El Barça i l’organització de les Nacions Unides per als refugiats-UNHCR/ACNUR- presenten a Ginebra la seva aliança a favor dels infants i joves refugiats que es reflectirà al dors de la samarreta

El Barça i l’organització de les Nacions Unides per als refugiats-UNHCR/ACNUR- presenten a Ginebra la seva aliança a favor dels infants i joves refugiats que es reflectirà al dors de la samarreta

El president Joan Laporta i l’alt comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats, Filippo Grandi, esperen que l’acord apropi la causa dels refugiats als aficionats al futbol d’arreu del món

El Barça i l’UNHCR/ACNUR, l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats, han presentat aquest dimarts a Ginebra l’aliança que els unirà en la lluita pels drets dels infants i joves refugiats i que es reflectirà en les samarretes dels equips masculí i femení de futbol. Per primera vegada a la història, el logotip de l’Agència de les Nacions Unides figurarà en el dors de les samarretes blaugrana de la temporada 2022/23 presentades recentment, a sota del número, en un gest que servirà per llançar al món un missatge de solidaritat a favor dels més de 100 milions de persones que s’han vist obligades a fugir dels seus països.

L'acte s’ha celebrat a la seu de l’agència de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (UNHCR/ACNUR) a la ciutat de Ginebra i ha comptat amb la presència del president Joan Laporta i de l’alt comissionat, Filippo Grandi. Els dos dirigents han estat acompanyats per la vicepresidenta institucional del FC Barcelona, Elena Fort, i la directora general de la Fundació FC Barcelona, Marta Segú, així com representats del Comitè Espanyol i Comitè Català de l’ACNUR.

L’aliança tindrà una durada de quatre temporades i és una col·laboració entre el FC Barcelona i la seva Fundació, l’agencia humanitària UNHCR/ ACNUR i l’associació Comitè Espanyol d’ACNUR. L’acte també ha servit per anunciar els projectes holístics de suport als nens i nenes refugiats que duran a terme conjuntament durant els propers anys.

L'objectiu de l'entesa és apropar la causa dels refugiats als aficionats al futbol d'arreu del món, mentre que els projectes als quals la Fundació FC Barcelona donarà suport tenen com a objectiu millorar la vida dels nens, nenes i persones joves refugiades. Aquests projectes es focalitzaran en educació, salut, i igualtat d’oportunitats, amb una mirada especial a l’equitat de gènere i a la diversitat. Per aconseguir alguns dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) més rellevants, s’utilitzarà l’esport com a eina per facilitar la cohesió social dels menors refugiats i desplaçats amb la població d’acollida.

La Fundació FC Barcelona aportarà 400.000 euros per temporada per als projectes conjunts amb ’UNHCR/ACNUR, que en aquesta primera temporada tindran lloc a Colòmbia, Uganda, Turquia i Malàisia, a raó de 100.000 euros per projecte. A més, el FC Barcelona i la seva Fundació faran donacions d’equipacions esportives del Club per un valor de 100.000 euros per temporada i es posarà a disposició de la iniciativa l’experiència i el coneixement dels tècnics de la Fundació FC Barcelona experts en esport per al desenvolupament i per a la promoció de pau i cohesió social.

En aquesta primera temporada, els projectes que ambdues entitats duran a terme serviran a Colòmbia per reforçar, a través de l’esport, entorns segurs i de protecció per a infants i joves provinents de Veneçuela i infants desplaçats interns afectats pel conflicte armat; a Malàisia per millorar les condicions de vida de nens, nenes i adolescents refugiats Rohingya; a Uganda un projecte de salut, esport i protecció del medi ambient per als joves dels camps de refugiats i de la població local; i a Turquia per augmentar la protecció, la participació i la inclusió dels infants i joves  de diferents països de procedència als camps d’Esmirna. 

photo1655202381

Durant l'acte el FC Barcelona, la Fundació, l'UNHCR/ACNUR i el Comitè Espanyol d’ACNUR han assegurat que esperen que aquest acord global actuï com a catalitzador del canvi i que altres membres de la comunitat del futbol i de la indústria esportiva en general es sensibilitzin per fer més per ajudar a millorar la vida de les persones obligades a fugir de casa seva cap a altres països com a refugiats o cap a altres zones del seu mateix país com a desplaçats interns.

El president del FC Barcelona, Joan Laporta, ha dit durant l’acte a Ginebra: “L’acord forma part de les prioritats que el FC Barcelona i la seva Fundació van definir per a aquesta nova etapa del Club que tinc l’honor de presidir: focalitzar-se en les persones refugiades al món, una  de les problemàtiques més greus que es viuen en els temps actuals, amb 100 milions de persones refugiades o desplaçades (segons dades d'ACNUR) i a les quals cal donar resposta. Aquesta xifra s'ha vist agreujada per la crisi d'Ucraïna. Amb aquest acord, assumim davant del món un compromís extraordinari. En som conscients, plenament i absolutament. Un altre cop és el partit més difícil del FC Barcelona. Estem preparats per a jugar-lo. Des de la nostra entitat entenem que el nostre compromís és fer que els somnis dels nens i nenes més vulnerables es converteixin en realitat des de la creença de què tots els infants i joves tenen el dret a les mateixes oportunitats”.

La directora de la Fundació FC Barcelona, Dra. Marta Segú, ha assegurat: “Al FC Barcelona tenim una sensibilitat social que molt aviat ens va permetre entendre el poder que té l’esport en general i el futbol en particular per millorar la vida de nens i nenes. L’any 2006, la Fundació va començar a utilitzar l’esport com aquesta eina màgica que és per ajudar els infants i joves més vulnerables. I avui seguim aquí, confiant en aquest poder màgic que té l’esport en favor de l’educació, la salut, la prevenció de la violència, i la resolució de conflictes, posant-lo al servei d’un dels col·lectius més vulnerables del món: els menors refugiats". 

L'alt comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats, Filippo Grandi, ha comentat: "El futbol porta alegria a milers de milions d'aficionats a tot el món. També proporciona una sortida transformadora per a milions de nens refugiats cada dia, ja que promou un benestar físic i mental positiu, genera confiança i habilitats, ajuda a mantenir els infants a l'escola i empodera dones i nenes. El futbol també té el poder de reunir tots aquells que estimen aquest bonic esport, independentment del seu origen o circumstància, inclosos els refugiats."

La Fundació FC Barcelona

La Fundació FC Barcelona neix l'any 1994 per donar suport als infants i joves més vulnerables mitjançant l'esport i l'educació en valors, amb l'objectiu de contribuir a una societat més justa i inclusiva. La Fundació FCB emmarca les seves activitats dins dels programes d’Esport per al Desenvolupament i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.
 
Les principals línies d'actuació són l’educació i protecció, la salut i el benestar emocional, i l’acció comunitària, amb un enfoc transversal a l’equitat de gènere i a la diversitat en totes les seves formes. Avui, la Fundació arriba a més d'1,5 milions de beneficiaris a tot el món.

UNHCR/ACNUR

ACNUR, l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats, és una organització global dedicada a salvar vides, protegir els drets i construir un futur millor per a les persones obligades a fugir de casa a causa dels conflictes i la persecució. Ofereix ajuts per a salvar vides, com refugi, menjar i aigua, ajuda a salvaguardar els drets humans fonamentals i desenvolupa solucions que garanteixin que les persones tinguin un lloc segur per a casa seva. Treballa en més de 130 països, utilitzant la seva experiència per protegir i cuidar milions de persones.

Comitè Espanyol d’ACNUR

ACNUR Comitè Espanyol és una organització no governamental, creada l'any 1993, declarada d'Utilitat Pública, que compta amb més de 500.000 membres habituals i donants. España con ACNUR recapta fons per atendre les necessitats dels refugiats i desplaçats més vulnerables, donant suport als programes d'ajuda humanitària d'ACNUR a tot el món.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut