El FC Barcelona impulsa la 'guia per a una oficina verda' per a promoure la sostenibilitat i reduir residus i consum d'energia

El FC Barcelona impulsa la 'guia per a una oficina verda' per a promoure la sostenibilitat i reduir residus i consum d'energia

Impulsada per l’Àrea de Sostenibilitat, es tracta d’una eina per fomentar un canvi d’hàbits per a un consum de recursos més responsable, eficient i respectuós amb el medi ambient en les tasques quotidianes de les seves oficines

La sostenibilitat és un dels pilars del Pla Estratègic 2025, entesa des de diferents àmbits: l’econòmic i de governança, l’esportiu, el social i l’ambiental. D'acord amb aquest plantejament, el FC Barcelona treballa des de fa mesos per promoure un desenvolupament sostenible en tots els seus àmbits d’actuació, amb un focus molt especial en l’Espai Barça i en la reforma del futur Spotify Camp Nou, on la sostenibilitat ja forma part de l’ADN del projecte.

A començament de la temporada passada es va crear l’Àrea de Sostenibilitat, que ha treballat en la definició i implementació d’un pla estratègic, alineat amb els Objectius del Desenvolupament Sostenible 2030, que inclou iniciatives que cal implementar a tots els nivells del Club per tal de reduir emissions i residus, incrementar l'eficiència energètica i afavorir l'ús d'energies renovables.

Una de les iniciatives que ha impulsat l’Àrea de Sostenibilitat és la creació de la ‘Guia per a una Oficina Verda’, amb la voluntat de promoure un canvi d’hàbits per a un consum de recursos més responsable, eficient i respectuós amb el medi ambient en les tasques quotidianes de les seves oficines. Aquesta guia, doncs, vol ser una eina per acompanyar les persones treballadores a l’hora de seleccionar els criteris per escollir i utilitzar els recursos emprats de la millor manera possible per reduir l’empremta de carboni, com a persones i com a Club.

El FC Barcelona és una organització que, pel seu volum, genera un important consum de materials i energia. El nombre i selecció dels béns de consum que cal incorporar per desenvolupar aquestes activitats i la manera com s’utilitzen, són fonamentals per mesurar l’empremta de carboni.

La ‘Guia per a una Oficina Verda’ ofereix eines per reduir, reutilitzar i reciclar el màxim de materials, per minimitzar els residus i obrir la possibilitat de dur a terme projectes d’economia circular, amb l’estalvi econòmic que porta associat, i la reducció d’eventuals episodis que puguin sorgir i afectar la salut. També ofereix  actuacions per a la reducció o ús responsable de materials com el paper, el plàstic, el material d’escriptura o les piles. Al mateix temps, la guia aborda temes com la il·luminació o la mobilitat a la feina, i tracta temes vinculats a l’entorn saludable a l’oficina com la qualitat de l’aire, la neteja, l’alimentació i la humitat.

Mitjançant aquest compromís i conscienciació, el Club vol que les accions del dia a dia, durant les aproximadament 1.700 hores a l’any que es calcula que cada persona empleada està al seu lloc de treball, permetin assolir els beneficis d’esdevenir una oficina verda, que comporta ser més eficients i per tant reduir el consum d’energia i matèria.

Criteris generals en l’àmbit de la sostenibilitat

El Club ha definit i consensuat uns criteris bàsics per tal d’avançar cap a una major sostenibilitat. Aquests són l’optimització i l’estalvi de recursos, mitjançant l’eficiència en l’ús de materials, consum energètic i aigua, l’ús acurat i responsable dels recursos, assolint una reducció de residus i la reutilització de materials sempre que sigui possible.

Per tal de facilitar l’aplicació dels criteris mediambientals, el Club compta amb diversos tipus de certificacions que garanteixen que els materials, els processos o els serveis o funcionament dels productes hagin estat sotmesos a controls. Algunes d’aquestes ecoetiquetes són Blauer Engel, Ecolabel, EMAS, FSC, PFEC, Garantia de Qualitat Ambiental, Energy Star, Green Range o Green Star System.

A més de la publicació online de la ‘Guia per a una Oficina Verda’, el Club ja ha incorporat algunes mesures, entre d’altres, el paper reciclat i no clorat, certificat per Blauer Engel, que compta amb una reducció de l’ús de recursos durant el procés de fabricació en comparació amb el paper convencional de -100% de fusta, -72% d’energia, -83% d’aigua i -53% de CO2, la reducció d’ampolles d’un sol ús facilitant una ampolla termo d’alumini reutilitzable per a totes les persones treballadores, la inclusió de mesures de sostenibilitat en qualsevol tipus de licitació, la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques per fomentar l’energia renovable i l’autoconsum i la instal·lació de punts de càrrega elèctrica per a la mobilitat sostenible.

Declaracions de Jordi Porbabella, responsable de l’Àrea de Sostenibilitat:

“La publicació de la Guia de l’Oficina Verda és un pas endavant amb el compromís del Barça amb la sostenibilitat. És un augment de la consciència interna de les persones treballadores del Club que vol contribuir a fer una societat més sostenible, des de la convicció, la necessitat i la responsabilitat amb el planeta i els humans”.

Fent clic aquí posem la Guia Verda a disposició de qualsevol organització, entitat o companyia que vulgui fer-ne ús.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut