El Grup Edelmira Calvetó debatrà sobre l’esport femení d’equip

El Grup Edelmira Calvetó debatrà sobre l’esport femení d’equip

Al maig organitzarà una jornada per reflexionar sobre les dificultats i els reptes de les dones a l’hora de practicar esports d’equip

El nom de la primera sòcia del FC Barcelona, Edelmira Calvetó, va ser l’escollit per anomenar el grup de treball que va crear l’actual Junta Directiva, a instàncies de les directives Susana Monje i Pilar Guinovart, per recuperar la memòria històrica de la dona barcelonista, reivindicar el paper de les sòcies, impulsar el protagonisme de la dona dins del Club i reflexionar sobre el paper de la dona en l’esport. Aquest grup està format per les esmentades Susana Monje, tresorera, i Pilar Guinovart, directiva de l’Àrea Social, a més de les tres patrones de la Fundació FC Barcelona, Lola Bou, Rosa Maria Lleal i Marta Rodríguez de Llauder.

La primera acció que va liderar el grup va ser la Llotja Presidencial integrada únicament per dones barcelonistes al març del 2011, en un partit de Lliga davant el Saragossa. Aquella imatge va donar la volta al món i va permetre visualitzar la voluntat de la Junta de reivindicar el paper històric de la dona barcelonista i, en especial, de la figura d’Edelmira Calvetó, de la qual molts socis i sòcies van tenir coneixement gràcies a aquella iniciativa.

Coorganitzat amb el Grup 7

El proper repte del Grup és fomentar l’esport femení d’equip a través d’una jornada que té com a objectiu reflexionar al voltant de les dificultats que troben les dones a l’hora de dur a terme aquesta pràctica. Aquesta jornada està programada per a principis de maig i es realitzarà en col·laboració amb el Grup 7, que presideix Adela Subirana. Aquesta Fundació es va crear el 1987 per donar visibilitat, responsabilitat i credibilitat a empresàries i professionals. Per mitjà del diàleg i la creació de vincles, aquesta Fundació desenvolupa projectes tant per al país com per a la ciutat, el quals contribueixen a una millor col·laboració entre les administracions, les institucions i la societat civil.

La jornada inclourà una conferència magistral a càrrec d’un expert en la matèria i la celebració de dues taules rodones. La primera, organitzada pel Grup 7, portarà com a títol ‘Esport femení: diagnosi i millores'. Es durà a terme d’una visió comparativa entre el nostre país i altres de més avançats en la pràctica esportiva femenina, s’analitzaran les causes del baix nivell de desenvolupament i es proposaran solucions per avançar en aquest aspecte. En la segona taula, organitzada pel Grup Edelmira Calvetó, es parlarà de ‘L’Esport femení, èxit personal i social’. Es presentaran diversos casos d’èxit i s’analitzaran les condicions que han estat necessàries per poder assolir una carrera plena i com ha contribuït la pràctica esportiva d’equip al seu èxit.

Una pionera que va obrir camí

Han passat cent anys des que Edelmira Calvetó va desafiar les normes socials i jurídiques que imperaven en aquella època per convertir-se en la primera sòcia del FC Barcelona. Va ser un 1 de gener del 1913 el dia que aquesta dona pionera va ser inscrita com a membre del club blaugrana, malgrat que els estatuts del 1911 només reconeixien els socis homes, vint anys abans que les dones tinguessin dret a vot. La seva perseverança i la seva lluita personal van donar fruits i Calvetó es va convertir en sòcia del Barça, amb la qual cosa va iniciar un camí que avui en dia han recorregut milers de sòcies més, esportistes, directives o executives del Club.

El Barça és un club referent en molts aspectes, però també li dóna un caràcter singular la importància de la dona en la seva massa social, amb més de 40.000 sòcies, cosa que representa gairebé un 24 % dels seus membres. La presència de la dona als partits del Barça és una realitat habitual al Camp Nou, a diferència del que es pot veure en altres camps a l’estat espanyol i a l’estranger. Aquest és un fet que demostra que el Club és un reflex de la societat catalana i també constata el caràcter familiar que forma part d’un dels signes d’identitat del Barça.

El Grup Edelmira Calvetó segueix fent feina interna per impulsar altres accions amb l’objectiu de fomentar la visibilitat de les dones sòcies i esportistes del FC Barcelona. Pròximament la web del Club tindrà un espai dedicat al Barça i la dona en què es recolliran les notícies d’aquest àmbit i s’habilitarà un espai al Museu on es recolliran els trofeus dels equips femenins. Per primera vegada aquesta temporada, també la samarreta femenina va ser presentada juntament amb la resta de les equipaments de Nike, la firma de roba esportiva que patrocina el Club, en una acció que tindrà continuïtat en el futur.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut