"La situació econòmica i patrimonial és molt preocupant, i la financera, dramàtica"

El president ha confirmat un deute de 1.350 milions, 481 milions de pèrdues la temporada passada i 451 de patrimoni net negatiu. Laporta assegura que ja s’està revertint la situació, aplicant un nou Pla Estratègic, i prenent les decisions correctes

El president del FC Barcelona, Joan Laporta, ha ofert aquest migdia una roda de premsa per posar en context la situació econòmica en la qual la seva Junta s’ha trobat el Club. El president ha conclòs que la situació financera de l’Entitat “és dramàtica”, però ha recordat que té "bones notícies”. “Hi ha un pla estratègic sustentat en la credibilitat i l’experiència del nostre equip que farà que aquesta situació sigui transitòria. El Club estarà sanejat en dos anys”.

El president ha destacat que, en el capítol de despeses, només entrar, la Junta va haver de demanar “un crèdit pont de 80 M€ a Goldman Sachs per pagar nòmines” i recentment s’han hagut d’emprendre obres urgents al Camp Nou, corresponents a 119 patologies, per un valor d’1,8M € “perquè si no es feien comportava un risc de seguretat per a les persones”.

Pèrdues de 481 M€ i deute de 1.350 M€

El president ha assegurat que segons la due diligence que es presentarà el mes de setembre, “el tancament econòmic de la temporada 20/21 ens porta a unes pèrdues de 481 M€. Estan auditades per Ernst&Young i presentades a la Lliga. L’impacte de la pandèmia és de 91 milions”. Laporta també ha recordat que la despesa financera de l’Entitat “estava al voltant del 6%, que és insostenible, i ens congratulem perquè el nou crèdit de 595 milions és amb un interès de l’1,9%”.

Pel que fa a la massa salarial, Laporta ha recordat que “representa un 103% dels ingressos (617 M€), un 25-30% més que els nostres competidors”. ”El Club té un patrimoni net negatiu de 451 milions", que és la diferència entre el que deu el Club i el que li deuen. “I això és molt delicat. Ha calgut fer un pla estratègic per garantir que tenim una empresa en funcionament i gaudir de la credibilitat dels creditors”. “El deute del Club està en 1.350 milions”.

Fraccionament de factures

Laporta també ha explicat que s’ha detectat un modus operandi en la gestió de la Junta de l’expresident Josep Maria Bartomeu “que se saltava els controls interns”. “Es fraccionaven factures en el cas d’I3 Ventures, en l’Espai Barça” i altres departaments. I també “es fraccionava el deute contret per un valor inferior al 10% dels ingressos per no passar per l’Assemblea”.

Durant la seva intervenció Laporta també ha fet referència a diversos punts de la carta que Josep Maria Bartomeu li va enviar la setmana passada, en què donava la seva versió sobre diversos capítols de l’actualitat financera de l’Entitat, en especial dels ocorreguts en els últims mesos.

Laporta ha reiterat que els comptes de la temporada 20/21 es van aprovar en l’Assemblea “per raons tècniques i en cap cas validen el període 2010/20”. Laporta ha recordat que la Junta de Bartomeu “sí que és responsables de l’exercici 20/21” i que “si de la ‘due diligence’ es desprenen irregularitats ningú s'escaparà de la seva responsabilitat". 

El president també ha refutat l’argument pel qual si la Junta de Bartomeu havia dimitit “no podien prendre decisions econòmiques i es van perdre ingressos”. “No es van perdre 375 M€ d’ingressos per la pandèmia, eren 217 i has d’aplicar les despeses associades i, si les apliques, dona 91 milions”. “I van presentar un pressupost basant-se en unes hipòtesis que si es complien totes, el pressupost de la 20/21 hauria d’haver estat d’1 milió d’euros positiu”. “Això provoca una situació econòmica i patrimonial molt preocupant i una situació financera dramàtica”.

Laporta també ha recordat que “no es van reduir els salaris esportius en la quantia de 191 milions, sinó de 68”. “I s’han fet pagaments desproporcionats a intermediaris. Per exemple, 8 milions per comissions d’un jugador que en va costar 40. O pagar 8 milions a algú per detectar jugadors a Sud-amèrica”.

Respecte al Barça Corporate, Laporta ha recordat que “cap de les propostes” que la seva Junta s’ha trobat “és acceptable”. “És mentida que era un ingrés de 220 milions. Feien una oferta a la baixa de Barça Studios i no aportaven res a la Barça Escola, ni al Barça Innovation Hub, ni per a BLM”.

”Tampoc és veritat que signar la proposta de la Lliga amb CVC Partners era la solució. La valoració que fa CVC és baixa i demostra la visió curtterminista de la Junta de Bartomeu”.

Política esportiva “nefasta”

Pel que fa als litigis amb Neymar, Laporta ha assegurat: "No se li han perdonat 16,5 milions al jugador del PSG. El millor era que les dues parts reduïssin riscos i arribar a un acord global. Volíem eliminar el risc de pagar 57 milions a canvi de renunciar a 6,7 milions".

En relació amb els salaris dels jugadors, el president ha qualificat de “nefasta” la política esportiva de Bartomeu. “Haurien d’haver canviat el model i invertir i creure en la Masia i fer inversions més proporcionades i amb lògica esportiva”. La política  del límit salarial de la Lliga, en l’etapa de Bartomeu, segons Laporta, “ha estat erràtica” i “la Lliga ens té per un club incomplidor”.

En l’apartat patrimonial, Laporta ha assegurat que L’Espai Barça “està basat en una sèrie de falsedats i de manca de transparència”. “Tal com estava plantejat, més de dotze mil socis havien de passar de la primera a la tercera graderia. El projecte estava infravalorat quant als costos i es menystenien les seccions. Presentarem un nou finançament a l’Assemblea i podrem començar les obres a l’estiu del 2022”.

Laporta ha volgut agrair també un dels últims paràgrafs de la carta de Bartomeu en què l'expresident s’ofereix a buscar solucions. Laporta ha reconegut que “es tindrà en compte”.

La roda de premsa, al complet

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut