Xavier Vilajoana: “El planter és el nostre pal de paller”

Xavier Vilajoana: “El planter és el nostre pal de paller”

El directiu del Barça B, dels equips juvenils, del Futbol Formatiu i del Femení explica en una entrevista als mitjans del Club que seguirà apostant pel talent masculí i femení de La Masia

El directiu del Barça B, dels equips juvenils, del Futbol Formatiu i del Femení, Xavier Vilajoana, va presenciar aquest dimecres l’entrenament del Barça B a la Ciutat Esportiva. Tot just va ser el tercer entrenament després de l’aturada pel Covid-19. Uns entrenaments que han iniciat de manera individual dividits en diferents grups de quatre.

Un cop finalitzada la visita en la que va tenir l’ocasió de conversar amb el tècnic, Garcia Pimienta, per compartir les primeres sensacions d’aquests entrenaments, Vilajoana va realitzar una entrevista amb els mitjans del Club en la que va valorar els Play-off del Barça B, la temporada del Juvenil, la UEFA Women’s Champions League i la importància del planter tant en el Futbol Formatiu masculí com femení.

Com valora la tornada als entrenaments per preparar aquest play-off d’ascens del Barça B?

Estem molt contents de reiniciar la normalitat, encara que sigui, de moment amb treball individual. Tenim moltes ganes de començar aquest play-off i tornar a la normalitat el més aviat possible.

Com valora la temporada del Barça B i el fet que puguin estar entrenant-se per aconseguir l’ascens a la Segona A?

Ho valoro molt positivament. El dret se l’han guanyat ells quedant segons. I ara han d’intentar lluitar per aconseguir aquest ascens. Un cop hi ets s’ha d’intentar pujar, però cal dir que no era l’objectiu principal d’aquesta temporada, però un cop hi ets s’ha d’intentar aprofitar-ho.

Com d’important és per al Club disputar aquest Play-off i aconseguir l’ascens?

A nivell esportiu és molt important. Sobretot, per ells. La motivació de jugar a Segona A no és el mateix que a la Segona B. A nivell formatiu, no hi ha tanta diferència. Tenim jugadors amb qualitat suficient per jugar a Segona A. Per nosaltres és un premi per la feina feta, però no és una obsessió. El principal objectiu és preparar jugadors per quan el primer equip els necessiti. Estar a Segona A és un plus només a nivell de competitivitat.

Hi ha 9 jugadors del Juvenil A exercitant-se amb el Barça B per preparar aquest Play-off. És un bon indicatiu que s’està treballant bé des d’abaix?

És un dels objectius que tenim a La Masia al Futbol Formatiu. Que l’ascensor funcioni. Tenim els equips molts joves i des d’aquest punt de vista, és un èxit tenir 9 juvenils entrenant amb el Barça B. Això vol dir que la seva formació va en augment, van millorant i que poden lluitar per un lloc al terreny de joc com qualsevol altre jugador. Per nosaltres una fita important i esperem que segueixi així.

De fet, el Juvenil A s’ha proclamat campió de Lliga després que anés líder abans de l’aturada per el Covid-19. Què li ha semblat la temporada del Juvenil A?

El Juvenil A va començar l’any d’una manera i ha anat de menys a més. Quan va haver l’aturada portava 11 victòries consecutives. Però ja no són les victòries en si. Sempre dic que les victòries arriben per la conseqüència d’una feina ben feta. Una victòria mai és un objectiu, sinó una conseqüència. I en aquest sentit, el Juvenil A havia fet una progressió molt positiva. Els jugadors són millors ara que no quan va començar la temporada i aquest és el principal objectiu del Futbol Formatiu.

Aquesta setmana es van anunciar com quedaven els staff tècnics de tot el Futbol Formatiu per a la temporada vinent. Com d’important era tenir-ho ja definit abans d’arribar al mes de juny?

Amb la nova organització que vam engegar a principi de temporada amb una àrea metodològica més potent, ens ha permès fer un seguiment molt més exhaustiu i acurat tant dels joves jugadors i com dels entrenadors. Això ens ha permès organitzar millor la temporada que ve. S’han mantingut reunions individuals amb tots els entrenadors de tots els equips del Futbol Formatiu. Se’ls ha exposat com hem vist la seva evolució i com havíem analitzat la seva feina i també els hem donat l’oportunitat de rebre el seu feed-back i també rebre els seus consells de com millorar. Sóc dels que crec que totes les aportacions sumen. Ningú té la veritat absoluta i menys en el món de l’esport. I valoro molt positivament que abans de l’1 de juny tots els entrenadors continuïn o no, sàpiguen quin serà el seu futur l’any vinent. Crec que és una fita que hem de continuar endavant.

Com s’està preparant la temporada vinent pel que fa a les plantilles?

Nosaltres, almenys per la meva part, tenim una obsessió per millorar els jugadors de la casa, fer-los créixer aquí. Les incorporacions que es poden plantejar son molt puntuals que poden millorar el que tenim aquí a la casa, però per nosaltres és clau treballar amb la gent del planter. Personalment i a nivell de Junta Directiva hi creiem molt. El futur del primer equip del Barça ha de sortir dels jugadors de La Masia. Hem de seguir fent aquesta feina que creiem que s’està fent bé i l’hem de millorar cada any.

"Vull felicitar a tots els cossos tècnics i secretaries tècniques d’aquesta casa del Futbol Formatiu, tant masculí com femení, perquè aquest any han fet molt bona feina. I els fruïts d’aquesta bona feina no tardarem gaire a veure’ls"

Xavier Vilajoana

L’aposta pel planter, és ben clara, doncs.

És el nostre pal de paller. No podem fer una altra cosa. Hi aboquem molts recursos al Futbol Formatiu masculí i femení i el nostre objectiu és que arribin el màxim número de jugadors i jugadores als respectius primers equips. Seguirem treballant i lluitant perquè això sigui possible. No és fàcil perquè requereix, a part del talent dels jugadors i jugadores, molta feina per part dels tècnics. I en aquest sentit, vull felicitar a tots els cossos tècnics i secretaries tècniques d’aquesta casa del Futbol Formatiu, tant masculí com femení, perquè aquest any han fet molt bona feina. I els fruïts d’aquesta bona feina no tardarem gaire a veure’ls.

En clau Futbol Femení quin desenllaç es preveu per resoldre la finalització de la UEFA Women’s Champions League?

En les últimes reunions que hem tingut amb la UEFA i la ECA sembla que hi ha unanimitat en què la competició s’ha d’acabar. S’estan plantejant dues dates. Seria l’última setmana d’agost o la primera de setembre. Molt possiblement, també, hi ha unanimitat en què ha de ser un format diferent al format que estava preestablert i fer-ho a un únic partit per quarts, semifinals i òbviament la final. I, per tant, en això treballem. És veritat que no és fàcil perquè cada país té la seva idiosincràsia, cada país la pandèmia i la desescalada funciona de manera desigual, però per aquelles dates hi ha bastanta unanimitat en què s’acabi la champions femenina.

Com s’està preparant la temporada vinent al Futbol Femení?

Doncs s’està preparant de la mateixa manera com si no hi hagués aquesta pandèmia. El treball al planter femení és molt bo. El Barça B femení té jugadores molt joves jugant a nivell nacional i això és un èxit. Creiem que el primer equip es nodrirà de jugadores molt joves formades a la casa. El mateix criteri: Incorporacions puntuals que millorin el que tenim i seguir treballant i lluitant per tots els objectius.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut