1974-1978: Els Mundials en clau blaugrana (III)

1974-1978: Els Mundials en clau blaugrana (III)

Tercer lliurament de la sèrie de les Copes de Món amb presència de jugadors del Barça, que va comptar amb dos jugadors el 1974 i sis el 1978

En aquest lliurament repassem en clau blaugrana el Mundial de 1974 on es va donar a conèixer la “Taronja Mecànica” de Cruyff i Neeskens i el Mundial de 1978 en el qual l'Holanda de Neeskens es quedava per segon any consecutiu sense títol davant l'amfitrió.

L’ALEMANYA FEDERAL (RFA) 1974

- En aquell Mundial només hi van participar dos jugadors blaugrana: els holandesos Johan Cruyff i Johan Neeskens. No va haver-hi major presència barcelonista en aquesta edició de la Copa del Món perquè Espanya va ser eliminada davant Iugoslàvia en un partit de desempat després de quedar igualades a punts i diferència de gols en la fase de classificació.

- Cruyff i Neeskens formaven part de l'Holanda que va sorprendre el món del futbol i que va rebre el nom de ‘Taronja Mecànica’. Una Holanda que va quedar enquadrada amb Suècia, Bulgària i l’Uruguai. Va quedar primera de grup i es va classificar per a la segona fase, que per primera vegada es disputaria en format de lliga i en la qual es va haver d'enfrontar al Brasil, l’Alemanya Democràtica i l’Argentina.

- Holanda va quedar primera en la segona fase després de guanyar els tres enfrontaments i es va classificar per a la final, en què es va enfrontar a l'amfitriona, l’Alemanya Federal. Malgrat el gol anotat pel blaugrana Neeskens, Holanda no va ser capaç de superar una Alemanya Federal que es va imposar per 2 gols a 1.

- Neeskens va acabar com a segon màxim golejador del torneig empatat a gols amb el polonès Andrzej Szarmach i amb dos menys que el màxim anotador, que va ser el també polonès Grzegorz Lato, que va anotar set dianes. L'altre blaugrana, Johan Cruyff, va marcar tres gols.

L’ARGENTINA 1978

- Sis jugadors blaugrana van estar presents en aquesta edició de la Copa del Món, cinc dels quals van ser els espanyols Olmo, Migueli, De la Creu, Asensi i Rexach. El sisè jugador que va estar a l’Argentina va ser l'holandès Johan Neeskens.

- El sorteig va preveure que Espanya s’hagués d'enfrontar a Àustria, el Brasil i Suècia. Malgrat aconseguir un empat contra els brasilers i una victòria contra Suècia amb un gol del blaugrana Asensi, la derrota inicial contra Àustria per 2 gols a 1 va fer que Espanya quedés eliminada en la primera fase amb un punt menys que els austríacs i els brasilers.

- Holanda, enquadrada al grup 4 en la primera fase amb el Perú, Escòcia i l’Iran, es va classificar com a segona de grup després d'aconseguir una victòria i un empat. En la segona fase es va haver d'enfrontar a l’Alemanya Federal, Itàlia i Àustria, i va aconseguir classificar-se per segona edició consecutiva com a primera de grup i accedia de nou a la final, una altra vegada contra l'amfitrió, que en aquest cas era l’Argentina. Seria la segona final consecutiva d'un Mundial en el qual el blaugrana Neeskens i Holanda queien derrotats, aquesta vegada a la pròrroga.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut