60 anys de l'Agrupació

60 anys de l'Agrupació

Repàs als principals fets històrics de l'associació d'exjugadors del FC Barcelona.

L'Agrupació Barça Jugadors comemmora aquest 2019 el 60è aniversari de la seva fundació oficial. El Sopar Anual que l'entitat celebrarà aquest divendres 15 de novembre servirà per posar en valor la tasca dels fundadors de l'Agrupació i la seva activitat solidària i social des del 1959.

Els inicis de l’Agrupació

1946 El Restaurant 7 Portes de Barcelona és el punt de trobada de trobades mensuals amb exjugadors del FC Barcelona i socis del Club.
1959 El 6 de febrer es constitueix oficialment l’Agrupació d’Antics Jugadors del FC Barcelona. La presidència recau en Lluís Tudó. L’entitat ocupa un petit local cedit pel Club al passatge Méndez Vigo.
1961 Es comencen a buscar sistemes per recaptar diners i destinar-los a l’ajut de companys amb necessitats. Nova junta presidida per Estanislau Basora.
1969 L’Agrupació comença a participar ens els homenatges que el FC Barcelona fa als jugadors quan es retiren. Nova junta presidida per Enric Verdú.

L'Agrupació va commemorar el 2009 el 50è aniversari. Basora i Ramallets, entre d'altres van participar a la commemoració.ABJ

Comença l’activitat esportiva

1970 Es crea l’equip de futbol d’exjugadors del FC Barcelona. Els diners recaptats es destinen a causes benèfiques de Barcelona. El primer any es recullen 39.000 pessetes.
1971 Mor el president Enric Verdú. El nou president és Climent Vidal Porta.
1975 L’Agrupació ocupa un local cedit pel FC Barcelona a la Tribuna del Camp Nou. L’any següent, Josep Maria Fusté és escollit nou president de l’entitat.
1979 L’Agrupació ingressa a l’Ordre Civil de Beneficiència, a proposta d’una entitat receptora de partits solidaris.

Primeres eleccions

1983 Els diners recollits en els partits permeten arribar a la xifra de 475.000 pessetes per ajudar a 10 exjugadors.
1985 L’assemblea aprova el canvi de nom de l’entitat, que passa a dir-se “Agrupació d’antics jugadors de futbol del FC Barcelona”.
1986 El FC Barcelona concedeix a l’Agrupació una llotja al Gol Nord de l’Estadi, destinada inicialment a aquells jugadors que han estat campions però que no reben directament una localitat per part del Club.
1989 Per primera vegada es presenta més d’un candidat a les eleccions a l’Agrupació. Guanya Antoni Amorós per 56 vots, amb només un vot de diferència respecte l’altre candidat, Martí Vergés. L’Agrupació demana al Club l’edifici de La Masia una vegada estigui construïda la nova Ciutat Esportiva a Sant Joan Despí. El 4 de desembre Antoni Amorós mor sobtadament i assumeix la presidència Lluís M. Vidal.

Partit de l'Agrupació Barça Jugadors en l'època en què Josep Fusté era responsable de l'Àrea Esportiva. ABJ

Consolidem l’ajuda a l’exjugador

1990 Nova junta presidida per Ladislau Kubala. El FC Barcelona comença a fer aportacions periòdiques a l’Agrupació per garantir l’ajuda als exjugadors amb necessitats.
1991 El mes de juny l’equip de l’Agrupació juga amb els veterans del RCD Espanyol un partit a benefici de l’atemptat d’ETA a Vic del 29 de maig.
1992 Els jugadors del 1r equip donen a l’Agrupació l’import de la promoció del dia de la pujada en bicicleta a Montserrat després de guanyar la Copa d’Europa a Wembley.
1995 Es presenta la Fundació Privada d’Antics Jugadors de Futbol del FC Barcelona, centrada en l’ajuda econòmica als exjugadors del Club que ho necessiten.
1999 Nova junta de l’Agrupació, presidida per Martí Vergés.

Una Agrupació que creix per dins i per fora

2002 Taradell és la seu de la Trobada de Juvenils del 63-68 del Barça. A partir d’aleshores la Trobada s’ha celebrat de manera anual i està oberta a tots els exfutbolistes del Club.
2003 L’Agrupació rep la Creu de Sant Jordi, atorgada per la Generalitat de Catalunya. Nova junta de l’Agrupació, presidida per Ramon Alfonseda.
2004 L’entitat passa a anomenar-se Agrupació Barça Veterans. Promoguda per l’Agrupació, es constitueix l’Sports Group of European Former Football, l’EFPA, amb l’objectiu d’integrar les associacions d’exjugadors de futbol del continent.
2005 Es constitueix a Madrid la Federació Espanyola d’Associacions de Futbolistes Veterans (FEAFV), de la qual l’Agrupació és membre fundador. L’equip de l’Agrupació apareix al capítol 1.000 de la sèrie de TV3, “El cor de la ciutat”.

2006 Posada en marxa del projecte “Enganxa’t a l’esport”, xerrades per prevenir el consum de drogues i fomentar els hàbits saludables entre els joves. Primer conveni entre el FC Barcelona i l’Agrupació per regular la col·laboració de les dues entitats. La selecció EFPA entrenada per Terry Venables juga el seu primer partit a Eindhoven (Holanda). Primera edició de la Folga 65.
2007 L’Agrupació celebra el 50è aniversari del Camp Nou amb el retrobament de l’equip blaugrana del partit inaugural. La Trobada se celebra per primera vegada fora de Catalunya, a Manacor (Mallorca).
2008 L’Agrupació participa a la primera Lliga Indoor de futbol.
2009 L’Agrupació celebra el 50è aniversari, amb un programa d’actes especial: la inauguració de l’estàtua a Kubala davant a l’esplanada de Tribuna del Camp Nou, un partit commemoratiu al Miniestadi amb la selecció EFPA, un concert a l’Auditori de Barcelona i un llibre amb el testimoni de 50 exjugadors del Club. L’equip guanya la 2a Lliga Indoor de futbol.

Nou impuls gràcies al 1r equip

2010 L’Agrupació posa en marxa el Premi Barça Jugadors per reconèixer el jugador del primer equip amb més joc net de la temporada. Bojan Krkic n’és el guanyador. El 2019 s’incorpora la categoria femenina.
2011 L’assemblea aprova el nou nom de l’entitat: Agrupació Barça Jugadors. Hi ha eleccions i Ramon Alfonseda és reelegit president amb 199 vots, per davant de Joan Estella, que rep 52 vots. El nou conveni entre el FC Barcelona i l’Agrupació implica l’aportació voluntària del 0,5% dels nous contractes i renovacions del futbol professional. L’Agrupació crea l’Àrea de Formació i Desenvolupament per oferir formació als exjugadors. La Trobada Barça Jugadors se celebra a Andorra, on coincideix amb la Folga 65.
2013 L’Agrupació organitza el primer Homenatge Barça Veterans, a Ramallets i Seguer. S’estrena el “Seguim en Joc”, el programa de l’Agrupació a Barça TV, de caràcter mensual.
2014 Inauguració del Monument als Jugadors del FC Barcelona, situat a la Plaça dels Jugadors, davant l’OAB. Inici de les activitats de l’Agrupació dirigides a empreses.

L'equip femení de l'Agrupació Barça Jugadors va començar la seva activitat el 2017. ABJ

Arribada de les exjugadores del Club

2015 El projecte de xerrades Enganxa’t a l’esport viatja a 8 localitats espanyoles. Es presenta el Gran Diccionari de Jugadors del FC Barcelona, editat pel FC Barcelona i l’Agrupació. 1a Setmana Barça Jugadors, que culmina amb la Trobada, a Sant Fruitós de Bages.
2016 L’Agrupació i ACNUR organitzen una jornada solidària amb persones refugiades a Ioannina (Grècia). Primera Folgueta 65.
2017 Més de 50 exjugadores del Club entren a formar part de l’Agrupació, que ja inclou 68 sòcies. Primers entrenaments i partits del nou equip ABJ Femení. Es posa en marxa el “Coach Values”, el programa de team building dirigit a empreses i protagonitzat per membres de l’Agrupació. Primera jornada de formació per a exjugadors que participen en actes de Penyes Barcelonistes.
2018 L’ABJ Femení disputa a Grècia el seu primer partit internacional. Es posa en marxa el “Tribuna Barça”, en què membres de l’Agrupació miren partits de futbol amb infants ingressats en hospitals.
2019 L’assemblea aprova la compra d’un local com a seu provisional de l’Agrupació mentre duri la construcció de l’Espai Barça. Primeres beques per a la formació d’exjugadors.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut