Els 30 futbolistes olímpics del FC Barcelona

Els 30 futbolistes olímpics del FC Barcelona

Neymar Jr, Rafinha i Andressa Alves, nova incorporació del Femení, se sumen a la llista de jugadors blaugrana que participen en uns Jocs Olímpics amb l’objectiu de penjar-se la medalla d’or al seu país

El Brasil serà el centre d’atenció esportiva durant el mes d’agost, en uns Jocs Olímpics en què el futbol tindrà un pes important. El combinat carioca, amb cinc mundials, vol conquerir el seu primer or olímpic amb els blaugranes Neymar Jr i Rafinha com a referents. El Barça també estarà representant en la modalitat femenina amb la brasilera Andressa Alves, nova incorporació del Barça Femení.

Aquesta triple presència eleva fins a 30 la llista de futbolistes del Barça que han participat en unes olimpíades. Els primers van ser Josep Samitier, Agustí Sancho, Félix Sesúmaga i Ricard Zamora, els quals van aconseguir la medalla d’argent a Anvers (1920). El cicle ha anat continuant fins a dia d’avui en dotze Jocs Olímpics més (1920, 1924, 1968, 1976, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012 i 2016).

De l’argent de Samitier a l’or de Messi

En aquests 96 anys –entre 1920 i 2016– Samitier és l’únic futbolista que té el mèrit d’haver participat en dues edicions. El porter també va estar a París el 1924 i no va tornar a haver-hi representació futbolística del Barça fins al 1968, a Mèxic, amb la presència de Pere Valentí Mora i de Ramon Alfonseda.

La següent medalla d’argent va arribar a Seül, el 1988, de la mà d’Aloísio Pires. El brasiler va debutar amb el Barça just després dels Jocs i s’hi va estar dues temporades. Una de les fites més recordades és la que van viure els blaugranes Josep Guardiola, Albert Ferrer i Antoni Pinilla al mateix Camp Nou l’any 1992: aconseguir la medalla d’or amb el combinat estatal.

Quatre anys més tard, a Atlanta, el brasiler Ronaldo va guanyar la medalla de bronze abans de ser blaugrana durant una temporada. A Sydney 2000, Carles Puyol, Xavi Hernández i Gabriel Garcia, ‘Gabri’, van aconseguir la medalla d’argent.

Dos ors seguits per a l’Argentina

A Atenes (2004) i a Pequín (2008) també hi va haver uns destacats colors blaugrana i argentí. A Grècia va ser Javier Saviola qui va aconseguir la medalla d’or amb la selecció ‘albiceleste’. I a la Xina, Leo Messi, amb Mascherano de company, també va aconseguir pujar al lloc més alt del podi.

A Londres, en l’última olimpíada, Jordi Alba, Tello i Montoya van ser els tres representants culers. La fortuna no els va acompanyar i no van superar la primera fase. Ara, a Rio de Janeiro, els aficionats del Barça i del futbol estaran molt pendents de la trajectòria de les seleccions masculina i femenina del Brasil. 

Llista de futbolistes blaugranes als Jocs Olímpics
Lloc i any Noms País Classificació
Anvers, 1920 Ricard Zamora, Josep Samitier, Félix Sesúmaga i Agustí Sancho Espanya Argent
París, 1924 Josep Samitier, Domènec Carulla, i Vicenç Piera  Espanya Primera fase
Mèxic, 1968 Pere Valentí Mora i Ramon Alfonseda Espanya 1/4 de final
Mont-real, 1976 José Vicente Sànchez, Miquel Mir i Antonio Olmo Espanya Primera fase
Seül, 1988 Aloisio Pires Brasil Argent
Barcelona, 1992 Pep Guardiola, Albert Ferrer, Antoni Pinilla Espanya Or
Atlanta, 1996 Oscar Garcia, Ivan de la Peña; Ronaldo Espanya; Brasil 1/4 de final
Sydney, 2000 Carles Puyol, Xavi Hernández, Gabriel Garcia "Gabri"; Samuel Okunowo Espanya; Nigèria Argent; 1/4 de final
Atenes, 2004 Javier Saviola Argentina Or
Pequín, 2008 Leo Messi Argentina Or
Londres, 2012 Jordi Alba, Montoya i Tello Espanya Primera fase
Rio de Janeiro, 2016 Neymar Jr i Rafinha (Masc) i Andressa Alves (Fem) Brasil -

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut