FC Barcelona – RCD Espanyol: Maneta al derbi per acariciar la Lliga (5-0)

El FC Barcelona derrota l’Espanyol amb solvència gràcies als gols de Messi, Suárez (2), Rafinha i Neymar, i dependrà d’ell mateix per aixecar el títol de campió en l’últim partit contra el Granada

Ni la pressió que fa setmanes que exerceixen els perseguidors per la Lliga ni el duel català de Primera contra l’Espanyol han espantat el FC Barcelona, que continua amb pas ferm en aquest esprint final cap al títol. Un derbi és un derbi, però els de Luis Enrique no han deixat res a l’atzar i s’han imposat al seu rival amb una gran solvència, amb cinc gols que deixen el Barça a un triomf del campionat. Messi ha inaugurat el marcador ràpidament, amb un gran gol de falta, i Suárez, per partida doble, Rafinha i Neymar han seguit el camí del gol en una segona meitat monocolor, que ha esborrat la intensitat amb què ha afrontat el partit l’Espanyol.

Perquè, tot i iniciar el derbi amb ordre, velocitat i un bon joc ofensiu de combinació, el Barça ha tingut més dificultats de les que hauria volgut per moure la pilota durant els primers 45 minuts. Els constants talls de joc dels de Constantin Galca, que han endurit el joc amb el pas dels minuts i han marxat al descans amb quatre grogues –Hernan Pérez, Cañas, Diop i Víctor Álvarez–, han posat pals a les rondes dels avenços dels blaugranes, que han buscat encarrilar el partit ja a la primera meitat. No ho han pogut fer, però sí que han marxat al descans amb avantatge en el marcador i amb pocs ensurts dels blanc-i-blaus.

Només una jugada embolicada dins l’àrea que Piqué ha tret pràcticament sota pals amb el cap (min 30) hauria pogut neutralitzar el gol inicial que ha fet Leo Messi. L’argentí, amb una nova falta magistral marca de la casa, ha posat dempeus el Camp Nou amb l’1-0 (min 8), que ha servit per contrarestar la força amb què ha sortit l’Espanyol. Minuts després, l’àrbitre ha anul·lat un gol de Rakitic per un dubtós fora de joc (min 11) i un possible penal sobre Messi de Rubén Duarte (min 32), però el 2-0 ha estat a punt d’arribar en dues jugades més. La primera, en una centrada de rabona de Neymar que ha acabat amb un xut desviat de Messi (min 22). La segona, en una recuperació de Suárez dins l’àrea que no ha pogut controlar bé i que ha acabat caçant Pau López (min 40).

La pressió com a antídot

Després del pas per vestidors, el Barça ha sortit amb l’únic objectiu d’encarrilar el triomf. I, per neutralitzar els de Galca, que han fet el primer canvi al descans –Gerard Moreno per Caicedo–, ha emprat una tàctica infal·lible: la bona pressió. Així ha arribat el segon gol del Barça, en una bona acció sense pilota de Sergio, una recuperació d’Alves, una passada en profunditat de Messi i una gran definició de Suárez (2-0, min 53). L’uruguaià, a més, ha estat l’encarregat de fer el tercer, el de la sentència, amb un cop de cap després de desempallegar-se de Javi López (3-0, min 62) en un servei de córner picat per Neymar.

Dues jugades i dues dianes que han esborrat definitivament l’Espanyol, que s’ha vist superat. Rakitic, amb un xut llunyà i potent, ha estat a punt d’ampliar distàncies (min 69). Ha estat Rafinha, però, que havia substituït Rakitic al 73, el que ha fet el 4-0 en la primera pilota que ha tocat, després d’aprofitar una greu errada de blocatge de Pau López (min 74). Neymar, ja a les acaballes del partit i amb el Camp Nou gaudint del seu equip, ha marcat el cinquè i definitiu gol, el de la maneta, i el que deixa la Lliga a només un triomf. Perquè contra el Granada, el cap de setmana vinent, el Barça dependrà d’ell mateix per tornar a aixecar el títol de campió.