1962-1970: Els Mundials en clau blaugrana (II)

1962-1970: Els Mundials en clau blaugrana (II)

Segona entrega de la sèrie de les Copes del món amb presència de jugadors del Barça, amb set jugadors el 1962 i quatre jugadors el 1966

Segon resum, sempre en clau blaugrana, de les cites mundialistes. El període que repassem comprèn el Mundial del 1962, el del 1966 i el del 1970, que sorprenentment no compta amb cap integrant del Barça per la no-classificació de la selecció espanyola.

XILE 1962

-En aquell Mundial es va establir un nou rècord de jugadors blaugrana convocats, ja que el seleccionador espanyol Pablo Hernández Coronado va cridar set membres de la plantilla barcelonista: el porter Sadurní, els defenses Rodri i Gràcia, els migcampistes Segarra, Garay i Vergés i el davanter d’origen paraguaià Eulogio Martínez.

-Curiosament, Hernández Coronado es va limitar a formar el combinat espanyol, ja que va nomenar entrenador de l’equip Helenio Herrerra, el que havia estat tècnic barcelonista els anys 1958-60 i que en aquells moments ho era de l’Inter.

-Sorprenia la presència del jove Salvador Sadurní (21 anys), que a la temporada 1961/62, la primera després de la retirada de Ramallets, havia jugat 14 partits oficials, mentre que l’altre porter blaugrana, Pesudo, n’havia disputat 27. Al capdavall, Sadurní no es va alinear en cap partit d’aquell Mundial.

-Espanya va quedar enquadrada al grup de Txecoslovàquia, Mèxic i el poderós Brasil de Pelé. Després de perdre davant els txecoslovacs i de guanyar apuradament Mèxic, als homes d’Helenio Herrera només els valia la victòria davant un Brasil que comptava amb el gran handicap de la baixa de Pelé per lesió. Rodri, Gràcia i Vergés van formar part d’aquella Espanya que va fer un paper digníssim davant l’equip brasiler, i va caure de manera injusta per un 2-1 mediatitzat per la parcial actuació arbitral.

ANGLATERRA 1966

-El sorteig va dictaminar que Espanya se les havia de veure a les eliminatòries prèvies amb la República d’Irlanda i Síria, però aquesta darrera selecció va decidir retirar-se de la competició. El combinat espanyol va haver de lluitar de valent per superar l’equip irlandès, que va vèncer a Dublín per 1-0 (amb el blaugrana Ferran Olivella a les files hispanes) i va caure al Sánchez Pizjuán per 4-1, de nou amb la presència d’Olivella i l’actuació destacada del davanter barcelonista Jesús María Pereda, autor de tres gols. Els dos jugadors del Barça van participar també en el partit de desempat, que es va jugar a París i que va acabar amb victòria espanyola per 1-0.

-El seleccionador José Villalonga va convocar cinc futbolistes del FC Barcelona per al Mundial d’Anglaterra: el porter Reina, els defenses Eladio, Gallego i Olivella i el davanter Fusté. Pereda, l’heroi de Sevilla, no va ser seleccionat.

-El primer partit de preparació es va jugar el 12 de juny del 1966 a Riazor davant l’Ajax d’Amsterdam, on despuntava un noi de 19 anys anomenat Johan Cruyff, que va marcar un gol després d’una errada entre el porter Iríbar i Olivella. L’Ajax va vèncer Espanya per 1-2.

-Un cop a Anglaterra, Espanya va perdre amb l’Argentina (1-2), va derrotar Suïssa (2-1) i va ser superada per Alemanya Occidental (1-2), i va quedar eliminada del Mundial. Gallego va disputar els tres partits; Eladio només el primer, contra els argentins, i Fusté el darrer, contra els alemanys de l’Oest, en què va marcar un gol que no va servir de res. Per la seva banda, Reina i Olivella van quedar inèdits.

MÈXIC 1970

-Aquest cop Espanya no va poder superar la fase prèvia de classificació malgrat que va compartir grup amb seleccions en teoria assequibles com eren Iugoslàvia, Bèlgica i Finlàndia.

-El 15 d’octubre de 1969 es va jugar a La Línea de la Concepción el darrer partit d’aquella fase prèvia, un Espanya-Finlàndia intranscendent perquè ambdues seleccions ja estaven eliminades. El matx va acabar amb un clar 6-0 i va ser el primer que va dirigir Ladislau Kubala, que seria el seleccionador espanyol fins a l’any 1980.

-L’absència d’Espanya a Mèxic 1970 va deixar sense glòria mundialista jugadors blaugrana com Torres, Gallego, Eladio, Rexach, Reina, Zaldúa i Zabalza.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut