Juanjo Luque: “L’FCBEscola Perú és un referent esportiu i formatiu al país”

Juanjo Luque: “L’FCBEscola Perú és un referent esportiu i formatiu al país”

Juanjo Luque, director de l’FCBEscola Perú, analitza la situació del centre i l’impacte que va tenir entre els pares i els alumnes la visita del director de La Masia Carles Folguera

Juanjo Luque va néixer a Igualada fa 42 anys. La seva carrera professional sempre ha estat vinculada al món de l’esport. Va ser director esportiu del CF Igualada, director del futbol femení a la Federació Catalana de Futbol durant la presidència de Jordi Roche i, des de fa cinc anys, és el director de l’FCBEscola Perú a Lima. Fa uns dies va ser l’amfitrió de Carles Folguera, director de La Masia, durant la seva visita a Lima per participar en el Congrés Internacional de l’Esport ‘Perú Summit 2015’.

-Què ha suposat per a l’FCBEscola Perú la visita de Carles Folguera i la xerrada que va fer amb els pares a la seu de l’escola?

- Per a l’FCBEscola Perú ha sigut tot un privilegi poder rebre en Carles. L'impacte del seu missatge en les famílies ha deixat empremta. La humilitat i la passió amb la que ha expressat l'ideari formatiu del FC Barcelona ens ha reforçat com a projecte. La seva presència també va tenir un fort impacte en els mitjans de comunicació locals que van cobrir la seva xerrada a la nostra seu. Tots han fet una gran valoració de l’FCBEscola i del missatge que ens ha transmès en Carles.

-Quina part del seu discurs han valorat més els pares?

-Han estat molts els pares que han valorat de forma positiva com Carles Folguera els hi explicava per què és tant important formar-se en valors tant per als nens que arriben a La Masia com per els jugadors de les FCBEscoles de tot el món. Aquesta xerrada ens ha servit per fer veure als pares i als alumnes com el Barça no només ensenya a jugar a futbol sinó que transmet uns valors, una forma de comportar-se a la vida. Un jugador del Barça ha de ser sempre un exemple positiu per a les següents generacions. Per als alumnes de Lima ha estat una gran experiència conèixer de primera mà com és el dia a dia dels nois de La Masia; com s’esforcen en el terreny de joc i en els estudis per intentar fer realitat els seus somnis.

-Quants alumnes teniu a l’FCBEscola Perú i d’on procedeixen?

-Actualment, la família FCBEscola Perú la formen 320 nens que provenen de diferents barris de la ciutat amb realitats socials molt diverses.

-Quina funció juga l’FCBEscola Perú?

Quan es va iniciar el projecte, l’any 2001, moltes persones vinculades al futbol peruà es van apropar a veure els entrenaments i ens comentaven que altres clubs abans que nosaltres ho havien intentat i havien fracassat. Però ara, cinc anys després, l’FCBEscola és un referent esportiu i formatiu al Perú. Aquest any, sense anar més lluny, hem tingut un reconeixement a la Nit de les Estrelles del futbol peruà. Hem aconseguit que les famílies i els tècnics se sentin part del projecte i facin seus els valors que compartim tots els que formem l’FCBEscola. És molt impactant contemplar l’empremta que un projecte com el nostre produeix a la vida de tantes persones al Perú.

-Quin nivell tenen els nens de l’FCBEscola Perú i quines són les seves referencies blaugranes?

Els nostres nens mostren un nivell mig alt comparat amb el nivell mitjà peruà. Hem tingut molt bones experiències en partits contra altres escoles i clubs de la ciutat. Independentment del resultat, l’estil Barça sempre es reconeix al camp.

Els nens segueixen el Barça amb passió i estan al corrent de tot l’univers blaugrana. Les competicions es poden veure normalment a l’hora de dinar o a mitja tarda i la gran majoria dels nostres jugadors segueixen els nostres mitjans de comunicació, tant en castellà com en català, via internet. És impressionant veure com segueixen programes de televisió com el Crackovia de TV3. Per a la gran majoria, no pot ser d’una altra manera, els seus referent són els integrants del trident, Messi, Neymar i Luis Suárez, però nosaltres, tècnics i direcció de l’Escola, aprofitem la presència al primer equip de jugadors formats a La Masia, com, per exemple, Iniesta, Busquets o Sergi Roberto, entre d’altres, per què ells es puguin veure reflectits en les seves actituds i comportament.

-Segueix el futbol peruà?

-Per suposat. Segueixo molt la Lliga peruana i també els tornejos de futbol base. Quan arribes a un país has d’integrar-te i el futbol és una eina excel·lent per fer-ho. El futbol peruà està en un procés de reconeixement de les seves problemàtiques. No participen a la fase final d’un Mundial des d’Espanya 1982. Els clubs importants estan intervinguts per l’estat i els clubs peruans no són referent a les competicions sud-americanes. Les autoritats comencen a adonar-se ara de la importància d’apostar pel futbol base. Són molts, per exemple, els nostres nens que venen als entrenaments vestits amb la samarreta de la selecció nacional, que, per cert, no ha començat gaire bé la fase de classificació pel Mundial 2018.

-Quina és la valoració de la seva experiència com a director de l’FCBEscola i quina és la relació amb les autoritats locals?

-És un projecte que ha presentat molts reptes des del primer dia. Mai pots relaxar-te per què sempre hi ha sorpreses. A nivell personal, l’aprenentatge és impressionant. L’impacte cultural, formatiu i de relacions humanes que un ha d’assimilar és enorme. Fer-se entendre i integrar-se en una societat tan diferent a la nostra sempre és difícil en els inicis, però estic molt satisfet de com aquesta experiència està millorant la meva capacitat tan personal com professional.

I pel que fa a les autoritats locals, sempre hem tingut molt respecte i som molt dialogants amb les institucions i els clubs del país, no hem deixat de col·laborar mai en qualsevol projecte o iniciativa esportiva que serveixi per millorar l’esport a Perú.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut