10 coses que cal saber d’İlkay Gündoğan

10 coses que cal saber d’İlkay Gündoğan

El migcampista alemany era el capità del Manchester City, amb qui va guanyar la Champions fa pocs dies

El Barça i İlkay Gündoğan han arribat a un acord perquè el jugador sigui futbolista blaugrana fins al 2025. Amb aquesta incorporació, la primera del FC Barcelona 2023/24, els culers tenen d'avui un dels millors migcampistes d'Europa. Perquè s'hi vagin familiaritzant, aquí hi ha 10 dades imprescindibles per conèixer-lo una mica més.

1. Ilkay Gündogan és de nacionalitat alemanya amb orígens turcs. Nascut a Gelsenkirchen (Alemanya) el 24 d’octubre del 1990, els seus pares provenen de Turquia. Des del 2011 és internacional absolut amb la selecció alemanya, amb qui ha disputat dos Mundials i dues Eurocopes.

2. El migcampista es converteix, doncs, en el divuitè futbolista alemany de la història del Barça. Fins a onze d’aquests 18 van jugar al Barça abans del 1915, mentre que al segle XXI només tres alemanys han vestit la samarreta del primer equip: Robert Enke (2002-03), Marc-André ter Stegen (2014-?) i Kevin-Prince Boateng (2019), que també tenia nacionalitat ghanesa.

3. İlkay Gündoğan va fer el seu debut professional amb el Nuremberg a la Bundesliga 2 i també va ser amb els bavaresos amb qui es va estrenar a la màxima divisió alemanya. El seu primer gol com a professional va ser contra el Bayern de Munic. Avui dia segueix considerant-se un fan més del Nuremberg.

4. El migcampista, de 32 anys, ha jugat ja tres finals de Champions. La primera acabaria amb derrota per al seu Borussia Dortmund a la temporada 2012/13, contra el Bayern de Munic, tot i que va marcar un gol de penal. La segona també acabaria sense títol, ja que el Chelsea es va imposar al Manchester City a la final del curs 2020/21. La darrera final, en canvi, va tenir final feliç per a İlkay Gündoğan: victòria per 1-0 contra l’Inter de Milà... precisament a Istanbul, territori turc.

5. El d’Istanbul va ser també el seu últim partit amb el Manchester City, equip amb el qual ha jugat les set últimes temporades. Des de l’estiu del 2022, quan Fernandinho va deixar l’equip, Gündoğan exercia de primer capità dels citizens. De fet, Gündoğan va ser el primer fitxatge de Josep Guardiola com a tècnic del City. Tots dos han guanyat fins a 14 títols en set temporades a Manchester.

6. İlkay Gündoğan és el primer jugador que aterra a Can Barça com a flamant campió d’Europa després que ho fes el portuguès Deco l’any 2004, després de guanyar la Champions amb el Porto. L'altre cas és Gerard Piqué, l'any 2008, tot i que amb un rol molt secundari al Manchester United que va aixecar la Champions el 2008.

7. Per Clubs, Gündoğan ha tingut tres entrenadors d’elit durant la seva trajectòria: Jürgen Klopp (del 2011 al 2015 al Borussia Dortmund), Thomas Tuchel (durant el curs 2015/16 al Borussia Dortmund) i Pep Guardiola (del 2016 al 2023 al Manchester City). Ara li arribarà el torn a Xavi Hernández.

8. Gündoğan és el tretzè futbolista que ha vestit la samarreta del Manchester City i que ara vestirà també la del Barça. Els últims a fer-ho han estat el Kun Agüero, Eric Garcia (tots dos van arribar lliures també) i Ferran Torres. Gündoğan és també el setè jugador que ha defensat els colors del Borussia Dortmund i que ara defensarà també els del Barça. A més, es retrobarà nou anys després amb un jugadpr que va ser company seu al Dortmund: va coincidir amb Lewandowski al Borussia entre el 2011 i el 2014, després el polonès va fitxar pel Bayern de Munic.

9. El nou futbolista del Barça té una cosina turca, Naz Aydemir, que es jugadora professional de voleibol. Internacional amb la selecció de Turquia, va disputar els Jocs Olímpics del 2012 i del 2021.

10. Gündoğan també és conegut per la seva vessant més solidària. L’any 2021 va donar diners per a una campanya de plantació d’arbres després d’unes intenses inundacions a Alemanya i d’uns incendis forestals a Turquia que hi va haver gairebé alhora. També va subhastar diversos objectes personals, com ara samarretes o botes, que van servir per generar ingressos per a futurs projectes relacionats amb la sostenibilitat ambiental.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut