Kluivert:

Kluivert: "És essencial dotar el primer equip dels joves de la casa"

La seva formació a l'Ajax i l'experiència com a jugador blaugrana el comprometen amb l'estil de joc i la filosofia de la Masia, temes que aborda en aquesta entrevista

Sorgit del planter de l’Ajax i jugador blaugrana del 1998 al 2004, 145 gols en 308 partits, Patrick Kluivert (Amsterdam, 1 de juliol del 1976) de 43 anys, ha tornat al FC Barcelona després de viure diferents etapes com a entrenador i director tècnic i explica a la Revista Barça com se sent en els primers mesos com a nou director del futbol formatiu.

Com valora aquests mesos al FC Barcelona?
Doncs molt bé. Quan entres en una casa que ja funciona és important conèixer la gent que hi ha a dins, la manera de treballar i això és el que he fet amb cada departament. Primer, escoltar com van les coses i després, començar a treballar.

Per què va triar el Barça?
Doncs molt fàcil. Perquè conec la casa. He estat sis anys aquí com a jugador i tinc molt feeling amb el Club i l’afició. A més, el meu fill juga aquí. Tinc la sensació que puc aportar moltes coses a la Masia i no vaig haver de pensar gaire a l'hora d'acceptar l’oferta del Club.

Per a una persona que prové de l’escola de l’Ajax, similar a la Masia, i que també ha jugat al Barça, què creu que pot aportar?
El fet de venir de l’Ajax i d’haver estat també al Barça fa que tingui molt integrat l’estil de joc. També vaig estar als juvenils de l’Ajax i, per tant, conec els pensaments que tenen els jugadors quan arriben a aquesta edat, però també els dels més joves. Així que penso que és molt important que els jugadors se sentin com a casa seva, que tinguin les idees clares i que puguin rendir al màxim. És important també cuidar l’alimentació i la comunicació entre tots els equips. I això ja s’està fent bé i encara ho reforçarem més.

Com d’important és l’alimentació en un esportista?
Doncs és molt important. Estan menjant molt bé i el departament de nutrició és molt bo. Potser farem algun canvi, però s’alimenten bé. Aquest aspecte és molt important perquè el Club exigeix molt als jugadors i, per tant, si hi ha una mala alimentació no poden rendir al màxim. Així que, això és un pilar fonamental.

Un dels talents més emergents del planter està sent Ansu Fati, també Carles Pérez...com d’important és per al Club que surtin jugadors com aquests?
És molt important que puguin sortir jugadors com ells. Si un jugador demostra la seva qualitat, com Ansu Fati i Carles Pérez, per molt joves que siguin, és bo que tinguin minuts al primer equip i que puguin demostrar que valen.

Conec la casa. He estat sis anys aquí com a jugador i tinc molt feeling amb el Club i l’afició

Patrick Kluivert

Com es gestiona passar del Juvenil al primer equip sense passar gairebé pel filial, com el cas d’Ansu Fati, i tocar de peus a terra?
S’han de cuidar casos com aquests. Per sort, l’Ansu és un noi amb les coses molt clares i que toca de peus a terra. He parlat moltes vegades amb ell i és plenament conscient de la seva situació. La nostra feina és mirar que no es desviï del camí i que sàpiga en tot moment el seu rol. Però l’Ansu és un jugador que sap el que vol, el que pot fer i s’acostumarà a jugar cada cop més partits al primer equip.

Ansu Fati, sensació de la Masia que ja ha debutat amb el primer equip - Miguel Ruiz

Com es poden convèncer els talents de la Masia perquè es quedin al Barça i no marxin a altres clubs que tenen molts més diners i amb què el Barça no pot competir?
La formació que tenim al Barça és de les millors del món. I els jugadors que són aquí tenen el somni de jugar al primer equip del FC Barcelona. La nostra feina és explicar-los que els diners no ho són tot en aquestes edats, sinó la projecció i saber d’on vens. I a partir d’aquí, si ells tenen la qualitat suficient, i s’esforcen i treballen dur poden tenir la seva oportunitat de pujar al primer equip. Els hem de demostrar que hi ha aquesta possibilitat. I un cop demostres que vals, els diners ja vindran després.

Com d’important és que tots els equips mantinguin la mateixa filosofia de joc? 
És essencial. Quan els jugadors van canviant d’etapa i d’equip és important que segueixin amb la mateixa filosofia de joc. És evident que, a mesura que van creixent, van desenvolupant les seves millors facetes i van perfeccionant el seu talent, però dins de la mateixa manera de jugar. S’ha de respectar la filosofia Cruyff, els valors del Club i nosaltres som aquí per protegir tot això. Tenim una de les millors escoles de futbol i, per tant, hem d’anar tots en la mateixa línia amb els entrenadors i jugadors.

El Barça B de Garcia Pimienta desplega bon joc a l'Estadi Johan Cruyff - Paco Largo

De la Masia han sortit jugadors importants al llarg de la història com ara Valdés, Puyol, Sergio, Piqué, Messi, Xavi, Iniesta... Què es pot fer perquè en surtin tants com en els últims anys?
És evident que la qualitat dels jugadors no és la mateixa cada any. Tenim molta qualitat a la Masia, però no poden sortir tots els talents de cop. N’hi ha que necessiten fer alguna estada a fora i tornar després. El nostre objectiu és tenir els millors perquè puguin arribar el màxim de futbolistes possibles al primer equip. És essencial dotar el primer equip dels joves de la casa. Tant jo com els responsables del futbol formatiu hem de buscar les joies i treballar específicament amb ells. Hem de donar a tothom la mateixa oportunitat de triomfar.

El millor és quedar-se encara que no arribi l’opció del primer equip? O les cessions a equips amb estils semblants els poden ajudar?
Cada jugador és diferent, però si es dona el cas que el primer equip està molt ocupat i hi ha jugadors que fa tres anys que estan jugant al Barça B, potser la millor opció és buscar una cessió a un club que tingui una filosofia de joc semblant perquè pugui créixer i explotar les seves virtuts. Això sí, el jugador ha d’estar obert a sortir i ha de tenir la sensació que pot millorar en un altre club. El que no farem mai nosaltres és fer fora cap jugador perquè el primer equip està ocupat. A vegades, hi ha lesions i els jugadors del filial poden tenir el seu moment. També, a la pretemporada, on sovint el Barça B va amb el primer equip també és un bon moment per demostrar la seva vàlua.

Aquest estiu s’ha fitxat De Jong, una perla holandesa de l’Ajax. És important també seguir els talents de fora que puguin encaixar en la filosofia Barça?
L’Ajax té el mateix estil de joc que el Barça i, per tant, estem atents a aquests talents. Per a ell no era difícil d’adaptar-se. Ara bé, no és el mateix jugar allà que al Camp Nou davant de 100.000 persones. Està donant un gran rendiment perquè està jugant a la seva posició, té molt de talent i, a més, està envoltat dels millors. Sembla que faci tota la vida que és al Barça.

De Jong, de l'Ajax al Barça - Miguel Ruiz

El Miniestadi serà història i ara tenim l‘Estadi Johan Cruyff. Com valora la nova llar del futbol formatiu?
L’Estadi Johan Cruyff és molt bonic. Per al Juvenil, com per al Barça B i també per al Femení és molt important tenir un estadi com aquest al costat de la Masia. Els jugadors comencen a habituar-s'hi i, a més, també és important per a aquelles categories inferiors, que puguin anar a veure els partits i tinguin les primeres sensacions de com es juga en un estadi i somiïn a jugar aquí i després al Camp Nou.

Quin consell donaria als més joves?
És essencial que els joves pensin que no només per estar al Barça està tot fet. És molt important treballar fort, perseguir el teu somni, competir i aprendre dels teus entrenadors. El talent és molt important, però no ho és tot, sinó que s’ha de treballar cada dia i exigir-te al màxim. I si tot va bé, arribarà l'oportunitat de jugar al primer equip. Aquesta és la nostra feina.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut