El Barça instaura la tradició d’assignar un número als jugadors que debutin amb el primer equip

El Barça instaura la tradició d’assignar un número als jugadors que debutin amb el primer equip

Els futbolistes que hagin passat per alguna de les categories inferiors des de la creació de la Masia l’any 1979 tenen un número que determina l’ordre amb què han complert el seu somni

Tots els jugadors provinents de les categories inferiors del Club tenen un somni comú: debutar un dia en el primer equip del Barça. Aquest somni tindrà, a partir d’ara, una tradició quan es faci realitat en forma de número que designarà l’ordre del debut de tot aquell futbolista que jugui un partit oficial en competicions estatals o internacionals. El punt de partida de la creació d’aquest ordre serà l’any de la inauguració de la Masia, la residència d’esportistes del Club que, avui en dia, simbolitza un model de formació únic al món i l’aposta pel futbol base. Així, tots aquells futbolistes que han passat per alguna de les categories inferiors des de la temporada 1979/80 tenen assignat un número que determina l’ordre del seu debut, tant aquells que formen part de la història de la Masia, com la fornada de joves que ara tenen una presència regular al primer equip.

Després d'una exhaustiva recerca, el Centre de Documentació i Estudis ha elaborat el llistat de jugadors que, provinents dels equips inferiors o filials, han disputat almenys un partit oficial amb el primer equip del Barça en competicions estatals o internacionals, quedant exclosa la Copa Catalunya, competició que durant anys no sempre disputava el primer equip blaugrana. Un altre dels paràmetres emprats per establir l’ordre de cadascun en el cas que diversos jugadors hagin debutat en el mateix partit és en funció del minut del debut i si també coincideix, el de l’ordre alfabètic dels seus respectius noms futbolístics.

D'acord amb aquest cens s'enumeren els debutants del passat i s'enumeraran els del futur. La llista, que compta amb l'aprovació de l'Agrupació de Jugadors i dels autors del Gran Diccionari de Jugadors, inclou tots els jugadors que hagin militat a les categories inferiors o al Barça B.

El primer futbolista que figura amb el número 1 en la llista elaborada a partir de la temporada 1979/80 és Joan Josep Estella, que va debutar en un partit de Lliga i va jugar un total de 100 partits oficials amb el primer equip. Els futbolistes de casa que han ajudat a escriure la brillant història del Club en les últimes quatre dècades tenen, doncs, un número assignat. Així, a Leo Messi li correspon el 93, a Xavi Hernández el 70, a Andrés Iniesta el 85, a Pep Guardiola el 44, a Carles Puyol el 75, a Guillermo Amor el 33, a Gerard Piqué el 119, a Víctor Valdés el 83, a Sergio Busquets el 120, a Jordi Alba el 143... Entre els últims debutants, per exemple, Ansu Fati és el número 178; Ronald Araujo, el 179; Mingueza, el 181; Nico González, el 185 i Gavi el 186; mentre tanca la llista Estanis Pedrola amb el 192.

Ritual per presentar els jugadors

Aquesta nova tradició anirà acompanyada d’un ritual a partir d’ara, i és que cada cop que un jugador provinent del filial debuti amb el primer equip se li farà entrega d’una samarreta amb el número del seu debut. D’igual manera, es farà entrega d’aquesta samarreta a aquells jugadors que hagin seguit aquesta trajectòria, en el moment de la seva renovació. Sota el concepte de ‘Made in La Masia’ (Fet a la Masia), el Club també ha creat una peça audiovisual  per difondre a través dels diferents canals del Club, amb l’objectiu d’explicar al món aquesta tradició i donar visibilitat i valor de marca al concepte Més que talent, a tota la feina que s’ha fet al llarg dels últims 43 anys, quantificant els futbolistes que poden fer realitat aquest somni de debutar al primer equip. La Masia és un dels pilars que sustenta el lema del ‘Més que un Club’ que es coneix arreu del món i que dona sentit a la singularitat del FC Barcelona, que forma part dels seus fonaments i la seva idiosincràsia.

Reconeixement als ‘canterans’ anteriors

El Barça ha confeccionat aquest ordre a partir de la temporada 1979/80, quan s’inaugura la residència de la Masia de Can Planes. Però al llarg de la història del Club, han estat molts més els jugadors que han arribat a complir aquest somni de debutar en el primer equip provinents dels equips inferiors.

És molt difícil, però, certificar, al cent per cent que el llistat de jugadors fins a finals de la dècada dels anys 70 sigui del tot correcte, atès que el Centre de Documentació disposa de poca informació pel que fa als jugadors que, a l’època dels anys 10, 20, 30 o 40, van passar pels equips inferiors abans del seu debut. Per aquest motiu, el criteri per elaborar el llistat ha estat el de la de la temporada 1979/80, quan s’inaugura la Masia.  

El primer jugador identificat es remunta als anys 10 del segle XX quan es va crear el primer equip infantil blaugrana, i situa el mític Paulino Alcántara com el primer futbolista provinent de les categories inferiors que va debutar en el primer equip. Dels anys 10 al 1970 trobem 70 jugadors, sent Ramon Alfonseda l’últim d’aquesta llista on figuren jugadors tan emblemàtics com Alcántara, Seguer, Biosca, Manchón, Gràcia, Tejada, Olivella, Vergés, Rodri, Sadurní, Fusté, Eladio, Rifé, Rexach o Torres, entre d’altres.

A partir de l’any 1970, any del naixement del Barcelona Atlètic (com a resultat de la fusió dels dos filials blaugrana que hi havia aleshores, el Club Esportiu Comtal i l’Atlètic Catalunya), fins al 1979, tenim 17 jugadors, entre els quals figuren Bartomeu Paredes en primer lloc, passant per Pere Valentí Mora, Francisco Fortes, José Vicente ‘Tente’ Sánchez, Antonio Olmo, Joan Vilà, Lobo Carrasco o José Manuel Martínez ‘Manolo’ que tanca aquest llistat. Tots ells també formen part de la història dels jugadors del planter del Barça i molts d’ells ara formen part de l’Agrupació de Jugadors del FC Barcelona.

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut