El català compleix cent anys com a idioma oficial del FC Barcelona

El català compleix cent anys com a idioma oficial del FC Barcelona

Aquest divendres 1 de juliol se celebren cent anys del primer document oficial del Club escrit en català

El FC Barcelona celebra que avui, 1 de juliol del 2016, es compleixen cent anys del primer document oficial del Club escrit en llengua catalana, l’acta de la primera reunió de la Junta Directiva presidida per Gaspar Rosés, el punt de partida de l’adopció del català com a llengua oficial de l’Entitat.

Coincidint amb aquesta efemèride, el FC Barcelona vol expressar el seu agraïment i reconeixement públic a totes les persones que, al llarg d’aquests cent anys d’història, han lluitat per la defensa de l’ús de la llengua catalana en l’àmbit del Club.

El compromís amb la cultura i el país és un valor inalienable del FC Barcelona i un dels trets fonamentals que en configuren la identitat col·lectiva. La llengua catalana ha estat sempre reivindicada pel Club com a símbol de llibertat i com a element diferencial i aglutinador de la seva massa social.

En els pròxims mesos el Club té previst dedicar un acte per celebrar aquesta efemèride amb els seus socis i aficionats, coincidint amb partit de futbol al Camp Nou.

Un episodi històric

El procés fins a arribar a aquest primer de juliol es va iniciar aquell any 1916, quan el FC Barcelona va fer un decisiu gir catalanista. Així, el 7 de gener, la Junta Directiva presidida per Rafael Llopart va decidir «comprar una bandera catalana», com es va escriure, encara en castellà, a l’acta de la reunió d’aquella data. Només era un gest simbòlic, però cal subratllar que era el primer cop que la senyera lluiria al Club, on fins llavors només s’havien vist les banderes blaugrana i espanyola. No hem d’oblidar, però, que des del març del 1910 la bandera catalana ja estava present a l’escut barcelonista.

El procés ja va ser irreversible. A l’assemblea general del 24 de juny del 1916, el candidat oficialista a la presidència, Josep Preckler, va ser derrotat per Gaspar Rosés, industrial i polític que havia estat regidor a l’Ajuntament de Barcelona per la Lliga Regionalista de Catalunya. Rosés va posar fil a l’agulla i, d’aquesta manera, l’acta de la reunió de la Junta Directiva del primer de juliol del 1916, d’estrena sota el seu mandat, ja va ser redactada en català. Era la primera vegada, des de la fundació del Club l’any 1899, que s’escrivia un document intern en llengua catalana, que a partir d’aleshores seria l’idioma oficial del FC Barcelona en els documents interns (actes de juntes, llistats de socis, estatuts, etc.).

L’històric text de l’1 de juliol del 1916, amb algunes faltes d’ortografia incloses per la manca de pràctica, començava així:

«Avui dia 1er de juliol de 1916 a les 6 de la tarde, i en la Sala de Juntas del F. C. Barcelona la vella Directiva ha donat posesió als Srs. Elegits en la darrera asamblea general de socis».

Significativament, una de les primeres decisions de la Junta de Gaspar Rosés, presa el 10 de juliol, va ser nomenar «socis de mèrit» tots els jugadors que, en el decurs de la seva història, havien estat campions de Catalunya defensant la samarreta del FC Barcelona.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut