Les dones del Barça als Jocs Olímpics

Les dones del Barça als Jocs Olímpics

Una desena d’esportistes blaugrana podrien participar a la cita de Tòquio el proper estiu, on la triplista Yulimar Rojas i les futbolistes Martens i Van der Gragt tenen opcions de medalla

Els Jocs Olímpics de Tòquio 2020 que se celebraran el proper estiu (del 24 de juliol al 9 d’agost) seran, de ben segur, una nova finestra en la qual l’esport femení blaugrana tindrà visibilitat. Es preveu que una desena d’esportistes que pertanyen al Barça aconsegueixin bitllet per a Tòquio 2020, xifra que pot variar segons les esportistes –essencialment d’atletisme– que acabin de classificar-se d’aquí al mes de maig.

Bona part de les opcions de medalla passen per l’atleta de triple salt Yulimar Rojas. La veneçolana, que va arribar al Barça després dels Jocs Olímpics de Rio 2016, on va ser plata olímpica, ha estat quatre vegades campiona del món i el 21 de febrer passat va establir un nou rècord del món en pista coberta amb un registre de 15,43 metres, i és la principal favorita a la medalla d’or. També tenen les seves opcions en futbol femení dues blaugranes que defensen la selecció holandesa als Jocs: Lieke Martens i Stefanie van der Gragt.

mini_YulimarRojasRcorddelMnTripleSaltIndoor_pic_recorddelmon-8

De fet, ara per ara el Barça només compta amb dones en dues modalitats esportives de la propera cita olímpica: l’atletisme i el futbol femení. A aquesta llista s'hi podria sumar el bàsquet femení 3x3, sempre que la blaugrana Marta Canella acabi formant part de la selecció i que Espanya aconsegueixi plaça per als Jocs.

Cal destacar que atletes com la marxadora Raquel González, la triplista brasilera Nubia Soares o Yulimar Rojas repetiran com a blaugranes en uns Jocs, després que ja hi fossin a Rio. D’altres, com Marta Galimany, que es va imposar al campionat d’Espanya de Marató baixant de les 2.30 h, la velocista Jaël Bestué o la saltadora d’alçada colombiana Maria Fernanda Murillo s’estrenarien enguany en uns Jocs Olímpics.

Una vinculació històrica

Als Jocs Olímpics d’estiu, la presència de dones esportistes blaugrana es remunta a Sydney 2000, quan la marxadora Eva Pérez va participar en la competició de 20 km marxa i va quedar en la 27a posició. A partir d’aleshores les atletes barcelonistes van participar als JJOO de manera periòdica, amb l’única excepció de Londres 2012.

Així, a Atenes 2004 constatem la presència d’Iratxe Quintanal (llançament de pes) i Cora Olivero (400 metres tanques). Quatre anys després, Pequín 2008 registrava la participació d’Alessandra Aguilar (Marató), de nou Iratxe Quintanal (pes) i la lituana Sonata Milusauskaite (20 km marxa). Finalment, Rio 2016 va comptar amb la presència de les atletes barcelonistes Caridad Jerez (100 metres tanques), Raquel González (20 km marxa) i Sabina Ajenjo (llançament de disc).

Fora de l’àmbit atlètic hem de citar la gran figura del bàsquet Laia Palau, que a Atenes 2004 va participar com a jugadora de l’UB Barça, per bé que en acabar els Jocs es va incorporar a l’equip francès del Bourges. També cal esmentar la futbolista brasilera Andressa Alves, quarta a Rio 2016 amb la seva selecció, la qual va ingressar al FC Barcelona femení tot just després de finalitzar la competició olímpica.

Pel que fa als Jocs Olímpics d’hivern, les grans campiones blaugrana del patinatge artístic sobre gel Glòria Mas i Marta Andrade van participar a Lake Placid 1980 i Lillehammer 1994 respectivament. Andrade repetiria a la següent edició de Nagano 1998.

mini_Olimpiques_historiques
Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut