Vintè aniversari de la mort d'Oriol Tort

Vintè aniversari de la mort d'Oriol Tort

Aquest dimarts fa 20 anys de la pèrdua del qui va ser jugador, entrenador i caçatalents i responsable del futbol formatiu blaugrana

Nascut el 31 de gener de 1929, Oriol Tort va ser jugador del FC Barcelona Amateur durant les temporades 1946-47, 1947-48 i 1948-49. Posteriorment va jugar a la U. E. Vilassar de Mar (1949-51), C. D. Sarrià (1951-54) i F.C. Bonanova (1954-56). Retirat del futbol, va obtenir el títol d’entrenador regional el 19 d´agost del 1958. Ingressat al FC Barcelona el 29 de setembre de 1959, en temps de Helenio Herrera. Entre les anys 1959 i 1977 va ser entrenador de l´equip Infantil blaugrana.

L´any 1977 va deixar d’entrenar per una lesió de maluc i va entrar a formar part del quadre tècnic del Club. Des del 1980 fins a la seva mort va ser coordinador del futbol base, faceta que durant molts anys compartí amb Joan Martínez Vilaseca. Durant aquesta època Tort va estar present a les més importants competicions de futbol infantil i juvenil per tot el món. Treballant colze a colze amb Martínez Vilaseca, Tort va omplir-la de nens que somiaven en arribar algun dia el primer equip. La seva metodologia crearia escola.

Oriol Tort amb el delegat del primer equip Carlos Naval

Exercia de pare, psicòleg i professor dels nous talents barcelonistes. Considerava que havia de preparar futbolistes i persones. És per això que cercava joves amb esperit de superació constant i amb capacitat per treballar en equip. Aquesta era una de les seves principals virtuts: sabia trobar jugadors que no destacaven massa, però que encaixaven amb el perfil Barça. Quan li proposaven una possible incorporació, Oriol Tort responia: “No fem proves, l’anirem a veure en el seu ambient.” Així era. Els anava a buscar a qualsevol camp de Catalunya i a qualsevol hora. No li importava, era un enamorat del que feia i de per qui ho feia. Hi dedicava hores i hores. Sense fer soroll. Una vegada analitzat el cas, decidia. Arribat a aquest punt, era conscient que havia de ser sincer i directe.

Malgrat els seus nombrosos encerts, la seva idea era: “No existeixen els descobridors, són els jugadors qui es descobreixen a ells mateixos". Els que el van coneixen parlen d’ell com una persona avançada al seu temps, un geni senzill que tractava amb naturalitat a tothom qui se li adreçava, des de directius fins als mateixos jugadors. I normalment ho feia amb una ironia i una gràcia molt característiques.

Gràcies a Oriol Tort es van descobrir un bon nombre de joves futbolistes que després van triomfar, com Josep Guardiola, Sergi Barjuán, Guillermo Amor, Roger García, Quique Álvarez, Toni Velamazán, Juan Carlos Moreno, Iván de la Peña, Xavi Hernández, Gabri García, Mario Rosas, Mikel Arteta i Carles Puyol. Va morir a Barcelona el 10 de setembre del 1999. La nova Masia de la Ciutat Esportiva de Sant Joan Despí porta el seu nom.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut