L’esport en equip millora l'aprenentatge i el desenvolupament dels infants, segons un informe de la Fundació Barça i UNICEF

L’esport en equip millora l'aprenentatge i el desenvolupament dels infants, segons un informe de la Fundació Barça i UNICEF

L'informe s'ha presentat aquest dijous en una conferència internacional sobre l'esport per al desenvolupament de la infància a l'Auditori 1899 del FC Barcelona

La participació en l'esport millora els resultats educatius i el desenvolupament d'habilitats dels nens i nenes, inclosos el seu apoderament, autoestima i capacitat de lideratge. Aquestes qualitats contribueixen al seu benestar general i a les seves perspectives de futur, segons reflecteix una nova investigació que han llançat avui la Fundació Barça i UNICEF.

"Des de fa temps s'entén que l'esport fomenta la salut i el desenvolupament físic en la infància, però ara disposem de proves sòlides que indiquen que l'esport pot tenir un fort impacte en la seva educació general i en el desenvolupament de les seves habilitats per a la vida", explica la directora executiva adjunta d'UNICEF, Charlotte Petri Gornitzka. "Hem d'utilitzar aquesta evidència per promocionar la inversió en els esports per als infants, especialment els més vulnerables".

L'informe, titulat Getting into the Game: Understanding the Evidence for Child-Focused Sport for Development, inclou una anàlisi a partir d'un treball de recerca, desenvolupat en 100 països de tot el món, que examina més de 300 programes en el camp de l'esport per al desenvolupament (S4D). L'estudi va ser encarregat per la Fundació Barça i realitzat per l'Oficina d'Investigació d’UNICEF- Innocenti.

Algunes troballes de l'informe són:

- Les iniciatives exitoses de l'esport per al desenvolupament impliquen una cooperació multisectorial, com la inclusió de components educatius i socials.

- Els entrenadors juguen un paper fonamental en la protecció dels infants i la reducció de possibles influències negatives.

- Hi ha poques proves que indiquin que la participació en l'esport redueixi el risc d'un infant a patir explotació i abús. De fet, quan no es fa bé, hi ha indicis que alguns esports poden augmentar l'exposició a la violència.

- Es necessiten millors proves per fer seguiment de les iniciatives d'esport per al desenvolupament, inclosa una investigació més a fons de la implementació efectiva.

- Es necessita una participació dels infants més significativa en el disseny dels programes i la recopilació de proves.

Atès que el 2019 es compleixen 30 anys des de l'adopció del tractat de drets humans més ratificat de la història -la Convenció sobre els Drets de l'Infant, segons la qual tots els nens i nenes tenen dret a l'oci, el joc i la participació en activitats culturals i artístiques, entre altres drets- la Fundació Barça i UNICEF insten els governs a complir amb el seu compromís amb l'oci i el joc.

La Fundació Barça i UNICEF treballen junts des del 2006. La seva col·laboració ha ajudat prop de dos milions de nens i nenes a accedir a iniciatives esportives, de joc, educatives i de protecció infantil. Les dues entitats van detectar una mancança important de proves sòlides en matèria d'esport per al desenvolupament, la qual cosa va portar a l'elaboració de l'estudi Getting into the Game. En una segona fase, els investigadors testejaran les recomanacions de l'informe en els programes, tant els de projectes d'UNICEF finançats per la Fundació Barça al Brasil, la Xina, Ghana i Sud-àfrica, com a projectes en països afectats per conflictes o desastres.

"Amb la presentació d'aquesta investigació, la col·laboració entre UNICEF i la Fundació Barça es posiciona com a referència mundial en el camp de l'esport per al desenvolupament. El nostre compromís amb l'evidència i el rigor tindrà un impacte enorme en les organitzacions que treballen en aquest camp, millorant les accions i tenint un impacte positiu en la vida de milions d’infants", explica el president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu.

"Aquesta col·laboració s'estén més enllà de la implementació de programes, més enllà del logotip d'UNICEF a la samarreta del Barça, més enllà de la investigació. És tot això i molt més", indica Jordi Cardoner, vicepresident primer del FC Barcelona. "Aquesta aliança té un valor incalculable, perquè estem posicionant l'esport com una gran eina per millorar la qualitat de vida dels nens i nenes arreu del món".

"L'esport no tan sols és inspirador, sinó també una eina real per a la inclusió i per garantir els drets fonamentals dels nens i les nenes, com el dret a jugar", assenyala Gustavo Suárez Pertierra, president d'UNICEF Comitè Espanyol. "Aquest informe és un primer pas per aprendre com es poden superar les barreres que impedeixen als infants en situació de vulnerabilitat gaudir dels esports en un entorn segur. L'esport genera desenvolupament i, juntament amb la Fundació Barça, treballarem per demostrar-ho".

Sobre l'aliança Fundació Barça i UNICEF

El 2018, la Fundació Barça i UNICEF van crear una aliança per a la investigació en els esports per al desenvolupament (S4D) i un grup de treball internacional (S4D) per millorar la coordinació i garantir els beneficis per als infants. Aquest grup va convidar els interessats en els esports a dissenyar un marc específic de S4D enfocat a la infància. El resultat d'aquest treball, que es presentarà el 2020, pretén convertir-se en un referent per a totes aquelles organitzacions que ofereixen programes per a nens i nenes amb un component S4D.

Sobre la col·laboració UNICEF-FC Barcelona

La col·laboració entre el FC Barcelona i UNICEF és producte d'un compromís amb la visió que cada infant ha de rebre una educació de qualitat i tenir l'oportunitat de realitzar el seu potencial a través de la participació en els esports i el joc.

Sobre la Fundació Barça

La Fundació Barça es va fundar el 1994 per donar suport als infants i joves en els col·lectius socials més vulnerables a través de l'esport i l'educació en valors, amb l'objectiu de contribuir a una societat més justa i inclusiva. La Fundació Barça emmarca les seves activitats dins dels programes Esport per al desenvolupament i els Objectius de desenvolupament sostenible de l'ONU. Les principals línies d'acció són l'accés a l'educació i el suport a aquesta, la prevenció de la violència i la resolució de conflictes en la infància i la joventut, i la lluita contra l'exclusió social i la discriminació. Avui en dia, la Fundació arriba a més d’1,5 milions de beneficiaris a tot el món.

Sobre UNICEF

UNICEF promou els drets i el benestar de tots els nens i nenes en totes les seves activitats. Al costat dels seus aliats, treballen en 190 països i territoris per transformar aquest compromís en accions pràctiques, centrant especialment els seus esforços a arribar als nens més vulnerables i exclosos per al benefici de tots els infants, a tot arreu.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut