Maturana:

Maturana: "Al futbol cal aprendre cada dia"

L'exseleccionador de Colòmbia i campió de la Copa Libertadores del 1998 amb l’Atlètic Nacional ha impartit una videoconferència als tècnics del futbol formatiu blaugrana, organitzada i moderada per l'Àrea de Metodologia, en què ha confessat el seu etern amor a la idea futbolística de l'Holanda de Rinus Michels i el Barça de Johan Cruyff

Explica Pacho Maturana que quan era jove un bon dia se li va acostar Luis Cubilla, un dels seus mentors com a tècnic, i li va dir: "Si passes per casa meva i veus la llum encesa, truca". I tant que va trucar! Va trucar una i altra vegada al timbre de la seva porta per llegir llibres de César Luis Menotti i Carlos Bilardo. I és que Francisco, Pacho, Maturana, nascut fa 71 anys a Quibdó (Colòmbia), és un entrenador fet a si mateix que va aprendre dels millors. D'escriptors com Mario Benedetti i Eduardo Galeano. I d'entrenadors com Menotti i Bilardo, per descomptat, però també d'Óscar Washington Tabárez, Rinus Michels, Telê Santana, Arrigo Sacchi i, evidentment, del seu gran mestre: Johan Cruyff. I tot el que va aprendre d'ells, tots aquests coneixements, el van portar a ser un dels grans entrenadors de la història de el futbol sud-americà. Entre els seus molts èxits es recorden la classificació de Colòmbia per al Mundial d'Itàlia 1990, després de 28 anys d'absència, la Copa Libertadores guanyada amb l’Atlètic Nacional el 1998 i la Copa Amèrica que Colòmbia va guanyar el 2001.

Però el que més es recorda d'aquella màgica generació, formada per jugadors com el porter René Higuita, Escobar, Valderrama, Leonel Álvarez, Freddy Rincón, València, Faustino Asprilla o Harold Lozano, era la seva proposta futbolística: "Per a mi la tàctica és l’ànima del futbol. No sé si és una idea massa romàntica, però entenc que el futbol ha de tenir un sentit. No pots jugar sense un pla". I per ell sempre el va tenir. Va tenir moltíssim sentit la seva aposta. Maturana és un dels pocs entrenadors que va liderar una revolució cultural en el futbol. El seu estil de joc sempre va tenir molt criteri i sentit estètic com ha explicat als entrenadors, secretaris tècnics, escouts, analistes i preparadors físics (més de 250 professionals) de la Masia a la videoconferència organitzada i moderada per l'Àrea de Metodologia del FC Barcelona. I és que Maturana destaca per ser un dels pocs entrenadors que va anteposar el valor estètic del joc al malentès pragmatisme de la tàctica moderna.

Un avançat al seu temps

La conferència de Maturana, un pensador del futbol, ​​va pivotar sobre les frases que han format part del seu llibre d'estil durant tots els seus anys de carrera com a entrenador: "El futbol no és una ciència exacta", "al futbol cal aprendre cada dia" , "un bon entrenador ha d'arribar al cor i a la intel·ligència del jugador", "el futbol passa per la pilota i cal ser lleial a aquesta idea", "la tecnologia està intentant omplir en els últims anys el buit del joc "o" no hi ha llibertat, perquè els equips són presoners de l'ordre quan el que haurien de fer és patrocinar el desordre en atac". Frases que expliquen per què Colòmbia va emergir del no-res i va enlluernar en la dècada dels 90 per la seva excel·lent aposta metodològica que els va portar a proclamar-se campions, a casa, de la Copa Amèrica 2001 contra Mèxic (1-0). I frases que, com aquestes, serveixen per comprendre per què Colòmbia va ser un equip avançat al seu temps. Només cal un exemple. Colòmbia va jugar aquesta final contra Mèxic, el partit més important de la seva història, a Bogotà, sense davanter centre. Per això Maturana va ser un avançat al seu temps.

El ja veterà tècnic assegura, en un pensament gairebé immortal, que "cada dia gaudeixo més del futbol". Així ho va transmetre als entrenadors de la Masia i així, amb aquest entusiasme, els va demanar que gaudeixin ells cada dia formant els joves jugadors blaugrana. Maturana va declarar el seu etern amor a l'Holanda de Rinus Michels i, sobretot, va destacar la importància de Johan Cruyff i el Barça en el futbol modern. Cruyff li va ensenyar que qui no té la pilota, pateix; i qui la té, gaudeix. Fàcil. Així de simple. Per això Maturana ha recordat als tècnics de la Masia que en el futbol modern falta molta interpretació del joc. Ell sempre posa el mateix exemple: "Un diu que no ha pogut superar dues línies de quatre. Bé, cal saber jugar contra això. No només lamentar-se i guanyar per casualitat. Cal fer-se preguntes i resoldre aquestes inquietuds". No hi ha millor final possible. Fer-se preguntes i resoldre inquietuds. Això és el futbol. Paraula de Maturana.

 

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut