fcb.portal.reset.password

Manel Vich, en el seu últim partit al Camp Nou (el Barça-València del 17 d'abril) / GERMÁN PARGA-FCB

El barcelonisme està de dol per la mort de Manel Vich, que durant gairebé 60 anys ha estat la veu de l’estadi del FC Barcelona. Referència imprescindible per a qualsevol aficionat que acudia al Camp Nou, Manel Vich ha mort aquest divendres 29 a Barcelona a l’edat de 78 anys. El seu delicat estat de salut ja va impedir-li desenvolupar la seva tasca en l’últim partit disputat al Camp Nou, el recent Barça-Sporting.

Nascut a Barcelona el 12 de març del 1938, Manel Vich Sánchez es va fer soci del Barça als quinze anys, el 7 de maig del 1953. Es va guanyar la vida com a representant de comerç tèxtil, però la seva principal afició sempre va ser el FC Barcelona i el seu somni daurat, dedicar-se professionalment a la locució radiofònica. No va poder complir el seu somni, per bé que va arribar a transmetre partits del Barça al programa La Veu de Catalunya, a Ràdio Hospitalet, però al capdavall, des del 1958, el seu nom està indissolublement unit a la història blaugrana.

Inici al camp de Les Corts

Va ser la nit del 10 de setembre del 1958, al camp de Les Corts. El mític davanter César Rodríguez era homenatjat amb un partit entre el Barça i l’Elx i de sobte, a la mitja part, la veu d’un jovenet de vint anys va enunciar per la megafonia del vell estadi els regals que César havia rebut. La veu pertanyia a Manel Vich, que havia accedit a l’encàrrec de Ricard Combas, el cap de personal del Club. L’experiència li va agradar. D’aquesta manera, Combas li va oferir donar la benvinguda als afeccionats en cada partit que el Barça ha jugat al Camp Nou des d’aleshores.

Només en quatre ocasions, arran d’una intervenció quirúrgica, del casament de la seva filla i recentment al partit contra l’Sporting, va faltar a aquesta cita. Manel Vich va saber crear un estil propi de comunicació amb els aficionats basat en el respecte, l'educació i la responsabilitat. Les seves paraules servien per donar les alineacions, per informar d'un canvi o per fer una crida de servei, però també per donar pas a un minut de silenci respectuós.

Defensor del català

Per forçós imperatiu legal, durant molts anys Vich va haver de saludar en castellà els assistents als partits del Camp Nou, però el 3 de setembre del 1972 va parlar en català pels altaveus del Camp Nou, en un Barça-Deportivo, cosa que mai havia passat abans. “S’ha perdut un nen. Es troba a la porta principal de Tribuna”, va dir amb la seva veu profunda. Davant la desaforada indignació del ministre de Governació Tomás Garicano Goñi, que estava present a la Llotja, no es va tornar a sentir el català per la megafonia de l’Estadi fins al 26 agost del 1975. El 2 de setembre del 2012, el dia abans dels 40 anys del català al Camp Nou, es va jugar a l’Estadi el partit de Lliga Barça-València i Manel Vich va recordar la fita per la megafonia: “És un honor per a mi, després de 40 anys, continuar parlant la meva llengua, la nostra llengua.”

Quatre anys abans, el 25 d’octubre del 2008, després del partit entre el Barça i l’Almeria, el FC Barcelona havia reconegut els 50 anys de Manel Vich com a veu de l’Estadi amb el lliurament d’una placa commemorativa. El darrer 12 de març, després del partit entre Barça i Getafe a l’Estadi, també va ser homenatjat per sorpresa pels integrants de la Junta Directiva, a la Llotja Presidencial, amb motiu del seu 78è aniversari. Descansi en pau.

 

Documental 'La Veu del Barça', estrenat el 2015:


Mor Manel Vich, la veu del Camp Nou por fcbarcelona

Tres dies de dol

El FC Barcelona decreta tres dies de dol amb motiu de la mort de Manel Vich. Aquest cap de setmana tots els equips del Club guardaran un minut de silenci i duran un braçal negre en la seva memòria. La vetlla de Manel Vich serà al Tanatori de les Corts a partir de les 13.00 hores d'aquest dissabte i l'enterrament se celebrarà aquest diumenge a les 11.00 hores.

Tornar a dalt