El 2-2 a l'anada a Europa, un resultat històricament favorable al Barça

El 2-2 a l'anada a Europa, un resultat històricament favorable al Barça

En vuit de les nou eliminatories europees que el Barça afrontava amb un 2-2 del partit d'anada va acabar passant de ronda

El Barça i el Manchester United van firmar taules en el partit d’anada dels setzens de final de l’Europa League, en un duel frenètic i de moltes anades i vingudes que va acabar amb un 2-2 final que exemplifica la multitud d’alternatives que es van viure a les dues àrees. L’empat ho deixa tot més que obert de cara a la tornada que es jugarà el dijous que ve a Old Trafford.

Nou precedents i només una eliminació

Els blaugrana han demostrat tenir arguments futbolístics de sobra per poder tirar endavant el partit i superar un dels equips més en forma d’Europa, però a més, històricament, empatar a dos gols en el partit d’anada no li ha anat gens malament al Barça en competició europea.

Abans del partit d’aquest dijous, fins a un total de nou vegades un primer partit d’eliminatòria europea havia acabat amb un 2-2, i en només una, els culers van caure eliminats. Aquesta única ocasió va ser la temporada 1995/96, en unes semifinals de l’antiga Copa de la UEFA contra el Bayern de Munic, que en el partit de tornada va guanyar al Camp Nou per 1-2.

Un únic exemple amb l'anada al Camp Nou

Aquella mateixa temporada, però a la ronda anterior, la dels quarts de final, trobem l'únic precedent on aquest 2-2 va ser també al Camp Nou, com en el cas actual. Va ser contra el PSV, i el Barça ho va resoldre amb un 2-3 a terres neerlandeses. Abans d'aquests dos exemples, en trobem cinc més.

El primer de tots va ser el 1959. Els culers, amb Helenio Herrera a la banqueta, van empatar a l'estadi de l'actual CSKA Sofia (CDNA Sofiya en aquella època) però van golejar per 6-2 a Barcelona amb sengles triplets de Kubala i Evaristo per passar de la ronda prèvia de la Copa d´Europa.

Un any més tard, el novembre del 1960, arriba el segon cas en uns vuitens de final de la Copa d'Europa contra, ni més ni menys, el Reial Madrid. El Barça va guanyar la tornada per 2-1 i es va convertir en el primer equip que era capaç de superar els blancs a la màxima competició continental, ja que havien guanyat les cinc primeres edicions.

També va passar en una edició de la Recopa

Després, el 1969, el botxí blaugrana després d’un 2-2 inicial va ser el Colonia alemany, en les semifinals de la Recopa que els culers van superar amb un 4-1 a la tornada al Camp Nou. Gairebé una dècada més tard, el 1976, la visita a Lisboa per jugar contra Os Belenenses va acabar en un empat que es va desigualar al Camp Nou, amb un 3-2 que va servir per esquivar la ronda dels 32s de la Copa de la UEFA.

Un par d'anys més tard, el 1978, va ser l’Aston Villa qui va aconseguir treure-li un 2-2 al Barça a Birmingham, però a l’estadi barcelonista van caure per 2-1 i va ser l’equip que dirigia Rinus Michels qui va accedir a les semifinals.

Després de les dues eliminatòries prèviament explicades del 1996 ja trobem els dos casos del segle XXI. Tots dos, en uns quarts de final de la Champions League. L’any 2010, una exhibició amb quatre gols de Leo Messi van servir per superar per 4-1 un Arsenal que a l’anada havia reaccionat després de dos gols d’Ibrahimovic a l’Emirates Stadium.

A Manchester, guanyar o guanyar

Per últim, el 2013, el Barça es va beneficiar de la regla del gol doble fora de casa en cas d’empat després d’haver marcat dos gols al Parc dels Prínceps de París i en la tornada, amb un 1-1 al Camp Nou en va tenir prou per passar a les semifinals contra el PSG. Ara, aquest factor no tindrà cap mena d’incidència, doncs ja no existeix, i si els de Xavi Hernández volen ser un dels setze equips presents als vuitens de final hauran de guanyar el partit a Old Trafford, amb pròrroga o sense, o resar perquè uns hipotètics penals somriguin als blaugrana.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut