Barça-Bayern, els precedents entre dos campions d'Europa

Barça-Bayern, els precedents entre dos campions d'Europa

Barcelonistes i bavaresos han registrat 10 enfrontaments continentals i tots han desembocat en un denominador comú

Un nou Barça-Bayern a Europa. Aquesta vegada, inèdit. Perquè els únics campions de l'orelluda vius en aquesta edició de la Champions 2019/20 mai han pugnat a un sol partit.

Cal destacar que quatre dels anteriors cinc dobles encreuaments continentals entre ambdós conjunts han conduït a la glòria. Perquè han esdevingut l'antesala d'un Barça o Bayern campió. I en el precedent que no es va complir aquesta tendència, va ser per un darrer minut fatídic...

1. Copa de la UEFA 1995/96. Semifinals

El 2 d’abril de 1996, en un vespre gèlid i nevat a Munic, Bayern i Barça entraven en foc per primera vegada. Els blaugranes, aleshores entrenats per Johan Cruyff, visitaven l’Olympiastadion. Era l’anada de les semifinals de la Copa de la UEFA del curs 1995/96. I res va intimidar els culers. Van concentrar la possessió i el perill ofensiu materialitzat per Òscar García i Hagi. Però el resultat final va ser 2-2. El Camp Nou decidiria.

14 dies després, catalans i germànics es batrien a l’Estadi, imbatut aquella campanya. Els barcelonistes van sortir decidits a sentenciar la semifinal. Però les ocasions fallades van minvar el joc culer. I el contraatac bavarès va decantar la balança i el signe de la semifinal. L’1-2 final a favor dels alemanys seria l’avantsala d’un Bayern de Munic campió de la Copa de la UEFA.

1996-04-16 BARCELONA-BAYERN 05-min
Jordi Cruyff, titular, en el partit de tornada davant el Bayern al Camp Nou

2. Lliga de Campions 1998/99. Fase de grups

La segona visita europea a l’estadi olímpic del Bayern no ressalta en els records blaugranes. La notícia positiva d’aquell matx en clau culer va ser Hesp. El porter holandès va evitar que els de Van Gaal acabessin golejats en la jornada 3 de la fase de grups de la Champions 98/99 (1-0). La redempció barcelonista podia tenir lloc en el següent matx davant els teutons.

RIVALDO 00
Rivaldo en una acció davant el mític porter muniquès Oliver Kahn en el matx de la jornada 3 de la fase de grups continental 1998/99

Tanmateix, el Barça va consumar una nova derrota europea davant els de Baviera. El gol del culer Giovanni albirava una nit màgica al Camp Nou. Un 1-0 que, posteriorment, es va convertir en l’1-2 final. Un electrònic que, per una banda, va posar quasi fi al camí continental dels barcelonistes i que, per altra banda, va rellançar l’elenc germànic. Mesos més tard, els teutons tornarien a l’Estadi per jugar la final de la Champions davant el United. Un matx definitiu, però, que acabarien perdent en els últims sospirs (2-1).

3. Lliga de Campions 2008/09. Quarts de final

El 8 d’abril de 2009, el Camp Nou va viure una nit vibrant. 93.219 espectadors es van posar el pitet en la primera victòria europea del Barça davant el Bayern. Un exultant 4-0 dels homes de Guardiola deixava encarrilats els quarts de final de la Champions 2008/09. En els primers 45 minuts de matx, Messi (2), Eto’o i Henry van posar la cirereta al joc culer.

Eto'o i Leo Messi celebrant un gol contra el Bayern / FOTO: MIGUEL RUIZ - FCB
Messi (2) i Eto'o, juntament amb Henry, els artillers culers davant els bavaresos en el 4-0 de l'anada dels quarts de final de la Champions 2008/09

D’aquesta manera, els blaugranes anaven a l’Allianz Arena amb avantatge. I res va fer presagiar l’ensopegada visitant. La diana de Ribery al minut 46 va ser neutralitzada per un potent llançament de Keita al fons de la xarxa. L’1-1 conduiria al final del matx i als culers a les semifinals davant el Chelsea. El pas previ per veure el Barça amb el llorer de la victòria a la final de la Champions 2008/09. Però això és una altra narració.

4. Lliga de Campions 2012/13. Semifinals

Un tràngol que cal passar de pressa. L’enfrontament entre barcelonistes i muniquesos en les semifinals del torneig europeu 2012/13 va tenir un govern incontestable. El Barça de Tito Vilanova no va saber contraargumentar el discurs del futur campió europeu d’aquell any. 4-0 al Allianz Arena i 0-3 al Camp Nou a favor d'una escuadra teutona que a Londres aixecaria la seva 5a i, de moment, última orelluda

5. Lliga de Campions 2014/15. Semifinals

Una eliminatòria on val la pena aturar-se. Ja sigui pel sempitern driblin de Messi a Boateng al Camp Nou, per la històrica doble aturada de Ter Stegen a l’Allianz Arena o pels contraatacs dels de Luis Enrique que van sentenciar aquelles semifinals màgiques.
 
El 6 de maig del 2015, els culers van sortir a la gespa de l’Estadi sense por. Impetuosos per fer oblidar l’anterior visita alemanya. I ho van aconseguir. Davant l’elenc de Guardiola, els blaugranes es van mostrar omnipresents en tots els racons del terreny de joc. Messi, amb dues obres d’art, i Neymar van materialitzar el 3-0 final.

Una derrota dolça a l’Allianz. No va importar que el Barça perdés per 3-2 la tornada d’aquelles semifinals. Perquè la classificació culer per a la final de Berlín, que finalitzaria amb la 5a orelluda pel Club, era una realitat. El doblet de l’11 barcelonista va sotsobrar la remuntada dels bavaresos, que van disfressar l’eliminació amb el triomf final.

Una parada sempre recordada en la tornada de semifinals de la Champions 2014/15 davant el Bayern de Munic
Una parada sempre recordada en la tornada de semifinals de la Champions 2014/15 davant el Bayern de Munic

Així doncs, si la història no es desmarca del seu corrent, Barça o Bayern serà un dels finalistes de la Champions 2019/20. I qui sap si solament finalista...

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut