L’Àrea de Metodologia tanca el Curs 2019/20

L’Àrea de Metodologia tanca el Curs 2019/20

El divendres 19 de juny, amb la presència telemàtica de tots els entrenadors i entrenadores del futbol formatiu, es portarà a terme un repàs dels plans d’actuació generals per cadascuna de les categories, així com la cloenda dels intercanvis de continguts realitzats al llarg de tota la temporada

Divendres 19 de juny tindrà lloc la darrera formació de l’Àrea de Metodologia per aquesta Temporada 2019-2020. Amb la presència telemàtica de tots els entrenadors i entrenadores del futbol formatiu, es portarà a terme un repàs dels plans d’actuació generals per cadascuna de les categories, així com la cloenda dels intercanvis de continguts realitzats al llarg de tota la temporada, la presentació del resum de l’estat del projecte metodològic, didàctic, pedagògic i tècnic del futbol formatiu i la presentació de les línies mestres, a nivell lectiu, per la Temporada 2020-21. Es donarà així per finalitzat el programa de formació continuada dels nostres tècnics per la present temporada.

Inicialment estava programat un stage de post temporada a terres gironines amb tots els entrenadors i entrenadores del futbol formatiu que, malauradament, i donada la situació excepcional generada per l’estat d’alarma, no s’ha pogut portar a terme i s’ha substituït per aquesta formació telemàtica de tancament del curs.

laureano ruiz

Durant aquests 11 mesos de programa lectiu, els entrenadors i entrenadores del Futbol Formatiu del Club han tingut la ocasió d’optimitzar les seves eines com a formadors per mitjà de diferents iniciatives curriculars:

  • Reunions individuals i de seguiment (formació diària)
  • Enviaments d’I+D
  • Formacions ordinàries
  • Formació continuada d’ampliació
  • Barça Coach Summit
  • Formació d’intratemporada
  • Barça Coach Development Program
  • Formació de final de temporada
  • Formacions procedimentals

 

Reunions individuals i de seguiment (formació diària)

Aquesta formació diària amb els tècnics s’ha portat a terme a través de la retroacció dels diferents documents i projectes que han vinculat, de manera continuada, la tasca dels entrenadors i entrenadores amb l’Àrea de Metodologia, amb protagonisme especial pels 3 responsables de les 3 etapes: l’exjugador de la casa Iban Cuadrado, responsable dels equips sots 19; Marc Quintana, responsable dels equips sots 14; i Jordi Fernández, responsable dels equips sots 10. Aquest espai, d’un gran valor en el marc del projecte formatiu del Club, s’ha generat amb la intenció de donar el millor servei possible a jugadors/es i equips, ja que ha permès un contacte continu i estret entre els metodòlegs i els tècnics de La Masia, en vistes a individualitzar els materials formatius i d’assessorament propis per cada entrenador/a o cos tècnic.  

Sumant els dos tipus d’espais d’intercanvi, s’han realitzat 531 reunions (708 hores de formació), a les que cal afegir innumerables i enriquidors intercanvis dels que no es disposen dades quantitatives, per raons logístiques evidents, que han sumat en pro de crear un context formatiu únic pels jugadors i jugadores, el futur de la nostra institució.

Enviaments I+D

Amb aquesta intencionalitat de crear un “HUB” de coneixement a l’entitat, una de les altres eines emprades ha estat l’enviament setmanal, per part de Xavi Damunt, Responsable de Desenvolupament Tècnic i Innovació, de documents relacionats amb l’optimització del jugador/a. Aquest material ha girat a l’entorn de diversos enfocaments i temàtiques tals com la complexitat, la neurociència, la pedagogia, etc; i s’han presentat en diferents formats, preferentment en vídeo, articles o blocs. S’han executat un total de 38 enviaments d’I+D setmanal que, de mitjana, suposen una hora de formació.

Formacions ordinàries

Aquestes formacions de caràcter quinzenal, realitzades a l’auditori de La Masia “Centre de formació Oriol Tort”, efectuades per l’Àrea de Metodologia i liderades pel Director de l’Àrea, Paco Seirul·lo i el seu Adjunt, Isaac Guerrero, han tingut com a fil conductor el “Nostre jugar”, especialment focalitzat en els procediments didàctics identificatius dels entrenaments característics d’aquesta idea de joc Barça, com podrien ser els jocs de passada, els jocs de situació i posició, els rondos... si bé s’han anat introduint puntualment també altres temàtiques com la vertebració de la sessió, el desenvolupament tàctic, l’intercanvi pedagògic amb el jugador. Han estat un total de 18 sessions formatives i 40 hores de formació.

Formació continuada d’ampliació

Al llarg de 28 sessions, algunes d’elles de manera telemàtica després de l’establiment de l’estat d’alarma degut a la crisis del COVID-19, els cos tècnic del futbol formatiu del Club ha tingut la oportunitat d’assistir a un cicle de formacions especialment dirigides als 50 entrenadors de la base, així com els tècnics de la Barça Academy, Preparadors físics, Scouts, Coordinadors, Analistes de dades i de joc, membres dels cossos tècnics de Barça B, Femení B i Primer equip Femení i Masculí. Aquestes formacions, moderades i conduïdes pel Director Adjunt de l’Àrea, Isaac Guerrero i el Responsable de la categoria Juvenil-Cadet, Iban Cuadrado, han comptat amb la presència de professionals de reputat prestigi en l’àmbit de l’entrenament i la direcció tècnica, el desenvolupament metodològic, les ciències de l’esport..., així com ex jugadors de l’entitat que han aportat un valuós coneixement, en vistes a continuar ajudant als nostres jugadors i jugadores a seguir aquest camí recorregut per ells abans.

CUADRO 1
CUADRO 2

Barça Coaches Summit

La segona edició del Barça Football Coach Summit va tenir lloc durant el mes de novembre a l’Auditori 1899. De manera opcional, els tècnics del futbol formatiu van poder assistir al congrés, que aquest any girava entorn a la capacitat pedagògica dels entrenadors d’elit, “l’Intercanvi amb el jugador. Continua millorant el jugador professional?”. Els entrenadors i entrenadores assistents van poder conèixer, de primera mà, la visió de tècnics de primer nivell envers el seu intercanvi amb el jugador, aprofundint en el rol de l’entrenador professional, entenen aquest com un tema de capital importància per entendre el procés d’optimització de la formació i rendiment del futbolista. Es va aprofundir en les estratègies didàctiques a emprar en la formació dels joves futbolistes, es va qüestionar als ponents envers quina percepció té el jugador/a d’elit en relació a la seva capacitat de creixement i millora...

Seguint el propòsit de l’anterior edició, es va comptar amb entrenador joves que desenvolupen la seva tasca a equips d’elit, entenent que seran els mateixos els que marcaran “la línia” en els pròxims anys. Per mitjà de 6 ponències i una taula rodona, vam poder gaudir de l’experiència i coneixement dels següents professionals: Nenad Bjelica (entrenador del Dinamo de Zagreb), Franc Artiga (entrenador del Juvenil A del FC Barcelona), Juan Carlos Unzúe (entrenador del Girona FC), Lluís Cortés (entrenador del FC Barcelona Femení), Míchel Sánchez (entrenador de la SD Huesca) i Jagoba Arrasate (Entrenador del CA Osasuna).

arrasate

Formació intratemporada

Durant el mes de gener, es va portar a terme una píndola formativa especial amb la presència del reconegut entrenador Óscar Cano, del CD Castelló, i la participació de l’entrenador del nostre primer equip de Handbol, el Xavier Pascual. 

Barça Coach Development Program

Durant el mes de febrer, l’Àrea de Metodologia va organitzar la 5a edició del curs de formació Barça Coach Development Program. Durant un mes, els assistents van poder presenciar ponències d’especialistes externs al Club, així com participar a classes de la pròpia Àrea de Metodologia, i d’altres ponents de la nostra institució.

Sota la coordinació de Pere Gratacós, Responsable de Formació, i de Xavier Damunt, Responsable de Desenvolupament Tècnic i Innovació, es realitzen 41 hores de formació, distribuïdes en 11 dies i 22 sessions, pertanyents a 14 blocs formatius.

Formacions procedimentals

Durant la temporada, entre d’altres, s’ha ofert als entrenadors i entrenadores un ventall variat de formacions extres tals com l’obtenció d’accés lliure a tot el material didàctic dels cursos allotjats al Barça Innovation Hub, formacions en matèria d’ús de softwares generals i d’edició, com per exemple el Hudl SportsCode, així com la formació per a l’ús de l’eina interna de generació de sessions i gestió documental dels equips i esportistes de l’entitat...

Think tanks

Per un altre banda, en un nombre superior a les 20 sessions, també s’han dinamitzat trobades “bilaterals” entre l’Àrea de Metodologia i d’altres professionals o institucions del panorama futbolístic mundial, sota el format de “think tanks”. L’objectiu era contribuir a la generació d’aquest anteriorment mencionat “HUB” de coneixement, que reverteixi en generació d’un valor de “know how” del que els nostres esportistes puguin sortir beneficiats. En aquestes sessions s’ha comptat amb la presència, entre d’altres, de cossos tècnics d’equips com el Legia de Varsòvia o Slavia de Praga per exemple, aprofitant les seves visites en el marc de la Youth League, Departaments de Metodologia com el de l’Athletic Club de Bilbao o del SC Corinthians brasiler, entrenador professionals, experts en motricitats i neuro coneixement,...

torbades metodologia

Visites, trobades i congresos

Per últim, l’Àrea de Metodologia també ha participat en diversos intercanvis, congressos, summits,... entre els que destaca el Brasil Futebol Expo, organitzat per la CBF, el congrés anual de futbol de La Liga, el Barça Sports Science Week, l’Aspire Global Summit Football conference, el Motor & Skill Acquisition Ireland (MSAI) 2020, l’USC Convention Baltimore, el Congrés anual de futbol de la Universitat Foro Itálico,....

Som el que coneixem

En definitiva, l’aposta pel coneixement i preparació dels professionals del FC Barcelona continua el seu curs, essent els més de 300 jugadors i jugadores que formen part de les nostres categories de base, els i les principals beneficiats i beneficiades de tot aquest circuit de coneixement generat per un Club, el nostre, que també en matèria de formació és més que un Club.

 

 

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut