Gran acollida del món de l’arquitectura als treballs de l’Espai Barça

Gran acollida del món de l’arquitectura als treballs de l’Espai Barça

El projecte està tenint un gran ressò i està rebent elogis com a model de referència, i l’ús de la tecnologia BIM al Camp Nou n'és el darrer exemple

La concepció de l’Espai Barça, els treballs previs realitzats al llarg del darrer any i els concursos internacionals d’arquitectura del Nou Camp Nou i del Nou Palau Blaugrana estan generant molt interès entre els especialistes del món de l’arquitectura. La modernitat, la innovació i la sostenibilitat són alguns dels aspectes del projecte de transformació de totes les instal·lacions esportives del Club que més interès estan tenint entre els especialistes del sector.

Un dels darrers exemples d’aquest interès és l’aplicació al Camp Nou de la tecnologia BIM (Building Information Modeling), una metodologia que permet elaborar prototips complets de qualsevol edifici abans d’executar-ne la construcció i un millor control de la gestió patrimonial dels edificis en el futur. La tecnologia BIM permet integrar software, models tridimensionals i bases de dades per desenvolupar un model virtual únic que simula l’edifici construït amb tots els seus components i tota la informació relativa a estructura, instal·lacions, materials, mides, despesa, anàlisi energètica, fases de construcció o qualsevol paràmetre que es consideri necessari per gestionar el futur edifici.

Menys risc, més eficiència

Fa uns dies, el Club es va sumar a l’European BIM Summit Day, organitzat pel Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona, amb la participació de David Cano, Project Coordinator de l’Espai Barça, per exposar de quina manera està influint aquesta nova tecnologia de l’edificació en el projecte de l’Espai Barça. Les conclusions més rellevants són la possibilitat d’estalviar fins un 20% en el pressupost de construcció i més d’un 15% anual d’estalvi econòmic en gestió i manteniment.

D’aquesta manera es minimitzen els riscos del projecte i s'incrementa l'eficiència i la sostenibilitat de tot el procés relacionat amb el cicle de vida del projecte, des de la fase de disseny, construcció, posada en marxa i gestió futura de l’edifici.

La utilització del BIM ha permès a l’equip de treball de l’Espai Barça precisar amb la màxima exactitud tots els requeriments necessaris que s’han exigit als equips de projectistes que s’han presentat al concurs internacional per al Nou Camp Nou i per al Nou Palau Blaugrana.

El Col·legi d’Aparelladors organitzarà el pròxim mes de febrer la segona edició de l’European BIM Summit, en col·laboració amb el BIM Academy i el Building Smart Spanish Chapter. Un dels resultats del primer Congrés, celebrat aquest mes de febrer, va ser el Manifest BIM Catalunya, amb el compromís de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona d'implantar el 2018 aquesta tecnologia en les obres públiques de nova construcció de més de 2 milions d'euros.

Declaracions de David Cano, Project Coordinator de l’Espai Barça

"L'ús de la tecnologia BIM ens permetrà minimitzar riscos en la fase de disseny i en la fase de construcció de l’Espai Barça. D’aquesta forma podem garantir la gestió del cost de tot el projecte. A més de dissenyar en 3D, aquesta tecnologia ens permet planificar i gestionar els costos abans de construir, de manera que evitem riscos durant l'execució de l'obra.

A part, ens permet incorporar una gran base de dades, amb informació de tot el procés de construcció, per poder gestionar millor tota l'edificació futura”.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut