Presentació de la memòria del primer any de desplegament del Sistema de Protecció de la Infància del FC Barcelona i la Fundació

Presentació de la memòria del primer any de desplegament del Sistema de Protecció de la Infància del FC Barcelona i la Fundació

Joan Laporta presideix a l’Auditori 1899 l’acte de transparència i rendició de comptes d’aquest sistema de protecció pioner a nivell europeu que permet prevenir i actuar davant de qualsevol forma de violència i dona cobertura a tots els infants i joves que participen a les activitats del Club i la seva Fundació

Aquest dimecres s’ha presentat a l’Auditori 1899 de l’Spotify Camp Nou la memòria del Sistema de Protecció de la Infància del FC Barcelona i de la Fundació. L’acte, que ha comptat amb la presència del president Joan Laporta, ha servit per fer pública la memòria del Sistema de Protecció a través de la qual es reten comptes del primer any  d’implementació d’aquest sistema, consistint en una acció pionera en l’àmbit esportiu a nivell europeu, i que posa de manifest el compromís del FC Barcelona i la seva Fundació en compliment amb el principi de transparència i rendició de comptes que caracteritza l’Enfocament de Drets.  És a dir, el Club i la Fundació són capdavanters a presentar una memòria de protecció de la infància tant en el món esportiu com social. Aquesta transparència és un element clau per a la prevenció i converteix el Club en un referent en aquesta matèria.

L’objectiu del sistema, desenvolupat i gestionat pel Departament de Compliance i la Fundació del Club, amb el suport d’Espirales Consultoría, és garantir la protecció i el benestar integral de tots aquests nens, nenes i adolescents que formen part del Club i la Fundació de qualsevol tipus de violència, entre altres el bullying, l’abús sexual infantil i la violència psíquica, amb independència de l’àmbit on es porta a terme (familiar, esportiu, centre escolar). Per assolir-ho, ens esforcem per promoure entorns segurs i de protecció basant-nos en enfocament de drets de la infància i l’interès superior de cada nen, nena i adolescent.

Amb aquesta acció el FC Barcelona fa de nou un exercici de màxima transparència publicant les actuacions que s’han portat a terme en la implementació del sistema durant la temporada 2022/23. En aquest sentit, som capdavanters a presentar una memòria de protecció de la infància tant en el món esportiu com social. Aquesta transparència és un element clau per a la prevenció i converteix el Club en un referent en aquesta matèria.

Casos detectats

Durant la temporada 2022/23 va activar-se el Protocol d’Actuació en 10 ocasions per abordar situacions de risc per a nens, nenes i adolescents. És destacable que la majoria de casos van ser de situacions causades per persones alienes a les activitats, projectes i programes del FC Barcelona i de la Fundació FC Barcelona, la qual cosa es pot interpretar com que els nens, nenes i adolescents viuen aquests espais com a entorns segurs en què poden demanar ajuda, sabent que la rebran. Com ja s’havia previst, quan les activitats del FC Barcelona i de la Fundació FC Barcelona són vistes com a entorns segurs i protectors, els nens, nenes i adolescents i les seves famílies es dirigeixen als seus professionals de referència per demanar i rebre ajuda respecte a situacions externes (a l’àmbit familiar, al seu centre educatiu o en altres rela¬cions socials i personals).

D’aquesta manera, en set d’aquests casos s’han produït situacions de violència provocades per persones alienes al Club i la Fundació. Les dues situacions identificades causades per personal de l’organització consisteixen en dues situacions patides per dos nens, nenes o adolescents amb altres menors d’edat i amb una implicació de 24 infants i adolescents. Finalment, hi hagut també un cas d’una situació de vulnerabilitat.

En tots els casos s’han realitzat les actuacions previstes pel Protocol d’Actuació: comunicació a serveis socials, acompanyament individual i grupal i realització de tallers grupals amb l’objectiu d’aturar, protegir i reparar el dany causat.

Delegats i referents de protecció

Durant aquest primer any, s’han format els equips professionals que vetllen per l’aplicació del Sistema de Protecció. Concretament, s’ha format un equip de 21 persones com a Delegats i Delegades de Protecció i un equip de 61 persones com a Referents de Protecció. Totes les seccions esportives, així com les Barça Academy de Catalunya, Nova York i Miami compten amb aquesta figura de protecció, de manera que tots els nens, nenes i adolescents vinculats amb les activitats del FC Barcelona tenen persones anomenades i formades per garantir-ne la seva protecció i el seu benestar. 

Pel que fa a les activitats de formació realitzades per la Fundació FC Barcelona, es van fer presencialment tant a Catalunya com amb entitats en set països més (Xile, Colòmbia, Grècia, Malàisia, Mèxic, Perú i República Dominicana). Aquestes formacions van augmentar les competències de 371 professionals, millorant la protecció de 6.732 els nens, nenes i adolescents.

D’altra banda, s’han realitzat sessions de sensibilització en què han participat més de 700 nens, nenes i adolescents. El tallers s’han dut a terme al voltant de temàtiques com la prevenció de l’abús sexual infantil, sessions de prevenció del bullying i respecte entre iguals i internet segur. 

Els resultats han estat possibles gràcies a una bona coordinació, tant dins del Comitè de Protecció del FC Barcelona i la Fundació FC Barcelona, amb reunions regulars i consultes en el seguiment de casos, com a les sessions de coordinació amb els Delegats i Delegades de Protecció i en les trobades formatives amb Referents de Protecció. L'objectiu és mantenir aquest nivell de coordinació interna a la temporada 2023/24, i ampliar les possibilitats de coordinació amb les autoritats competents, ateses les bones relacions establertes.

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut