La formació personal abans que la futbolística

La formació personal abans que la futbolística

Aquest diumenge, 20 d'octubre, es celebra el 40 aniversari dels primers residents que van entrar a la Masia

FC Barcelona celebra aquest pròxim diumenge 20 d'octubre l'aniversari de la Masia, un dels edificis més emblemàtics del Club i que ha aconseguit ser referència mundial en relació al futbol formatiu. 

 Corria l'any 1979 quan el FC Barcelona va decidir emprendre l'aventura de construir un edifici residencial per a jugadors de tot el món, pràcticament res igual havia esdevingut fins al moment, una revolució metodològica i filosòfica va arribar al Barcelona per a fer del Club una entitat diferencial quant a formació es refereix. 

 

“Fa 40 anys de la creació de la Masia, hem de situar-nos en aquest espai- temps per a veure que molt pocs clubs apostaven per un model d'aquest tipus. Amb la creació d'aquest edifici, qualsevol club s'obria les portes a una certa internacionalització i amb una expansió en el seu propi país. És possible que l'FC Barcelona hagi estat un dels pioners en aquesta mena d'estratègia” assegurava Guillermo Amor, actual membre de la junta directiva del FC Barcelona i un dels primers jugadors que va formar part del món Masia o Oscar Lausin, exjugador, qui va assegurar que “el Barça va aconseguir gràcies a la Masia ser un mirall per a altres clubs i per al món de l'esport en general”. 

 

La història ens explica que la Masia no només va ser un edifici que va marcar un punt d'inflexió en relació a la internacionalització del Club sinó que, també, va arrelar una filosofia molt personal que va encaminar el desenvolupament del Barcelona. En la residència no sols es formava a jugadors de futbol, es formaven a persones. De fet, Esteve Fradera, jugador que va formar part de la primera fornada de nens de la Masia, explica que “la metodologia implementada en l'edifici culer prioritzava la importància de la formació personal abans que la formació futbolística, per això tots els nens que sortien d'aquí anessin o no professionals del futbol tenien un sentit de l'esforç i de la vida molt marcat, cosa que determinava almenys un èxit en el desenvolupament personal de cadascun d'ells.”  

 

En els primers 30 anys de vida de la Masia van arribar a passar més de 500 nens amb el somni de convertir-se en jugadors d'elit, deixant enrere a les seves famílies i emprenent un nou camí per a complir el seu somni. Les dades mostren que el 85% dels nens que ingressaven en la Masia provenien d'altres equips de futbol allunyats de Barcelona pel que, deixar enrere la família era potser el peatge que pagaven els jugadors per a persistir en la seva meta. “El camí de deixar enrere tot el que tu ets, el teu entorn, els teus amics, la teva família no és gens fàcil sobretot en aquells temps on el contacte no era com ara, la sort era que l'ambient era excel·lent” comenta Jordi Vinyals, exjugador blaugrana que va ingressar en la Masia quan formava part de les files del Juvenil blaugrana.




Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut