llengua catalana, que des del 1939 estava en una situació de marginació envers el castellà. El Barça i la UD Las Palmas jugaven al Camp Nou un partit corresponent a la primera jornada de la Lliga 1976/77. Justament  aquell dia, quan només feia un any que es podia parlar en català per la megafonia de l’Estadi, va ser quan Joaquim Maria Puyal va transmetre per Ràdio Barcelona el primer partit de futbol en català des del final de la guerra civil.

Puyal, que portava vuit anys narrant partits del Barça en castellà, es va enfrontar amb el problema de la manca de pràctica d’emprar la seva pròpia llengua, però va superar la prova amb molt bona nota. Aquell dia es van començar a sentir termes que ara són força habituals, com “s’escapoleix de l’escomesa d’un contrari” o “jugador destraler”. A més, la festa va ser completa ja que el Barça va guanyar per 4-0, amb gols d’Heredia, Cruyff (2) i Clares.

D’aquesta manera, el català, aleshores ja reconegut com a llengua literària i científica, recuperava l’espai esportiu. L’iniciativa de Ràdio Barcelona va comptar amb el suport del FC Barcelona, personificat en la figura del seu secretari general, Joan Granados. L’experiència va ser un absolut èxit i Puyal va rebre un munt de cartes de tota mena de gent, des d’intel·lectuals fins a treballadors, que el felicitaven i l’animaven a continuar. Una d’elles, enviada per un grup d’amics del barri de la Verneda, li va fer especial il·lusió: “Nosotros no somos de aquí pero somos admiradores del Barça y nos sentimos catalanes como el que más y escuchamos con mucho interés los partidos del Barça en catalán y de esta manera vamos aprendiendo el idioma de Catalunya”. 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut