El fotògraf Craig Easton i l’artista Cristina de Middel reben els guardons com a guanyadors dels FC Barcelona Photo Awards 2017

El fotògraf Craig Easton i l’artista Cristina de Middel reben els guardons com a guanyadors dels FC Barcelona Photo Awards 2017

El president Josep Maria Bartomeu i el vicepresident Carles Vilarrubí han assistit a la cerimònia de lliurament d’aquests premis fotogràfics, celebrada al Museu Agbar de les Aigües de Barcelona

El Museu Agbar de les Aigües de Barcelona ha acollit aquest dimarts el lliurament dels FC Barcelona Photo Awards als guanyadors de la primera edició: Craig Easton, en la categoria Photo Awards, i Cristina de Middel, en la categoria Project Awards. Alhora, s’ha inaugurat l’exposició que inclou l’obra guanyadora del fotògraf escocès, l‘avantprojecte guanyador de l’artista alacantina Cristina de Middel i de les 29 obres finalistes, que s’obrirà al públic a partir d’aquest dimecres 21 de juny i que es podrà veure fins al 20 de juliol. Durant el 2018, i amb el projecte de Cristina de Middel ja finalitzat, l’exposició es podrà visitar al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

Han assistit a la cerimònia de lliurament Josep Maria Bartomeu, president del FC Barcelona, i Carles Vilarrubí, vicepresident del FC Barcelona i responsable de l’Àrea de Relacions Internacionals i Institucionals, acompanyats per Ángel Simón, president d’Agbar, i Mario Rotllant, president de la Fundació Foto Colectania. Tampoc hi han faltat Jordi Moix, Maria Teixidor, Oriol Tomàs i Xavier Vilajoana, membres de la Junta Directiva del FC Barcelona, i Òscar Grau, director executiu del Club. L’acte, que ha aixecat una gran expectació, ha comptat uns 150 convidats, tots ells reunits en un espai on recentment la Junta Directiva del FC Barcelona va celebrar una de les seves reunions itinerants.

Els FCBarcelona Photo Awards, amb el patrocini d’Agbar i la col·laboració de la Fundació Foto Colectania, volen identificar el treball que reflecteix de manera conscient els valors positius intrínsecs a l’esport. Aquests premis s’instauren amb l’objectiu de donar reconeixement a aquests valors, vistos a través de l’objectiu dels fotògrafs contemporanis.

Destacant aquests valors positius, comuns a l’esport i la cultura, els premis fotogràfics del FC Barcelona volen crear una plataforma fotogràfica global que comuniqui la importància i la contribució d’aquests valors universals a la societat actual, així com donar el seu suport al sector de la fotografia, i generar un entorn favorable per al desenvolupament de projectes del més alt nivell.

Els premis tenen dues categories:

PHOTO AWARDS

Dirigida a fotògrafs que acreditin una trajectòria en mitjans de comunicació, agències de fotografia o dins el món de l’art, premia la fotografia que millor expressi els valors positius de l’esport, fent prevaler la pràctica esportiva no professional. El guanyador del premi obté una dotació econòmica de 40.000 € i, pel que fa als 29 finalistes, 1.000 € cadascun.

El jurat d’aquesta categoria ha estat format per: Vicente Todolí, exdirector de la Tate Modern London i director artístic d’Hangar Bicocca de Milà; Azu Nwagbogu, fundador i director de l’African Artists’ Foundation (AFF); i Sandra Phillips, exconservadora sènior del MOMA de San Francisco.

Craig Easton ha estat premiat en aquesta categoria per la imatge de l’Arshia, un jove iranià de 16 anys que viu a Liverpool i busca asil polític. Com a adolescent, tracta d’integrar-se al seu nou entorn aprenent anglès o continuant els seus estudis, i jugant al Kingsley United de Toxteth, conegut com l’equip “amb més diversitat” de Liverpool. L’Arshia explica la seva pròpia història en un text manuscrit en la llengua Farsi que es presenta a la imatge, al costat del seu retrat. El jurat “admira la sensibilitat de la foto i la seva rellevància amb els assumptes migratoris de la societat actual, a més de la creativitat addicional d’enfocar-se en la història autobiogràfica dels protagonistes d’una manera poc convencional”.

PROJECT AWARDS

S’adreça a fotògrafs que acreditin una trajectòria en mitjans de comunicació, agències de fotografia o el món de l’art, així com experiència en el desenvolupament de projectes i premia el projecte fotogràfic que millor expressi els valors intrínsecs a l’esport i la seva contribució a la societat actual. El guanyador del premi compta amb una dotació econòmica de 40.000 € per desenvolupar el projecte, que s’exposarà a la següent edició dels premis.

El jurat d’aquesta categoria ha estat format per: Ayperi Karabuda Ecer, exvicepresidenta de fotografia de Reuters; Christopher Anderson, membre de Magnum Photos i guanyador de la Medalla d’Or Robert Capa; i Stephen Mayes, amb més de 25 anys d’experiència com a mànager de projectes i artistes de diferents sectors.

L’alacantina Cristina de Middel ha estat premiada en aquesta categoria pel seu treball Variations of the Podium. L’artista proposa un projecte a través de vint imatges, que explora la idea, la forma, les connotacions i la història del podi per reflexionar sobre la paradoxa dels esports, on l’equilibri entre l’autosuperació i la competició professional és fonamental. El podi és, potser, un dels elements que simbolitza millor les contradiccions de l’esport, i aquest projecte aspira a qüestionar-les i abordar-les críticament.

De Middel desenvoluparà el seu projecte fins al desembre 2017 i comptarà amb el suport de la presidenta del jurat del Project Awards, Ayperi Karabuda Ecer, com a editora. El jurat ha considerat que “el projecte converteix un dels símbols universals de l’esport en un procés creatiu molt alegre”.

Declaracions de Josep Maria Bartomeu, president del FC Barcelona:

“Si us pregunteu perquè el Barça, un club esportiu, ha impulsat uns premis de fotografia, la resposta la tindreu observant detingudament les mateixes imatges. La raó és la mateixa per la qual el nostre Club fa coses que no fa cap altra entitat esportiva al món. El mateix fet de considerar-nos ‘més que un club’ porta intrínsecament un compromís amb la societat, amb la cultura, amb la ciutat i amb el país”.

“La nostra ambició és transformar el món a través de l’excel·lència esportiva. El nostre punt de partida són els valors positius de l’esport, valors universals que comparteixen les persones independentment del seu origen, cultura o religió. La seva contribució a la societat és el que ens impulsa a crear iniciatives per creuar ponts i enderrocar barreres”.

“Sabem que és un projecte ambiciós, però creiem en l’excel·lència i volem establir uns nous estàndards en els concursos fotogràfics a escala mundial. El FC Barcelona és un club que creix amb els reptes grans i globals i, els FCBarcelona Photo Awards, en són un bon exemple”.

Declaracions de Carles Vilarrubí, vicepresident del FC Barcelona i responsable de l’Àrea de Relacions Internacionals i Institucionals:

Els FCBarcelona Photo Awards són fruit d’aquesta voluntat que, el 2010, es va traduir en la iniciativa ‘Barça Cultura’, que es va crear per difondre projectes de promoció cultural per a la societat aprofitant el gran altaveu i la força mediàtica del nostre Club”.

“Per fer un concurs fotogràfic pioner i únic al món, vinculat a l’esport i al món artístic, i dedicat als valors de l’esport, havíem de comptar amb els millors fotògrafs i un jurat internacional de primer nivell, a qui vull agrair la seva implicació en el projecte. El resultat el teniu aquí, una exposició extraordinària de la fotografia guanyadora de Craig Easton i les 29 fotografies finalistes, a les quals a partir del gener se sumarà el Projecte Award de Cristina de Middel, actualment en fase de desenvolupament”.

“La fotografia és una de les formes d’art més democràtiques i globals que hi ha actualment i els FC Barcelona Photo Awards volen reconèixer l’art en la seva expressió més artística i contemporània. Per això, aquest concurs fotogràfic s’obre a noves possibilitats en el futur i ja estem treballant en la segona edició.”

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut