La dada del dia | 10: Les temporades de Puyol com a capità

La dada del dia | 10: Les temporades de Puyol com a capità

El de la Pobla de Segur va lluir el braçal durant deu temporades (2004–2014) i és el jugador que més vegades l’ha portat en tota la història del Club

Carles Puyol, l’etern capità. Entrega, esforç, lluita, sacrifici i coratge. Són algunes de les moltes virtuts que el 5 blaugrana va demostrar des del primer fins a l’últim partit en què va defensar la samarreta del Barça. Va fer els seus primers passos com a futbolista al seu poble natal, la Pobla de Segur, i, amb 17 anys, a la temporada 1995-96, va incorporar-se al futbol base del Barça. Retirat l’any 2014, quan el seu genoll dret va dir prou, Puyol va disputar 593 partits amb la samarreta del Barça, sent el quart jugador de la història del Club que més n’ha jugat. El central és un dels pocs jugadors de la història que ha desenvolupat una carrera futbolística tan reeixida en un únic equip. A més, va lluir el braçal de capità durant 10 temporades, més que cap altre jugador en la història del Club; seguit de Josep Samitier i Joan Segarra, tots dos amb vuit.

Un exemple a seguir en el vestidor

El 2 d’octubre del 1999 va debutar amb el primer equip contra el Valladolid i, a poc a poc, va anar guanyant-se un lloc a la plantilla de la mà de Louis van Gaal. Tot i la seva joventut, la jerarquia del central va imposar-se al vestidor i la temporada 2004-05, ja amb Frank Rijkaard com a entrenador, Puyol vacomençar a lluir el braçal com a primer capità de l’equip, prenent el relleu de Luis Enrique. Un braçal que no va dubtar a entregar a Éric Abidal perquè fos el francès qui aixequés la Champions 2010-11 al cel de Wembley, després d’haver superat un tumor al fetge. Més que un capità.

Un palmarès envejable

La seva trajectòria futbolística, però, no va ser gens senzilla. El defensa va trigar sis temporades des del seu debut amb el primer equip fins a aixecar el primer títol oficial. El 14 de maig del 2005, amb l’empat a un contra el Llevant a domicili, els blaugrana van ser proclamats, matemàticament, campions de la Lliga 2004-05. La 17a de la història del Club i la primera del palmarès de Puyol. Des de llavors i, amb l’arribada de Pep Guardiola l’estiu del 2008 a la banqueta, el capità no va parar d’aixecar títols cada temporada. 21 títols en total: tres Champions, sis Lligues, dues Copes del Rei, sis Supercopes d’Espanya, dues Supercopes d’Europa i dos Mundials de Clubs. Empatat amb Víctor Valdés, és el setè jugador de la història del Club que més títols ha guanyat.

Defensa amb ànima de davanter

Tot i consagrar-se com un dels millors centrals de la història del futbol, Puyol va començar a jugar com a porter al seu poble i va desenvolupar gran part dels seus inicis com a futbolista sent davanter. Amb Louis van Gaal, va debutar de lateral dret abans de passar a l’eix de la defensa. Tot un jugador camaleònic. Unes virtuts que li van permetre marcar 18 gols al llarg de les 15 temporades que va disputar amb el primer equip, alguns tan recordats com el segon dels blaugrana en el famós 2-6 en el Santiago Bernabéu. De fet, a la temporada 2011-12 va veure porta cinc vegades, el que va ser el seu registre més alt en una sola campanya.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut