L'any de Joan Gamper a Lió

L'any de Joan Gamper a Lió

La relació del FC Barcelona amb la ciutat francesa es remunta a un any abans de la fundació del club

El FC Barcelona reprèn la seva campanya europea la setmana que amb un viatge a Lió. Una ciutat que el club va visitar per primera vegada per jugar un amistós el 1960, però la connexió entre la tercera ciutat més gran de França i el club català és molt més antiga. I és que va ser aquí on Hans (Joan) Gamper va passar un any de la seva vida abans de traslladar-se a Catalunya i fundar el FC Barcelona l'any 1899.

Només tenia 19 anys (era l'any 1897), quan va canviar la seva Suïssa natal per les ribes del Roine per treballar de comptable en la Crédit Lyonnais, però ja era un dels futbolistes més destacats del seu país, i ni més ni menys que el fundador del FC Zurich. A França, no trigaria gens a trobar un equip on seguir la seva passió, però jugant amb unes regles ben diferents de les que ell coneixia.

La Union Athlétique de Lió va ser un club de rugbi, però sent el polideportista que era, Gamper es va acostumar molt aviat al món de la pilota ovalada. Les cròniques dels partits indiquen que es va convertir molt aviat en el xutador principal del seu equip. Com podem llegir a la revista esportiva de l'època, Lió Sport: "Encara que només havia jugat al futbol 'association' va aprendre les regles del rugbi molt ràpid, contribuint l'excel·lent qualitat dels seus cops de peu al nostre primer equip. Els seus esplèndids xuts i regats li han col·locat entre els millors jugadors de la regió". Però el suís no havia perdut res del seu amor pel 'futbol 11', i també va voler unir-se al FC Lió, que en aquesta època era l'equip principal de la ciutat.

GAMPER PRESIDENT DEL BARÇA

 

Però en aquells temps, no va ser tan fàcil canviar un tipus de futbol per un altre. Va haver-hi una veritable 'guerra' entre els dos 'codis', amb la Federació Francesa de Rugbi tan contrària al professionalisme en el futbol que va crear una llei dictant que a qualsevol persona que practicava l'esport rival se li prohibiria jugar a rugbi durant un any.

No obstant això, i malgrat les protestes del Athlétique, es va acordar una dispensació especial per Gamper, segons es desprèn perquè la norma no es podia aplicar al seu cas. Exactament el per què no està clar, però potser tingués a veure amb la seva condició d'estranger. Al final poc importava. Quan va començar la nova temporada de rugbi, Gamper ja s'havia tornat a Suïssa i al novembre 1898 es va instal·lar en una nova ciutat: Barcelona.

Naturalment, va voler seguir gaudint de la seva gran passió, però molt a desgrat va descobrir que el futbol organitzat era gairebé inexistent a la capital catalana. Sent l'home d'iniciativa que era, va decidir fer alguna cosa per corregir la situació. I la resta, com diuen, és història...

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut