Blaugranes són els colors...

Blaugranes són els colors...

Els colors del FC Barcelona són famosos arreu del món... però hi ha altres equips que porten samarretes similars. En fem un breu anàlisi, destacant-ne les seves possibles connexions

El FC Barcelona és un club especial per moltes raons, i la singularitat dels colors de la samarreta n’és només un d'ells. Les ratlles blaugrana, molt elegants, segur que han estat un ingredient més perquè molts aficionats s'enamorin del Barça.

Malgrat tot, el Barça en cap cas és l'únic equip que porta ratlles blaves i granes, una combinació poc habitual. Alguns dels 'bessons' arreu del món comparteixen els mateixos colors a causa d'una connexió històrica, però en la majoria dels casos la semblança és pura coincidència...

Llevant

El club de València va adoptar el blaugrana el 1939, trenta anys després de la seva fundació. Va ser a causa de la fusió amb un altre club, el Gimnàstic FC. Es va decidir que el nou club mantindria el nom de Llevant però portés els colors del Gimnàstic FC, que eren també els colors del Barça.

El Gimnàstic va ser fundat el 1909 per un jesuïta barceloní, Narcís Basté i Basté, que es va traslladar a València el 1901. Els colors i la cresta del club de l'antic club eren tan similars als del Barça, que era impossible imaginar que fos una simple casualitat.

L'altra cara del Llevant - Barça

CF Extremadura

Sovint es diu que el CF Extremadura -conegut des del 2007 com Extremadura UD- vesteix de blaugrana a causa d’una connexió amb el Barça, però ningú no ho ha pogut demostrar mai. Tot el que se sap és que quan el club va portar samarretes blaves i vermelles el 1946, el blau era tan fosc que la gent ho va confondre amb el negre, cosa que no fa pensar en cap connexió amb el conjunt culer.

Eibar

L’Eibar deu els seus colors al FC Barcelona. El 1943, la federació basca va presentar al club un conjunt de samarretes blaugrana i, des de llavors, han vestit de blaugrana. Tal com va reconèixer el mateix Eibar al seu compte de Twitter, a finals dels anys 80 -quan l'equip va assolir el seu ascens a Segona Divisió el 1987- sortia més barat comprar samarretes del Barça i cosir l'escut de l'Eibar enlloc del barcelonista.

Osca

No hi ha cap connexió confirmada entre aragoneses i catalans més enllà d'unes arrels territorials que comparteixen una llegenda: Sant Jordi. Osca i Barça van enfrontar-se el 1926 en duels amistosos, teories que fan pensar que potser sí que l'Osca vesteix de blaugrana gràcies al Barça.

Crystal Palace (Anglaterra)

Quan els Eagles van aterrar a Londres el 1905, van utilitzar un conjunt de samarretes de l'Aston Villa. Van 'jugar' amb el disseny de la samarreta al llarg dels anys, fent servir fins i tot ratlles en algunes temporades. De fet, van vestir tot de blanc -en imitació del Reial Madrid- durant un temps. Però el disseny actual de ratlles va ser idea del directiu Malcolm Allison el 1973 i es va inspirar directament en el FC Barcelona.

CRYSTAL_PALACE_02

Basilea (Suïssa)

El grup suís vesteix de vermell i blau des que es va fundar el 1893, sis anys abans que el FC Barcelona. La potencial connexió és a l'inversa en aquest cas: pot el Barça haver imitat els colors del conjunt suís? Sovint s’afirma que el fundador del FC Barcelona, Hans Gamper, va triar el vermell i el blau per als catalans per la seva anterior afiliació a Basilea. Tot i això, el seu equip a Suïssa era el FC Zuric, que vestia de blanc.

BASEL

Catania, Bolonya i Gènova (Itàlia)

Itàlia té tres grans equips que vesteixen amb els colors vermell i blau però, en cap d'ells, hi ha vincles amb el FC Barcelona.

La franja de Catània va ser escollida per representar el vermell ardent de l'Etna i el blau del mar, Bolonya va heretar els seus colors del col·legi suís Schönberg de Rossbach, on estudiava un dels jugadors, i Gènova lluïa el vermell i el blau des del 1901.

Caen (França)

Els colors blaugrana del conjunt francès són producte de la fusió del Club Malherbe Caennais i el Club Sportif Caennais, heretant les ratlles del primer i els colors del segon.

Fehérvár FC i Vasas SC (Hongria)

El vermell i el blau del Fehérvár representa l'escut de Székesfehérvár, ciutat a la qual pertanyen. El Vasas SC també utilitza ratlles vermelles i blaves, però és poc probable que tingui cap connexió amb el club català.

San Lorenzo (Argentina)

Com a equip predilecte del Papa Francesc, cobra tot el sentit que els colors de San Lorenzo tinguin un origen religiós. Fundat pel pare Lorenzo Massa el 1908, es diu que es va inspirar en els colors de la tela de Maria Auxiliadora dels Cristians o, com a teoria alternativa, en un blau que simbolitzava els 'ideals' i el vermell de la 'lluita'.

Atlante (Mèxic)

Atlante, que es va traslladar de Ciutat de Mèxic a Cancún el 2007, és un altre exemple d'un equip que, tot i tenir un enorme seguiment històric al seu país, no hi cap prova que indiqui que els colors es deguin a la influència del FC Barcelona.

ATLANTE

Cerro Porteño (Paraguai)

Cerro es va fundar el 1912, amb el país dividit entre dos partits polítics completament oposats, el Colorado (vermell) i el Liberal (blau). El nou club va adoptar una combinació de tots dos colors per simbolitzar que l'esport és símbol d'unitat i amistat.

Unión Magdalena (Colòmbia)

Fundat el 1953, els colors de l'equip provenen directament de la bandera del departament territorial de Magdalena, ubicat al nord-est del país. 

Deportivo Quito i Deportivo Quevedo (Equador)

Els colors del Deportivo Quito provenen del vermell i del blau de la bandera de la capital equatoriana, i tampoc sembla haver-hi cap connexió amb el FC Barcelona pel que fa al Deportivo Quevedo.

Tot i així, un dels clubs més grans del país sud-americà sí està molt vinculat històricament al conjunt català: el Barcelona Sporting Club.

BARCELONA_QUAYAQUIL

El guanyador de 15 títols de lliga va ser format el 1925 per un grup de joves a Guayaquil que incloïa diversos emigrants catalans que van nomenar el Club de la mateixa manera que el de Catalunya. De fet, l'escut continua sent idèntic al del Barça, inclosa la creu de Sant Jordi, la senyera catalana i una imatge similar al d’una pilota.

Però, curiosament, mai han fet servir els colors blaugrana. Inicialment portaven samarretes negres, abans que un dels catalans de l’equip, Alberto March, sortís amb una samarreta de ratlles grogues i vermelles inspirada en la bandera catalana. Les ratlles vermelles van anar desapareixent gradualment amb els anys, i el Barcelona Sporting Club vesteix ara de color groc amb retalls vermells.

Monagas SC (Veneçuela)

Monagas va ser fundat el 1987 i els colors blaugrana eren una imitació directa del FC Barcelona. La raó era molt i molt curiosa: la idea va ser del vicepresident del club, Francisco Espinoza, qui en realitat era seguidor del Reial Madrid. El seu estrany argument era que no volia que el color blanc del Reial Madrid es vinculès a cap... derrota!

MONAGAS

Alianza Universidad de Huánuco (Perú)

Aquest club es va formar el 1939 a causa d'una fusió entre dos equips més antics anomenats Jorge Chávez i Sport Grau. Un vestia de vermell i l’altre de blau, de manera que el nou equip lluïa una combinació dels dos i qualsevol semblança amb els colors del Barça és casual.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut