Partit 500 a Europa

El Barça jugarà davant del Kielce polonès el partit 500 en competicions europees

El partit del proper dijous de Champions davant del Kielce polonès significarà una data assenyalada per a la secció d’handbol del Barça. Serà el partit 500 de l’equip en competicions europees. El Club va jugar per primera vegada a Europa la temporada 1969/70 davant del Dudelange de Luxemburg. Va ser una eliminatòria de vuitens de final de la Copa d’Europa. En el partit d’anada, els blaugranes van perdre per dos gols (20-18) però en el de tornada, els catalans va ser clarament superiors i van vèncer per una diferència de 10 gols (25-15) i van superar l'eliminatòria. En la següent ronda, els blaugranes van perdre davant del RK Crvenka de l’antiga Iugoslàvia i van caure eliminats.

El Barça a Europa en dades

En els 499 partits acumulats des de llavors, el FC Barcelona ha guanyat 376 partits, n’ha empatat 25 i només n’ha perdut 98. En aquest balanç europeu els culers han marcat un total de 14.939 gols i n’han encaixat 12.187 sumant totes les competicions jugades.

El Barça ha jugat en quatre competicions europees diferents, la Copa d’Europa, la Recopa, l'EHF i la Supercopa d’Europa, amb el següent còmput general:

Copa d’Europa / Champions: 308 victòries, 23 empats i 79 derrotes amb 12.500 gols a favor i 10.256 encaixats

Recopa d’Europa: 34 victòries, 1 empat i 14 derrotes amb 1208 gols a favor i 922 encaixats

EHF: 22 victòries, 1 empat i 3 derrotes amb 816 gols a favor i 652 gols encaixats

Super Copa d’Europa: 12 victòries i dues derrotes amb 415 gols a favor i 356 encaixats

Estadístiques per països

El Barça ha jugat contra 34 països europeus al llarg de la seva història. Alguns d’aquests, de fet, ja no existeixen com són la Unió Soviètica, Iugoslàvia, Txecoslovàquia o la República Federal d’Alemanya i la República Democràtica d’Alemanya. Amb tots ells té un balanç favorable exceptuant contra dos països. El Barça va jugar sis vegades contra equips de l’antiga Txecoslovàquia amb un balanç negatiu de dues victòries i quatre derrotes i el balanç també és negatiu amb equips de la República Federal Alemanya amb tres victòries i set derrotes.

El país contra qui més vegades s’ha enfrontat és l’actual Alemanya amb un total de 66 partits i un balanç de 36 victòries, cinc empats i 25 derrotes. Si s’afegissin els xocs amb les dues Alemanyes, sumarien 12 partits més amb un resultat de 41 victòries, cinc empats i 32 derrotes. El segueixen Hongria amb 49 enfrontaments (34 victòries, dos empats i 13 derrotes), França amb 41 (32 victòries, dos empats i set derrotes), Dinamarca amb 38 (31 victòries, quatre empats i tres derrotes) i Espanya amb 30 xocs (18 victòries, dos empats i deu derrotes).

Estadístiques per equips

L’equip que més vegades ha derrotat els blaugranes és, amb diferència, el Kiel Alemany. Tots dos equips es van veure les cares a la final de l’antiga Copa d’Europa de la temporada 1999/00 per primera vegada. En el primer partit, els de Valero Rivera van perdre per tres gols (28-25) però en el partit de tornada al Palau, els catalans van vèncer per quatre gols de diferència i van aixecar la sisena Copa d’Europa de la secció i cinquena consecutiva. Dels 29 enfrontaments entre tots dos equips, el balanç és de 14 victòries, tres empats i 12 derrotes favorable al Barça. Cap equip ha vençut tantes vegades els culers com l’equip del nord d’Alemanya.

En aquest rànquing el segueixen el Vészprem hongarès amb sis derrotes, el Pick Szeged hongarès amb cinc; el Rhein Neckar Löwen alemany, el Portland Sant Antonio i el Ciudad Real de l’ASOBAL amb quatre derrotes cadascú. El Montpeller francès tanca aquest selecte grup d’equips europeus que han derrotat el Barça en més ocasions amb tres victòries franceses

Tot i això, el Barça té guanyat el balanç amb tots i cadascun dels equips amb qui s’ha enfrontat en competicions europees i es converteix en el primer equip a arribar als 500 partits oficials jugats a Europa.

Dates històriques

Partit 1: Dudelange 20 – FC Barcelona 18 (28 d’octubre del 1969). Vuitens de final Copa d’Europa

Partit 100: Pick Széged 22 – FC Barcelona 24 (23 de març del 1994). Semifinals Recopa d’Europa

Partit 200: Kiel 28 – FC Barcelona 24 (25 de març del 2001). Semifinals Copa d’Europa

Partit 300: Vardar Skopje 28 – FC Barcelona 35 (11 de novembre del 2009). Jornada 5 Champions League

Partit 400: Montpeller HB – FC Barcelona 23-31 (14 de febrer del 2016). Jornada 11 Champions League

Partit 500: Barça – Vive Targi Kielce (18 de novembre del 2021). Jornada 7 Champions League

Palmarès a Europa

La trajectòria blaugrana a Europa és una història basada en els èxits esportius. Des de la seva primera participació en un partit europeu ara fa 52 anys, el FC Barcelona ha guanyat 10 Copes d’Europa en 34 participacions comptant l’actual, cinc Recopes en set participacions, una Copa EHF en tres aparicions i cinc Supercopes d’Europa en set presències. Un total de 21 títols que fan del Barça el millor club europeu de la història de l’handbol.