Una dècada de Clàssics blaugranes

Una dècada de Clàssics blaugranes

El balanç dels darrers deu anys de Barça-Madrid és molt favorable als culers, que s’han imposat en gairebé la meitat dels 36 partits disputats

Una dècada de Clàssics blaugranes. Durant els darrers deu anys, el Barça ha estat el clar dominador dels partits davant l’etern rival, el Reial Madrid. Des del 2010, s’han disputat un total de 36 Clàssics: 20 a la Lliga, 2 a la Champions League, 8 a la Copa del Rei i 6 a la Supercopa d’Espanya. En el còmput global de totes les competicions, els culers s’han endut la victòria en gairebé la meitat dels enfrontaments; el Barça ha guanyat 16 dels 36 Clàssics disputats aquesta dècada. La millor ratxa barcelonista compta amb tres victòries consecutives durant la temporada 2011/12: 3-2 a la Supercopa, 1-3 a la Lliga i 1-2 a la Copa. Els blancs s’han endut el triomf 10 vegades, que són les mateixes que el partit ha acabat en empat, com és el cas del darrer enfrontament (0-0).

El Bernabéu, un fortí expugnable

Paradoxalment, l’estadi on el Barça s’ha sentit més còmode i ha tret més rèdit dels Clàssics de la darrera dècada ha estat el Santiago Bernabéu. El feu blanc ha acollit fins a 17 partits, 10 dels quals s’han saldat amb victòria culer. Aquesta espectacular xifra a domicili, amb més de la meitat d’enfrontaments comptabilitzats com a triomfs, es veu adornada amb exhibicions memorables; la golejada blaugrana més àmplia de la dècada registrada a Chamartín data del partit de Lliga del curs 2015/16, en què el Barça es va imposar per 0-4, amb gols de Neymar, Iniesta i doblet de Suárez. També s’han de tenir en compte els dos partits en camp neutral, corresponents a les dues finals de Copa del Rei disputades a Mestalla (2010/11 i 2013/14), en què el Barça va veure’s superat pels blancs.

El Camp Nou, una assignatura pendent

El domini imprès al Bernabéu no s’ha pogut repetir al Camp Nou. Dels 17 Clàssics disputats aquesta dècada a l’Estadi, el Barça només s’ha pogut imposar en 6 partits. Això sí, dues nits per al record marquen els Barça-Madrid dels darrers deu anys amb els culers com a locals. El Clàssic de Lliga de la temporada 2010/11 està gravat amb lletres d’or als llibres de la història del Club; Villa, en dues ocasions, Xavi, Pedro i Jeffren van erigir-se en els herois d’aquell 5-0 per doblegar l’equip de Mourinho. Precisament, també es va aconseguir una maneta l’últim cop en què el Barça es va embutxacar un Clàssic al Camp Nou. La temporada passada, els d’Ernesto Valverde van golejar l’etern rival per 5-1, amb un fantàstic hat-trick de Suárez i gols de Coutinho i Arturo Vidal.

Més encert de cara a porteria

El Barça ha estat molt més encertat que el Reial Madrid en l’aspecte ofensiu. Els blaugranes han perforat la porteria madridista 68 vegades en els 36 Clàssics, dada que suposa una mitjana de gairebé 1,9 gols per partit. Per contra, el balanç de cara a porteria dels blancs és més pobre. El Madrid ha aconseguit 19 dianes menys -49 en total- en els mateixos partits, segellant una mitjana que no arriba a 1,4 gols per partit. Messi ha estat el màxim artiller culer de la dècada, amb 18 gols, seguit de Luis Suárez, que ha anotat 10 dianes davant el Reial Madrid.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut