Els 10 moments clau de la Lliga 22/23

El FC Barcelona s’ha proclamat campió després d’un curs que es pot resumir en aquests determinants partits

Ara ja sí, el FC Barcelona és campió de la Lliga 2022/23. Una temporada llarga, però que s’ha finalitzat amb èxit i amb un nou títol per a les vitrines del Club. El trofeu de campions s’ha tenyit de blaugrana, després d’un temporada que el Barça ha dominat amb mà de ferro.

La distància assolida amb els perseguidors s’ha anat ampliant jornada rere jornada gràcies, en part, a aquests 10 moments que ara repassem:

El primer triomf, l’inici d’una ratxa de 7 victòries consecutives

El Barça de Xavi Hernández va aconseguir el primer triomf de la temporada 2022/23 en la segona jornada de la Lliga, després d’empatar a zero en el partit inaugural. Una victòria que va arribar al Reale Arena, contra la Reial Societat (1-4), en un partit en què un doblet de Lewandowski i els gols de Dembélé i Ansu Fati van donar els tres punts.

A partir d’aquí, el Barça va encadenar 7 victòries consecutives a la Lliga, contra el Valladolid (4-0), el Sevilla (0-3), el Cadis (0-4), l’Elx (3-0), el Mallorca (0-1) i el Celta (1-0).

Lewandowski conquereix Mestalla

En la jornada 12 de la Lliga, va arribar el segon moment clau d’aquesta temporada: un gol ‘in extremis’ de Lewandowski al minut 93 va donar tres punts d’or en el difícil camp de Mestalla.

Això va permetre al Barça reduir la distància al capdavant de la Lliga amb el Madrid, que aquella jornada va empatar contra el Girona (1-1), i els de Xavi van passar a situar-se a un punt dels blancs. La victòria de la següent jornada contra l’Almeria (2-0), combinat amb la derrota del Madrid al camp del Rayo Vallecano, va fer que el Barça passés a liderar la taula per primer cop a la temporada. Posició que ja no ha abandonat més.

L’adeu d’una llegenda

Durant aquell partit del 5 de novembre contra l’Almeria (2-0), l’Spotify Camp Nou va viure un moment històric: l’últim partit de Gerard Piqué a l’Estadi amb la samarreta del Barça. I és que, dos dies abans, en un vídeo publicat a les seves xarxes, el defensa del Barça va anunciar la seva retirada. L’afició del Barça va voler acomiadar la llegenda blaugrana i va assistir en massa per presenciar aquell triomf, l’onzè de la temporada en 13 jornades, amb gols de Dembélé i De Jong.

Una remuntada de caràcter

No es van aturar els moments clau aquell novembre, perquè només tres dies més tard el Barça va ser protagonista d’un nou capítol en el llibre de la Lliga 2022/23. Va ser al camp de l’Osasuna, en un partit en què no va faltar la polèmica. David García va fer l’1-0 al minut 6 i Lewandowski va ser expulsat per doble groga al minut 30 (la seva sortida del terreny de joc va portar 3 partits de sanció). El Barça, però, malgrat jugar amb 10 homes, va aconseguir capgirar el marcador a la segona part: Pedri va fer l’empat al 48 i Raphinha, amb un bon gol, va materialitzar la remuntada al 85.

Osasuna_FCB-155

Aquest partit va ser el darrer abans de l’aturada pel Mundial i, gràcies a això, va aconseguir afrontar aquest mes i mig sense competició a dos punts del Madrid.

El Metropolitano també es tenyeix de blaugrana...

Després del retorn de la competició domèstica, i just abans de la disputa de la Supercopa d’Espanya que el Barça va poder aixecar, el Barça va visitar el Cívitas Metropolitano en la jornada 16 de la Lliga, en el primer desplaçament del 2023.

Ho va fer empatat a 38 punts contra el Reial Madrid. Però el triomf culer a Madrid, amb un gol de Dembélé al minut 22, va permetre als de Xavi aprofitar l’ensopegada blanca contra el Vila-real (2-1).

Aquesta va ser la primera de set victòries consecutives a la Lliga que van col·locar el Barça amb el primer gran avantatge al capdavant de la classificació: a +8 del Madrid.

... igual que San Mamés

En la jornada 25 el Barça visitava San Mamés per jugar contra l’Athlètic Club. Un escenari sempre complicat, però que agafava una transcendència vital perquè, en la següent jornada de la competició domèstica, el Madrid visitava l’Spotify Camp Nou.

Així, si el Barça volia afrontar el Clàssic amb una distància de +9 punts, els de Xavi havien de vèncer a San Mamés. I ho van fer, amb un gol de Raphinha just abans del descans, que va resultar definitiu (0-1).

Triomf al MotoClàssic... i a +12

Una setmana després del triomf a San Mamés, va arribar el moment més determinant de la temporada: el Clàssic de Lliga de la segona volta, disputat a l’Spotify Camp Nou. En cas de triomf, el Barça faria un pas importantíssim cap al títol de Lliga. En cas de derrota, el Madrid es col·locaria a 6 punts del Barça, encara amb moltes jornades per disputar-se.

Però el Barça va fer bo el fet de jugar a casa i, amb una samarreta especial per a l’ocasió dedicada a l’artista catalana Rosalía, va poder sumar un triomf. Patint fins al final, això sí, perquè el Barça va haver de remuntar un autogol inicial d’Araujo. Sergi Roberto va fer l’empat just abans del descans i Kessie, a l’afegit (min 92), va fer el gol de la victòria, 10 minuts després que el VAR anul·lés un gol al Madrid per fora de joc. El Barça, ara sí, es col·locava a +12.

Gol de Ferran per Sant Jordi

Un dels partits que el Barça tenia marcat en vermell en el calendari del tram final de la Lliga era la visita de l’Atlètic de Madrid a l’Spotify Camp Nou. Duel important per, ara sí, començar a acariciar la Lliga. I més després de dos empats consecutius que havien acostat el Madrid, de nou, a 9 punts.

Però un gol de Ferran Torres el dia de Sant Jordi, pràcticament sobre el xiulet del descans, va ser determinant en una jornada difícil de disputar, novament a primera hora de la tarda. Els 9 punts, doncs, es van mantenir, però ara ja amb una jornada menys.

Contra l’Osasuna, amb gol de Jordi Alba 'in extremis'

El pas previ a guanyar la Lliga es va veure el dimarts 2 de maig, contra l’Osasuna, a casa, en la jornada 33. Una victòria agònica, amb sabor de campionat, que es va consumar al minut 85 mitjançant les botes de Jordi Alba, que ara sí ja va tenyir de blaugrana la Lliga. No de forma oficial, encara, però sí virtualment.

2022-05-02_FCBvsOSASUNA_91

De fet, la derrota posterior del Reial Madrid al Reale Arena contra la Reial Societat va permetre als de Xavi situar-se a +13, mentre que l'Atlètic de Madrid estava a -12. Una diferència que, ara sí, en cas de victòria blaugrana en la següent jornada, ja seria definitiva i matemàtica. Contra l’Espanyol, doncs, podria arribar el títol de Lliga.

Campions!

I, per fi, el Barça es va convertir en campió de forma matemàtica el 14 de maig. Ho va fer amb un triomf a Cornellà contra l’Espanyol, en el derbi català de la segona volta. Una gran primera part, en què els de Xavi van fer tres gols, va encarar un partit que finalment va acabar 2-4. Amb el xiulet de l’àrbitre, l’eufòria es va desfermar i el crit de tot l’equip va ser unànime: SOM CAMPIONS!

La nit va ser llarga a Canaletes i a la Ciutat Esportiva, on els aficionats i les aficionades van esperar l’autobús amb els jugadors per celebrar plegats la 27a Lliga de la història del Barça.