Quatre Barça-Athletic encara més atípics

Quatre Barça-Athletic encara més atípics

Aquest dimarts, culers i lleons jugaran a porta tancada al Camp Nou un partit diferent

89 anys donen per a molt. Des de la creació de la Lliga, Barça i Athletic mai han perdut la categoria. En conseqüència, any rere any la història de la competició ha escrit nous precedents entre barcelonistes i bilbaïns. Alguns han sobresortit, altres han passat més desapercebuts, i pocs, han esdevingut únics i insòlits.

Sens dubte, el matx que es jugarà aquest dimarts (22 hores) serà recordat. I no només per coincidir amb la revetlla de Sant Joan. Les memòries ressaltaran aquest duel 178 en competició regular perquè es jugarà en un Camp Nou buit. Sense públic. El motiu, ja ben sabut, és la crisi del coronavirus.

Un fet desacostumat en els enfrontaments entre blaugranes i blanc-i-vermells que ens ha portat a fer un repàs d’altres partits únics. Fins a quatre Barça-Athletic encara més insòlits que el d'aquest dimarts.

1- Una golejada de mal regust

El 8 de febrer de 1931 l’Athletic de Bilbao va endossar un inversemblant 12-1 al conjunt culer. El pitjor resultat de les pàgines del FC Barcelona a la Lliga. Un lluminós força enganyós, ja que l’equip barcelonista tenia una qualitat contrastada i comptava amb figures de la talla de Zabalo, Martí, Castillo, Piera, Sastre, Goiburu, Arnau i Parera.

2- Una dura lesió

“Fractura del maleolo peroneal del tobillo izquierdo, con desviación. Arrancamiento del ligamento lateral interno con desgarro”. Aquest va ser el comunicat mèdic de Diego Armando Maradona després de rebre una entrada de Goikoetxea. Va ser en el minut 14 del Barça-Athletic de Lliga de la jornada 4 del curs 1983/84.

Barça i Athletic, abans del partit corresponent a la temporada 1983/84.
Barça i Athletic, abans del partit corresponent a la temporada 1983/84.

Aquell 24 de setembre era la festa major de Barcelona. La Mercè d’aquell any va ser menys festiva per a molts barcelonistes. 

3- Un resultat històric gràcies a un pòquer de Hristo Stòitxkov 

En la màxima golejada culer a La Catedral, el davanter búlgar va viure la seva tarda de glòria. Era diumenge, 10 de març del 1991, i en aquella jornada 25, el Barça va derrotar l’Athletic a San Mamés per 0-6. L’afició local acabaria aplaudint els blaugrana. 

Amb set minuts de partit, Stòitxkov ja havia firmat dos gols. I el tercer, al 37 de la primera meitat, hauria de figurar en el manual del perfecte contracop: Zubizarreta va enviar llarg amb la mà a Goikoetxea, que va evitar el fora de banda i va cedir a Stòitxkov. El búlgar se'n va anar com una bala, es va desfer pel camí d'Andrinúa i Lakabeg i va batre el porter Iru amb un xut ajustat al pal dret. Un golàs que els culers mai oblidaran, que arrodoniria amb el quart a les acaballes del matx.

Hristo Stoitxkov, durant un partit.
Hristo Stoitxkov, durant un partit.

4- A Barcelona, cartells propagandístics de l’Athletic

Al 1916, dos amistosos entre catalans i bascos van generar molta expectació a la Ciutat Comtal. El motiu: Rafael Moreno Aranzadi. El davanter de l’Athletic que avui dona nom al màxim golejador de la Lliga, Pichichi.

Tanta volada va agafar l’històric esdeveniment que es van imprimir cartells propagandístics repartits en botigues, carrers i tramvies de Barcelona. A més a més, es va instal·lar un anunci elèctric a Canaletes i es van exposar grans fotografies de l’Athletic Club als aparadors de les principals botigues de la ciutat.

Si bé aquest duel entre blaugranes i blanc-i-vermells no entra en els registres lliguers, esdevé un dels primers partits insòlit entre aquests dos elencs. Aquest dimarts 23 (PM CEST), mentre a Barcelona ressoni una infinitat de petards i s’il·lumini amb focs artificials, el Camp Nou presenciarà un Barça-Athletic a porta tancada. Un matx inaudit a les grades.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut