Ter Stegen, l'MVP de la Lliga

Ter Stegen, l'MVP de la Lliga

Amb un gran encert en aturades i un excel·lent joc de peus, el porter del Barça és un dels jugadors més valuosos de l'equip de Xavi

"Per a mi, el Marc és innegociable”, ha repetit una vegada i una altra Xavi Hernández a la sala de premsa. L'estil de joc del Barça reclama una bona sortida de pilota des del darrera perquè els atacs siguin més controlats i favorables i, per això, un dels jugadors més importants en l’equip de Xavi Hernández és Marc-André ter Stegen. Ho demostren els seus més de 1.225 passades acumulades en la Lliga 2022/23. De fet, és el vuitè jugador de la plantilla que més passades ha acumulat, superant molts futbolistes de camp que actuen amb assiduïtat. Construir amb Ter Stegen és construir bé.

Reacció i defensa de la porteria

Més enllà de les singularitats del joc del Barça, la primera tasca d’un porter sempre ha de ser la protecció de la seva porteria. I Marc-André ter Stegen no ho oblida mai. És ferm sota pals i arriba a les zones més fràgils de la porteria. Aquesta temporada, precisament, ha arribat als racons més inassolibles, demostrant una potència en el seu tren inferior espectacular, quelcom que està directament relacionat amb els treballs específics que ha realitzat per millorar la musculació d’aquesta zona. Posicionalment és impecable i sempre se situa a la bisectriu de la jugada, raó per la qual algunes de les seves aturades semblen més fàcils del que realment són. Per altra banda, hi ha una dada que pondera la dificultat de les intervencions dels porters relacionant els gols esperats amb els gols encaixats. I Ter Stegen presenta un registre majúscul: ha evitat 9 gols esperats dels adversaris, la segona millor dada de la Lliga, només superada pel porter del Girona, Gazzaniga, i la millor tenint en compte que a l’alemany el xuten moltes menys vegades.

Ter Stegen Rayo

Capacitat tècnica

“No seria al Barça si no jugués bé amb els peus”, va declarar Ter Stegen en una entrevista a la Revista Panenka l'any 2019. I aquest és, sens dubte, el factor que l’eleva per damunt de la resta de porters del panorama mundial. És molt bo en els reinicis del joc perquè la seva mecànica de control-passada és ambidextra. És a dir, domina igualment la cama dreta i l’esquerra per controlar i passar en funció d’on li vingui la pressió del rival. Això ho practica en tots els escalfaments amb José Ramón de la Fuente, l’entrenador de porters. La seva fiabilitat de passada genèrica és molt alta per a la seva posició (82,5%) i és el porter amb més qualitat de passada curta del campionat. De les 749 passades en curts que ha fet a la Lliga, només n’ha errat 19. Un percentatge d’èxit descomunal (97%).

Identificació de l'home lliure

És molt destacable, per una altra banda, com de clar i de ràpid arriba Ter Stegen a l’home lliure. Un aspecte que ha treballat diàriament i que realitza per mitjà d’un senyal visual: aixeca el cap i mira lluny per activar el procés. A partir d’aquest senyal ràpid, té dues solucions possibles. Tenint en compte que, a camp propi, el Barça s’estructura en un 4-3-3 pur, la ubicació de l’home lliure dependrà del que faci el rival.

Solució mitjana: Si l’adversari deixa quatre defenses per tres davanters enrere, l’home lliure serà un dels dos interiors o un dels dos laterals. Ter Stegen ho descobreix ràpid i hi arriba amb celeritat i precisió.

01 copia

Solució llarga: Si la defensa contrària es queda home a home enrere (tres per tres), Ter Stegen activa les alternatives llargues: passada de qualitat al nou, que ve lleugerament al suport perquè deixi de cara, o passada llarga a l’esquena de Lewandowski per a què un dels extrems llenci una diagonal a l’espai. L’alemany no s’ho pensa dues vegades en buscar aquest desplaçament. Un tipus d’acció que realitza amb una notable precisió en tractar-se d’un porter i una de les accions que més ha millorat amb el pas dels anys.

02 copia

Vigilàncies i duels frontals

Una altra de les funcions del porter del Barça són les vigilàncies, que constitueixen un aspecte vital en el llenguatge futbolístic blaugrana. Ter Stegen les cuida de manera perfecta. Sempre atent a les cobertures defensives quan l’equip es troba en territori contrari, amb el seu posicionament avançat normalment fa malbé les possibles passades a l’espai dels adversaris. I no es desconnecta d’aquesta tasca en cap moment. Quan no pot tallar aquestes passades llargues i es produeixen situacions de mà a mà amb els davanters rivals fa valer una de les seves virtuts més marcades. Surt i, gairebé com un porter d’handbol, protegeix amb tot el cos la porteria. De fet, és el porter més difícil de superar en els duels individuals del món. Acaba la Lliga amb 84 parades. Moltes en un context molt desfavorable.

Porter gran als partits grans

Com més gran és el repte, més còmode se sent. Ter Stegen és un futbolista amb una mentalitat privilegiada. Ho va demostrar quan va arribar, assumint amb naturalitat la responsabilitat de jugar al Barça tot i ser molt jove, i ho segueix demostrant en cada gran cita. La seva força mental és la columna on s’estructuren totes les seves virtuts. Una característica que demostra amb 24 parades de mèrit amb 0 a 0 al marcador. L’elit esportiva exigeix ser fort mentalment i el dorsal 1 del Barça, sens dubte, ho és. 

TER STEGEN

Un porter que ha fet caure tots els clixés. Un porter que ha demostrat que es pot ser infranquejable a la porteria alhora i excel·lent amb els peus. El porter perfecte per al Barça. Més decisiu que qualsevol davanter, més estructural que qualsevol defensa. Marc-André ter Stegen ha estat, sens dubte, el futbolista més valuós d’aquesta Lliga. L’MVP vesteix de blaugrana.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut