Un penyista a la recerca de l'arca perduda

Un penyista a la recerca de l'arca perduda

El president de la penya d’Aranda de Duero, protagonista d’una troballa clau en la història de la paraula ‘barsa’

La revista BARÇA revelava en el seu número 82 una troballa excepcional sobre l'origen del terme 'Barsa', escrit per primera vegada en un 'Auca' publicada al desembre de 1921. Fins ara es tenia com a referència més antiga l'aparició a la revista Xut!! de novembre de 1922. El descobriment l’atribueix la revista a Nicolás Sanz, president de la Penya Barcelonista Arandina que ell mateix va impulsar el 2008 com a resultat d'una de les seves dues passions, el Barça.

L'altra és el col·leccionisme concentrat en la història i l'evolució del seu club, que ara li ha donat la satisfacció d'identificar el primer ús imprès d'un dels trets essencials de la seva identitat, aquesta protoparaula, 'Barsa'. Una paraula avui tan comú, usada i universalment estesa, prop ja de complir un segle de vida i que ha calat en el cor dels barcelonistes des del Gamper fins a l'últim dels socis recentment inscrits.

L'aventura del col·leccionisme "em va portar rastrejar per Internet papers antics com fem tot els que d'una manera o altra ens dediquem a buscar aquest tipus de documents. No va ser una cosa planificada, més aviat inesperada quan vaig tenir a les mans aquest auca". Després de posar-se en contacte amb l'àrea de documentació i museística del club, es va iniciar un procés de verificació documental i de certificació de la data.

Destaca Nicolás la contribució d'una publicació de l'època, Jornada Deportiva, anunciant dies abans la venda i distribució de l'Auca en qüestió. "Després hi va haver de validar ortogràficament l'ús i escriptura del terme 'Barsa' per lingüistes experts de Catalunya que, en efecte, van corroborar la transcripció del crit barcelonista d'aquella època emprant la lletra 's' i no amb la lletra 'ç' com s ‘acceptaria més endavant".

Com a penyista que ha pogut aportar una novetat tan important a l'antropologia barcelonista la satisfacció de Nicolás Sanz és insuperable. "Resulta gratificant poder participar de la història i del sentiment d'un club com el nostre des d'una població tan petita com Aranda de Duero", afirma Nicolás (38 anys), soci del FC Barcelona des del 2004 i penyista des de la fundació de la PB Arandina al 2008.

"Recordo com una cosa entranyable per a nosaltres celebrar el primer aniversari després de la conquesta del primer Triplet i la visita de l'Avi del Barça". El seu 'Auca' està a l'abast de tots els socis mitjançant un codi QR imprès a la revista BARÇA de agost-setembre. No descarta trobar altres tresors i obrir algun dia el seu propi Museu dedicat al Barça a la Penya d'Aranda de Duero.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut