El polèmic pantaló de Zubizarreta (XII)

El polèmic pantaló de Zubizarreta (XII)

Zubizarreta va disputar un duel de la primera fase amb un pantaló d’una marca no oficial, sense cap tipus d’estampació

El protagonista

Andoni Zubizarreta (Vitòria, 1961)

Mundial

Itàlia 1990

La història

Una trajectòria exemplar. Andoni Zubizarreta és una de les llegendes del futbol espanyol. 126 internacionalitats, quatre participacions en Mundials, i el rècord de partits jugats a la Primera Divisió (622), defineixen l’exitosa trajectòria del porter. L’any 1990, va disputar el seu segon Mundial amb Espanya, una selecció que assistia a Itàlia com a candidata al títol.

Durant la fase de grups, es produiria una situació curiosa. Espanya es va enfrontar a Uruguai en un partit que va acabar amb empat a zero. El duel no va destacar gaire en l’aspecte futbolístic, però va generar molta polèmica en l’àmbit extra esportiu. I és que Zubi va jugar aquell matx amb un pantaló d’una marca que no era la oficial, i sense l’escut de la selecció, ni cap símbol representatiu. Aquell fet va provocar les queixes d’alguns aficionats, que l’acusaven d’haver-se negat a portar els colors d’Espanya.

Però el porter es va anticipar a les crítiques, i va aturar ràpidament l’allau d’acusacions, explicant el succeït. Zubi va explicar que ell mai s’havia negat a vestir els colors d’Espanya, però que la irresponsabilitat dels encarregats de material de la marca oficial de la selecció, Le Coq Sportif, havien conduit fins aquesta situació. Zubizarreta havia demanat en múltiples ocasions anteriorment, un pantaló més gran, que tot i les insistències mai va arribar. Finalment, van haver de comprar-li un pantaló a una botiga d’Udine, on s’hostejava el combinat espanyol, i només hi va haver temps de tapar l’anagrama de Diadora. La manca de temps va impossibilitar l’estampació del dorsal i de la cinta amb la bandera de la selecció. Pocs dies després, Zubi es va vestir amb la indumentària oficial per disputar el següent partit, i va tancar això aquell episodi polèmic.

QUÈ VA PASSAR DESPRÉS?

Zubi va continuar vestint de blaugrana molts anys, convertint-se en un jugador llegendari. Consolidat com a guardià de la porteria del Camp Nou, va ser el porter del 'Dream Team', i protagonista destacat de la consecució de la primera Lliga de Campions, aconseguida a Wembley l’any 1992. Després de vuit anys defensant la porteria blaugrana, l’any 1994 va abandonar la disciplina del Club i va signar amb el Valencia. L’any 1998 es va retirar del futbol professional. L’any 2010, va tornar al FC Barcelona, on va estar-hi quatre anys exercint de director esportiu.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut