Els entrenadors mítics i els actuals

Els entrenadors mítics i els actuals

Un repàs a la història de les seccions professionals amb els tècnics més destacats del Palau

BÀSQUET

Antoni Serra

Va entrenar l’equip de l’any 1979 al 1985 i es pot dir que va retornar la grandesa al bàsquet blaugrana després d’uns temps difícils. El Reial Madrid era, aleshores, l’equip espanyol més poderós. La temporada 1977/78, però, Serra va aconseguir que l’equip guanyés la Copa del Rei a l’etern rival per 103 a 96. Amb ell a la banqueta la temporada 1980/81, l’equip va aconseguir la Lliga després de dotze temporades de sequera.

Aíto García Reneses

Va entrenar l’equip en tres etapes: del 1985 al 1990, del 1993 al 1997 i del 1998 al 2002. Va dirigir amb grans resultats una talentosa generació de jugadors que va brillar durant la dècada dels vuitanta i noranta amb noms com Nacho Solozabal, Andrés Jiménez, Audi Norris, Epi, etc. A la secció va aconseguir gairebé tots els títols possibles excepte la Final Four, a la qual va arribar a la final en tres ocasions. De caràcter seriós i meticulós en termes de disciplina i tàctica, va portar l’equip a aixecar en nou ocasions el trofeu de la Lliga ACB.

Svetislav Pesic

Svetislav Pesic va entrenar el Barça en dues etapes: del 2002 al 2004 i del 2018 al 2020. La seva primera etapa al Club va ser la del reconeixement definitiu de l’equip a nivell europeu. Aquell Barça, liderat per Dejan Bodiroga, Sarunas Jasikevicius i Juan Carlos Navarro, va assolir l’esperada Eurolliga derrotant a la Final a Quatre la Benetton de Treviso, en un Palau Sant Jordi ple de gom a gom. El mateix any, l’equip blaugrana completava la fita europea guanyant la Lliga ACB i la Copa del Rei.

3200x2000-basquet
D'esquerra a dreta: Jasikevicius, Xavi Pascual, Pesic, Aíto García Reneses, Antoni Serra - Bàsquet

Xavier Pascual

Xavier Pascual va estar a la banqueta del Barça des de l’any 2008 fins el 2016. Abans havia estat segon entrenador del primer equip i entrenador i coordinador dels equips base. De la seva mà es va formar un nou equip de somni en què destacaven Juan Carlos Navarro, Ricky Rubio, Fran Vázquez, Erazem Lorbek, etc. Durant la seva etapa l’equip va aconseguir quatre lligues ACB, tres Copes del Rei, tres Supercopes espanyoles, cinc Lligues catalanes i la segona Eurolliga.

Sarunas Jasikevicius

Sarunas Jasikevicius va començar la seva etapa com a entrenador del Barça la temporada 2020/21, després d’un passat exitós com a jugador, en el qual destaca la seva contribució en la consecució de l’Eurolliga del 2003. El seu primer any com a tècnic blaugrana es va saldar amb un doblet de Lliga i Copa del Rei i una segona posició a la Final Four.

HANDBOL

Josep Vilà

Josep Vilà va entrenar el Barça d’handbol des del 1970 fins al 1979. Durant els primers anys de l’handbol en pista coberta, el FC Barcelona va ser superat pel Granollers i l’Atlètic de Madrid. Una hegemonia que els blaugranes van trencar de manera ocasional a finals dels seixanta, en dues ocasions sota la batuta de Vilà (el 1972 i el 1973). Aquests dos darrers amb l’embranzida de la inauguració del Palau Blaugrana, que havia tingut lloc l’octubre del 1971. La seva vinculació al Club va seguir amb l’arribada de Valero Rivera, en aquest cas com a assessor tècnic.

Valero Rivera

Valero Rivera va ser primer entrenador del FC Barcelona durant vint anys, des del 1984 fins al 2004. Sota la seva direcció, la secció d’handbol va viure la millor època de la seva història. Amb Rivera, el Barça ho va guanyar tot i es va convertir en l’equip europeu amb millor palmarès. Amb una generació inoblidable, l’anomenat Dream Team, format per Masip, Barrufet, Xepkin, Ortega, etc., Rivera va aconseguir la conquesta de la primera Copa d’Europa de la secció, la temporada 1990/91, i posteriorment cinc títols consecutius continentals, del 1995 al 2000. Dotze Lligues Asobal i deu Copes del Rei completen el seu llarg palmarès al Club.

D'esquerra a dreta: Josep Vilà, Xavi Pascual, Carlos Ortega, Valero Rivera - Handbol

Xavier Pascual

Xavier Pascual, Pasqui, va ser el tècnic de l’handbol blaugrana del 2009 al 2021. Durant la seva etapa, la secció va guanyar més de mig centenar de títols, entre els quals tres Copes d’Europa, a més de de cinc Mundials de Clubs i onze Lligues Asobal.

Antonio Carlos Ortega

Antonio Carlos Ortega és entrenador del Barça des de l’estiu del 2021. Ortega va formar part com a jugador del Dream Team de la secció durant els anys 90. Va ser 146 vegades internacional amb la selecció d’handbol d’Espanya i és el cinquè màxim golejador de la Lliga Asobal. Ha arribat a la banqueta blaugrana després d’acumular experiència com a entrenador a Hongria, el Japó, Dinamarca i Alemanya.

HOQUEI

Josep Lorente

Josep Lorente va entrenar l’equip d’hoquei patins del 1970 fins al 1989. El va fitxar Agustí Montal amb la intenció d’apostar per les seccions. Quan va entrar al càrrec l’equip feia set anys que no guanyava cap títol. L’any 73 aconsegueix la primera Copa d’Europa de la secció (i del Club). Jugador primer, va aconseguir per al Barça 35 títols en dues dècades. Gran psicòleg, sabia impregnar com ningú l’esperit guanyador als seus jugadors.

Carlos Figueroa

Carlos Figueroa va dirigir l’equip del 1995 al 2005. A mitjans de la dècada dels 90 l’equip va tornar a entrar en una nova dinàmica extraordinària de victòries i títols. En la dècada que Figueroa va militar al Club va aconseguir 31 títols, entre els quals destaquen sis Copes d’Europa i vuit Lligues. L’última temporada a la banqueta del Barça va aconseguir tots els títols que l’equip tenia en joc.

3200x2000-hoquei
D'esquerra a dreta: Edu Castro, Carlos Figueroa, Josep Lorente, Quim Paüls - Hoquei Patins

Quim Paüls

Quim Paüls va entrenar l’equip d’hoquei del 2006 al 2009. Amb ell, l’equip va continuar abonat a les victòries. Al llarg de quatre temporades la secció va aconseguir un palmarès excepcional: 4 OK Lligues; 2 Lligues Europees; 2 Copes Intercontinentals; 3 Supercopes d’Espanya; 4 Copes Continentals; 1 Copa de Rei i 1 Copa CERS.

Edu Castro

Edu Castro és l’entrenador de l’hoquei des del 2017. En la seva etapa l’equip ha aconseguit quatre OK lligues, una Lliga Europea, dues Copes del Rei, una Copa Intercontinental, una Copa Continental, dues Supercopes d’Espanya i quatre Lligues Catalanes.

FUTSAL

Marc Carmona

Marc Carmona va entrenar l’equip de futbol sala del 2004 al 2016. Exjugador blaugrana de futbol sala i exseleccionador català, prèviament havia entrat a formar part de Club com a secretari tècnic. Amb Carmona a la banqueta el conjunt blaugrana va aconseguir la temporada 2005/06 l’ascens a Divisió d’Honor després d’haver baixat a la Divisió de Plata el 2003. Immediatament l’equip es va professionalitzar i durant els anys següents l’equip es va anar consolidant entre els millors del futbol sala estatal.

Andreu Plaza

Andreu Plaza va comandar l’equip del 2016 al 2021 després d’una etapa de quatre anys com a entrenador del filial. Plaza va aconseguir 13 títols: dues Lligues, una Champions League, dues Copes d’Espanya, tres Copes del Rei, una Supercopa d’Espanya i quatre Copes Catalunya, després de cinc anys com a tècnic. El seu tàndem amb Miguel Andrés va tornar el Barça a l’elit i va posar fi a l’hegemonia del Movistar Inter.

Jesús Velasco

Jesús Velasco arriba l’estiu del 2021 després d’una llarga trajectòria d’èxits a Itàlia, Espanya i França. És llicenciat en INEF i nascut a Toledo el 2 de gener del 1967. Després d’una primera etapa a Espanya, on va debutar com a primer entrenador el 1996 dirigint el Talavera, va aterrar a Itàlia el 1998 i va conquerir sis scudettos i quatre Copes dirigint el Torí, el Prato i la Luparense.

Però, després de la seva gran etapa a Itàlia i el seu retorn a Espanya de la mà del Caja Segovia, la seva explosió va arribar com a entrenador del Movistar Inter, equip amb el qual va guanyar 14 títols en set temporades (2012-2019). Amb els madrilenys va aconseguir dues Champions, cinc lligues consecutives, tres Copes d'Espanya, una Copa del Rei i tres Supercopes. També va guanyar cinc vegades seguides el títol de millor entrenador del món.

3200x2000-futsal
D'esquerra a dreta: Marc Carmona, Andreu Plaza, Jesús Velasco - Futbol Sala

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut